Ana içeriğe atla

HARF PASTA


Bizim için çok çok özel olan bu günün üstünden bir yıl geçmiş. Her zaman dediğim gibi zaman hızla akıp gidiyor, giden zamanı belki bir kaç fotoğraf ya da bir kaç satırla yakalayabiliyorum. İyi ki fotoğraflar var... Tek bir fotoğraf bile yeterli o günü yeniden yaşamaya...
Bu geçen bir yıl gibi sağlıkla akıp gitsin yıllarınız, hep mutlu olun ömür boyu... 
Bu pastayı büyük bir heyecanla yapmıştım... 
Kremalı pastalar korkutur hep beni, hele bir de hava sıcaksa daha da çok korkarım. Dolabın iyi soğutması çok önemli, krema mutlaka soğuk kalmalı... 
Bu pastanın en iyi tarafı kekini ve kremasını bir gün önceden yapıp dolapta bekletebiliyorsunuz. Kekini dolap yerine evin en serin bir yerinde de bekletebilirsiniz ama kurumaması için mutlaka üstünü kapatmanız gerekli. 
Eğer dolabınızda yer varsa bir gün önceden süslemelerinizi de yapıp gene dolapta bekletebilirsiniz. Böyle kremalı pastaların bir gün dolapta beklemesi hem lezzetini arttırıyor hem de kolay kesilmesini sağlıyor. 
Harf pasta yaparken harflerin şekillerini bir kağıt üzerine çizdikten sonra keserek şablon çıkarabilirsiniz. Ve kekleri fırın tepsisinde pişirdikten sonra üzerine temiz bir mutfak havlusu örterek biraz ılımasını bekleyin ve altındaki yağlı kağıdı dikkatlice çıkarıp, kestiğiniz kağıt şablonlar yardımı ile kekinizi kesebilirsiniz. Bu kekler ince olduğu için mutfak makası ile kumaş keser gibi kestim. Böylece daha düzgün kenarlı şekiller oluştu. 
Pastanızı iki kat kekin arasına ve üstüne krema topları sıkarak birleştirebilirsiniz. Bunun için krema sıkma torbası kullanmanız iyi olabilir. 
Pastanızı bu şekilde sade olarak servis yapabilirsiniz. Bu hali de çok hoşuma gidiyor... 
Daha renkli bir sunum yapmak isterseniz renkli renkli makaronlar yapabilirsiniz ve tabii ki dilimlenmiş renkli meyveler... Pastanın bu malzemelerle süslenmesi de ayrı bir eğlence... İstediğiniz gibi... 
Ya da ufak kurabiyeler, çikolata parçaları da kullanabilirsiniz... 
Sadece harf şeklinde yapmak zorunda değilsiniz bu pastayı. İstediğiniz şekilleri verebilirsiniz farklı şablonlarla... 
MALZEMELER 
Kek için; 
Birinci aşama; 
8 tane yumurta sarısı 
1 çay bardağı şeker 
2 çay bardağı un 
1 çay bardağı nişasta 
2 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu 
½ çay bardağı ılık su 
Yumurta sarıları ile şekeri iyice çırpın. Yumurtaların sarı rengi kaybolana kadar. Sonra diğer malzemeleri ilave edin ve iyice karışana kadar çırpın. 
İkinci aşama; 
8 yumurta beyazı 
1 çay bardağı şeker 
Yumurta beyazları ile şekeri beyaz ve katı bir kıvam alana kadar çırpın. 
Elde ettiğiniz beyaz karışımı ilk önce hazırladığınız yumurta sarıları ile olan karışımın üstüne azar azar dökerek bir spatula ile aynı yönde olacak şekilde yavaş yavaş karıştrın 
Bu pandispanya hamurunu isteseniz iki ayrı tepsiye eşit olarak bölebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsilerine hamuru eşit olarak paylaştırın ve bir spatula yardımı ile düzleyin.
180 dereceye ısınmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Üstü çok pembeleşmeden fırından alın. Süresini fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu ölçülerdeki hamurun hepsini bir tepsiye dökerseniz pişmesi biraz daha fazla zaman alacaktır. Hamuru ikiye bölmek şekil vermek açısından da pratik oluyor. Katlara ayırmak için kesmek zorunda kalmıyorum. İstediğim şekilde kesip arasına krema ile üst üste diziyorum. 
Fırında pişerken çok kabaran ama çıkınca düz olan bir kek. Fırından çıkarınca bir kaç dakika bekleyin ve yavaşça yağlı kağıttan çıkarın ve kurumaması için üstüne bir bez örtün. Bu şekilde kapalı olarak süsleme yapacağınız güne kadar bir kaç gün bekletebilirsiniz... 
Krema için; 
Birinci aşama; 
1 çay bardağı krema 
160 g beyaz çikolata 
Kremayı kaynatmadan ısıtın ve içine ufak parçalar halinde beyaz çikolatayı ilave edin. Çikolatalar eriyene kadar iyice karıştrın. 
İkinci aşama; 
2 çay bardağı krema ( soğuk ) 
1 paket vanilya ya da 1 tatlı kaşığı vanilya özütü 
Eriterek karıştırdığınız beyaz çikolatalı krema karışımına 2 çay bardağı krema ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın ve üstünü streç ile örterek buzdolabında 5-6 saat hatta vaktiniz varsa bir gün bekletin. 
Üçüncü aşama; 
150 g maskarpon peyniri 
Maskarpon peynirini çırpın ve dolapta beklettiğiniz soğumuş kremanın üstüne ilave ederek karışana kadar çırpın, elde ettiğiniz kremayı bir kaç saat daha dolapta bekletin. 
Ve şimdi hazırladığınız malzemeleri birleştirin... Kremalar, makaronlar, kurabiyeler ve istediğiniz şekiller...


 
AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Ellerine saglik, bu güne kadar yedigim en güzel pastaydi :))))

    YanıtlaSil
  2. Daha nice yillara saglik ve mutlulukla :))))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa