BUĞDAYSIZ AŞURE




Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar...
Az ya da çok... Yapmak isterim her sene...
Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine.
MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
½ su bardağı nohut
½ su bardağı fasulye
2 su bardağı şeker
5-6 tane karanfil ( suda bekletin )
Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin )
Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz.
Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz  incir ve kayısı kurularını, kuru üzümü ve yine suda beklettiğiniz karanfilin suyunu da ilave edin ve karıştırn. Bu kuru meyveleri önceden atarsanız aşurenin rengini karartır. 2-3 portakalın kabuğunu rendeleyip, onları da ilave edin. Daha sonra arzu ettiğiniz kaplara servis edin ve üstüne de ceviz, fındık, tarçın serperek soğumaya bırakın... 
Tarifdeki malzemeler olmazsa olmaz malzemeler... 
Aşure hoş bir lezzettir ama kimisi bol buğdaylı sever, kimisi incir olsun istemez içinde ya da gül suyu koksun ister... Bu nedenle sevdiğiniz malzemeleri ekleyebilirsiniz...
Üstünü süslemek de en zevkli kısmı sanırım... Fıstık da ekleyebilirsiniz kendi yağında kavurarak...
Allah kabul etsin... Bol bol bereket olsun... 




AFİYET OLSUN



Yorumlar