Ana içeriğe atla

ZEYTİNYAĞLI BAMYA




Biliyorum herkes sevmez bamyayı...
Olsun belki damak zevkiniz değişmiştir, hani olur ya bazen ben çocukluğumda sevmezdim ama şimdi çok seviyorum dediğimiz anlar...
Ya da hiç denememiş olanlar...
Biz seviyoruz ve yaz bitmeden de bolca yedik sanırım. Kışın da dondurulmuş bamyalara devam ederiz...
Yapımı diğer zeytinyağlı yemekler gibi. Soğan, sarımsak ve domatesi doğradıktan sonra zeytinyağ ilave ettiğim tencerede şöyle bir çeviriyorum, kavurmuyorum yani... Sonra da bamyaları ve tuzu ilave edip üstünü geçmeyecek kadar su ile kısık ateşte pişiriyorum. Domatesi bol olursa çok daha lezzetli oluyor. Eğer ekşili severseniz ocaktan alınca üstüne limon sıkabilirsiniz ya da yerken...

Biz bu en sade haliyle seviyoruz... Ama siz damak tadınıza göre başka ilaveler de yapabilirsiniz.
Yapımı bu kadar basit ama sanırım iş ayıklama kısmında. Teker teker ayıklamak biraz zaman alabilir. Ve ayıklama işlemini çok derinden yapmamaya gayret edin. Böylece bamyada meydana gelen salyalanmayı en aza indirmiş olursunuz ve ayıkladıktan sonra bol limonlu suda bekletmek de unutulmaması gereken bir diğer nokta.




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Bamyayı çok severim ama hiç zeytinyağlısını yapmadım..Ellerine sağlık çok güzel görünüyor,imrendim..sevgilerimler..

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık arkadaşım Çok nefis olmuş.Bende bamyayı çok seviyorum Bir ara uzak kalsamda...
    Genelde bende zeytnyağlısını çokç yaparım.Bu saatte tok karnına bile olsa hayır demezdim sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık :) Harika görünüyor. Ben çok severim her türlüsünü:) Kış için hazırlığımızı da yaptık anacığımla :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...