Ana içeriğe atla

ENGİNARLI VE KUŞKONMAZLI BAHAR ÇORBASI



Bahar çorbası demek geldi içimden...
Baharı bekliyoruz ya dört gözle gelsin diye, nazlanıyor bu sene bahar. Havalar hala soğuk ve bir de yağmur var buralarda, başladı yağmurlar her sene olduğu gibi ama bu sene soğuk da var beraberinde. Evde battaniyeler, şallar hazır konumda, üşümekle üşümemek arası  yani...
Tabiat uyanmak istiyor ama uyanamıyor, tıpkı bizim gibi...
Bu aralar sabah uyanmak zor, birşeyler yapmak zor, hele evle ilgili temizlik olayları çok zor. Otursam saatlerce kalkmadan yerimden ya da sabah daha geç uyansak. Sabah erken kalkmayı alışkanlık haline getirmiş ben bile uyumak istiyorum geç saatlere kadar, dışarıda zaten yağmur ve karanlık bir hava...
Kalkıyoruz gene de kendimizi zorlayarak ve diyoruz ki yağmur yağıyor gene...
Tamam öğrendim artık, mevsimler böyle geçiyor bir diğerine ama insanız işte her zaman bir şekilde sıkılacak bir şey buluveriyoruz; bahar gelmedi, bu yaz çok sıcak oldu, bu kış çok soğuk geçti... Böyle böyle geçiyor mevsimler, farkında değiliz, aslında her mevsim  yerli yerinde ve zamanında geçiyor, hatırlasanıza nice 23 Nisan yağmurlu geçti yıllarca, hatta kar bile yağdığı zamanlar var. Çiçeklenmiş meyve ağaçlarının donup meyvelerini veremediği zamanlar var. Bazen değişiklikler oluyor tabii ama gene kış kışlığını yapmadan, mart kapıdan baktırmadan, bahar çiçeklerini açmadan geçmiyor. Ve tabii ki bahar yağmurları olmadan da olmuyor. 
Ankara’yı bilirim bahar yağmurlarında, her sene aynı şeyler yaşanırdı, kış sıkıcı geçer ve mart bitince, havalar da biraz ısınınca hemen yaz geldi sanırdık. Kalın kıyafetler çıkarılır, özlenen ince kıyafetlere  geçmek isterdi herkes. Tam da bu zamanda başlardı bahar yağmurları Ankara’nın. Yağdı mı iyi yağardı, yollar dolar, bozulan arabalar kenara çeker, hareket halinde olan arabalar da bol bol su sıçratır,  insanlar karşıdan karşıya geçmek için iki kaldırım arasına aralıklarla yerleştirilmiş parke taşlarının ya da yol boyundaki bir dükkan sahibinin uzattığı uzun bir kalasın üstünden geçmek zorunda kalırdı ama nafile,  ayakkabılar, çoraplar, pantalon paçaları su içinde kalırdı, yağardı bazen bir anlık ve sonra pırıl pırıl bir güneş. Bazen bu bir anlık yağmur öncesinde açardı güneş, kimse inanmazdı yağmur yağacağına, kızgın ve parlak güneşin arkasından bulutlarla dolardı gökyüzü. Belki sizler de bilirsiniz genelde akşam saatlerinde yağan bu bahar yağmurlarına memur ıslatan adı da verilir tam mesai bitimi saatinde olduğu için...
Yağmuru, soğuğu, pırıl pırıl güneşi derken zamanı da alıp götürüyor mevsimler. Bu nedenle takılmayalım yağmurlara, yağmurlar görevini yapıyor, yağıyor ve toprağı suluyor...
Bize de yağmuru ve onun beraberinde getirdiklerini gözlemek düşüyor. Tomurcukları seyretmek mesela... Her gün yanından geçip gittiğiniz bir ağaç varsa eğer izleyin onu, şimdi tam zamanı, tomurcuklarını, nasıl açmaya çalıştığını, bir tomurcuğun nasıl bir çiçeğe ve meyveye dönüştüğünü gözlemleyin. İnanın hiç vaktinizi almaz, zaten yolunuzun üstü, bir bakış atmak yeterli...
Gözüme kestirdiğim ağaçlarım var benim ve onları gözlüyorum her mevsim, şimdi tomurcuklandılar, bazıları dayanamadı açmaya başladılar bile...
Bu düşünceler içinde mutfağa girip de çorba yapılırsa ve kullanılan sebzeler de bahar sebzeleri olursa, çorbanın adı bahar çorbası olur dedim kendi kedime...
Bahar tomurcukları, meyveleri ve sebzeleri ile yavaş yavaş gelirken bahar gibi bir çorba size...
MALZEMELER
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
2-3 tane ayıklanmış enginar
3-4 tane kuşkonmaz
3-4 tane havuç
1 tane kuru soğan
Bir tutam dereotu ( ince doğranmış )
2 diş sarımsak ( rendelenmiş )
Dereotu ve sarımsak hariç diğer sebzeleri ufak dilimler halinde doğrayın. Unu ve zeytinyağını bir tencereye alın ve çok az kavrulacak şekilde kavurun ve suyu ilave edin, aynı zamanda da unun topaklanmaması için çırpıcıyla karıştırın. Doğradığınız sebzeleri ilave edin ve kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve kendi halinde sebzelerin pişmesini bekleyin. Sebzeler yumuşayınca blendırdan geçirin ve tuzunu atın, suyunu zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer koyu geldiyse biraz daha su ilave edebilirsiniz ya da tam tersi biraz daha kaynatabilirsiniz. Pişirme işlemi bitince, rendelenmiş 2 diş sarımsağı ve ince doğradığınız dereotlarını çorbaya ilave edip servis yapabilirsiniz.



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık,çok güzel bir çorba olmuş..nefiss..

    YanıtlaSil
  2. Sıcacık nefis bir çorba gibisi var mı,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Canim arkadasim, gorusemedik bugun :(
    Kuşkonmazlar bilendırdan gecınce dağılıyor mu yoksa kılçiklı mi kalıyor?
    Tadını merak ettım...
    Sevgıler, mucuklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görüşürüz :))
      kuşkonmazların kılçıkları kalmadı ama benim kullandıklarım körpe ve ince olanlardı, kalın olanlar belki tam olarak dağılmayabilir.
      Mutlu günler diliyorum...

      Sil
  4. Ahh o sabahları uyanamamak bende hep var..Ne zor uyanmak:(((
    Bu havaalrda içilebilecek nefisss bir çorba..
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım artık havalar değişiyor, uyuşukluk halinden kurtulmak yakındır :))
      çok teşekkür ederim, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum...

      Sil
  5. çok besleyici bir çorba olmuş,kuşkonmazı severim eminim tadı da öyledir.eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hem besleyici hem de doyurucu bir çorba oldu, tavsiye ederim...

      çok teşekkürler...

      Sil
  6. çorba şifalı resimde çok cici ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Bahar aylarını çok seviyorum. Bahsettiğin, ağaçların yavaş yavaş tomurcuklanıp, bahara ayak uydurmaya başlamasını hemenhemen her gün seyrediyorum. Ankara da Ümitköyde oturuyorum ve neredeyse her gün yürüyüşe çıkıyorum. Birçok ağaç arkadaşım var.:)
    Bu arada aslında ben güneşli bir güne uyanmak kadar yağmurlu bir güne uyandığımda da çok mutlu oluyorum. Çünkü bu havalarda kndimi farklı bir boyutta ve duygular içindeyken buluyorum...

    Çorba adını bence çok doğru almış:)
    Ellerine sağlık canım. Mis gibi tam bahar çorbası...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninle şimdi karşılaşsak ve konuşmaya başlasak, sabahlara kadar konuşacağımız bir çok ortak konu olur diye düşünmekten alamıyorum kendimi :))
      Ankara bir ortak nokta mesela...
      Ben de hergün ı saat yürüyorum, ağaçlarım var hergün bakmadan geçemediğim...
      Mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum...

      Sil
  8. Biz burda baharı atlayıp hemen yaza geçiyoruz.
    Ve bu da beni üzüyor aslında.
    Doya doya baharı yaşamak varken,birden aşırı sıcaklarla yüz yüze gelince insan,ister istemez sitem edesi geliyor:)
    Hayırlısı olsun,sağlık olsun napalım:)
    Ama çorba harika, enfes,çok seveceğim cinsten.
    Ellerine,emeğine sağlık canım.
    Şifa olsun inşAllah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. baharı doya doya yaşamayı ben de seviyorum, şimdi çiçekler yavaş yavaş açıyor, Nisan benim ayım :))bu nedenle daha çok seviyorum ilkbaharı sanırım...
      Çok teşekkür ederim,
      Mutlu ve sağlıklı bir hafta sonu diliyorum..

      Sil
  9. Elinize sağlık enginarı çok severim çorbasını denememiştim denenmek üzere not alıyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence deneyin değişik bir lezzet, şimdiden afiyet olsun...teşekkür ederim...

      Sil
  10. Sofranın kraliçesi çorba nede güzel olmuş eline sağlık canım sıcak severim ben soğumasın hemen içilesi çorba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman buyurun sıcak sıcak afiyet olsun :))
      çok çok teşekkürler...

      Sil
  11. Sağlıklı tariflere bayılıyorum.Çok beğendiğim bir çorba olmuş,aklıma gelmezdi.Kesinlikle denemeliyim,elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa