Ana içeriğe atla

QUİNOA


Uzun zamandan beri denemek istediğim bir lezzet bu. Artık yapıyorum ve sanırım daha sık yapacağım, tadını evdekiler de onayladı. Faydalarını da duyunca yapmamak olmaz zaten.
Quinoa bir tahıl. Marketlerde, pirinç, bulgur gibi ürünlerin satıldığı yerlerde satılıyor. 
Buralarda her yerde var, Türkiye`de de gördüm... Susam, bulgur, kuskus arası bir lezzet, değişik.
İlk deneme olarak bulgur pilavı gibi pişirdim. Soğan, domates ve biberi zeytinyağında çok hafif kavurdum ve 1 bardak quinoa ve 2 bardak su ilavesi ve tuz ile kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirdim. Tariflerde söylenen bu ölçü ama domateslerim biraz sulu olduğu için su miktarı bana biraz fazla geldi. Siz ona göre ayarlarsınız. Ve oldukça da kabarıyor, o minicik taneler kocaman oluyor. Yerken karabiber ilave edilirse eğer lezzeti daha da öne çıkıyor. Nane ve başka baharatlar da ilave edilebilir.
Quinoa güçlü bir bitkisel protein olarak tanıtılıyor okuduğum bilgilerde. Günümüzde Orta ve Güney Amerika`da halkın önemli yiyecekleri arasındaymış. Bir zamanlar İnkaların da ana tahıl olarak tükettikleri bir bitkiymiş. Kıtlık ve açlık zamanlarına çare olacak bir bitki diye de yazılıyor bazı kaynaklarda. Kırmızıdan mora farklı farklı renklerde de olabiliyor. 
Ve faydaları;
-Filizlendirilmiş halinin besin değeri daha fazla
-Proteince zengin, yağdan fakir, kolesterol yok
-Güçlü bir demir kaynağı kansızlık için
-Bol lifli
-100 gramında 372 kalori var
-Sütten daha fazla kalsiyum oranına sahip
-Gluten içermiyor




AFİYET OLSUN

















Kaynak: Gazetevatan.com
Ziraatciyiz.biz.com

Yorumlar

  1. geçen gün bir arkadaşımda daha görmüştüm o da aynı şeyleri yazmıştı,şimdi daha çok merak ettim tadını:)
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Bu aralar çok duyuyorum ama hiç denemedim,çok merak ediyorum.en kısa zamanda deneyeceğim.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ben de bir dergide görmüştüm pek çok faydası sıralanmıştı. Denemek lazım,ellerinize sağlık ve blgiler için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  4. Tadı bulgura benziyor ama bulgur gibi dişe gelmiyor. Fena değil, özellikle de fazdaları dikkate alındığında biyim yemeklerimizin zanında kesinlikle tercih edilebilir dize düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ben yokken quinoa muinoa ha? Oyle olsun Hayat Mutfakta Güzel hanim.
    Ama guzel olmustur leziz olmustur, elinize saglik! :)

    YanıtlaSil
  6. En kısa sürede deneyeceğim, unuttumusum bunu, sanki Hande de yemistim ve yapayim demistim gibi,gibi,,,,,,ellerine saglik....

    YanıtlaSil
  7. Valla ben epeydir yapıyorum. Hatta bire iki su ile haşlayıp dolaba kaldırıyorum bazen. Sonra ister salata yap, ister ısıt, üstüne tereyağ kızdırarak dök ye. Pek güzel. Beni en çok çeken kısmı da zengin protein içeriği oldu. Deneyin derim.

    YanıtlaSil
  8. Gecen hafta yapmistim, biz seviyoruz tadi guzel bende sebze katiyorum bazende yogurtlu sade olarak:) Hem saglikli..ellerine saglik seninkide cok leziz gozukuyor:))

    YanıtlaSil
  9. yararlarını okuduk ama deneme fırsatı olmadı.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil


  10. www.nasibimce.com ve www.porselendemlik.com


    Tarafından hazırlanmış olan





    76.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE

    20 EYLÜL 2012-20 EKİM 2012

    TARİHLERİ ARASINDA


    http://fusununmutfagi.blogspot.com



    YANİ BEN EV SAHİBELİĞİ YAPACAĞIM.

    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!

    İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ...

    ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
    LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
    SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  11. ben ilk kez gördüm. bulursam denemek isterim. bu kadar çok faydaları varken arada bir yemek lazım. paylaşımın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. vejeteryan bir arkadaşım önermişti. bende alıp denemeyi çok istiyorum ama hiç denk gelmedi büyük hipermarketlerde var sanırım. kısır tarifini görmüştüm görüntü
    muhteşemdi :) birde öyle deneyin. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa