Uzun zamandan
beri denemek istediğim bir lezzet bu. Artık yapıyorum ve sanırım daha sık
yapacağım, tadını evdekiler de onayladı. Faydalarını da duyunca yapmamak olmaz
zaten.
Quinoa bir tahıl.
Marketlerde, pirinç, bulgur gibi ürünlerin satıldığı yerlerde satılıyor.
Buralarda her yerde var, Türkiye`de de gördüm... Susam, bulgur, kuskus arası bir
lezzet, değişik.
İlk deneme olarak
bulgur pilavı gibi pişirdim. Soğan, domates ve biberi zeytinyağında çok hafif
kavurdum ve 1 bardak quinoa ve 2 bardak su ilavesi ve tuz ile kısık ateşte
suyunu çekene kadar pişirdim. Tariflerde söylenen bu ölçü ama domateslerim
biraz sulu olduğu için su miktarı bana biraz fazla geldi. Siz ona göre
ayarlarsınız. Ve oldukça da kabarıyor, o minicik taneler kocaman oluyor. Yerken
karabiber ilave edilirse eğer lezzeti daha da öne çıkıyor. Nane ve başka baharatlar
da ilave edilebilir.
Quinoa güçlü bir
bitkisel protein olarak tanıtılıyor okuduğum bilgilerde. Günümüzde Orta ve
Güney Amerika`da halkın önemli yiyecekleri arasındaymış. Bir zamanlar İnkaların
da ana tahıl olarak tükettikleri bir bitkiymiş. Kıtlık ve açlık zamanlarına
çare olacak bir bitki diye de yazılıyor bazı kaynaklarda. Kırmızıdan mora
farklı farklı renklerde de olabiliyor.
Ve faydaları;
-Filizlendirilmiş
halinin besin değeri daha fazla
-Proteince
zengin, yağdan fakir, kolesterol yok
-Güçlü bir demir kaynağı
kansızlık için
-Bol lifli
-100 gramında 372
kalori var
-Sütten daha
fazla kalsiyum oranına sahip
-Gluten içermiyor
AFİYET OLSUN
Kaynak: Gazetevatan.com
Ziraatciyiz.biz.com
geçen gün bir arkadaşımda daha görmüştüm o da aynı şeyleri yazmıştı,şimdi daha çok merak ettim tadını:)
YanıtlaSilellerine sağlık...
Bu aralar çok duyuyorum ama hiç denemedim,çok merak ediyorum.en kısa zamanda deneyeceğim.. ellerinize sağlık..
YanıtlaSilBen de bir dergide görmüştüm pek çok faydası sıralanmıştı. Denemek lazım,ellerinize sağlık ve blgiler için teşekkürler!
YanıtlaSilTadı bulgura benziyor ama bulgur gibi dişe gelmiyor. Fena değil, özellikle de fazdaları dikkate alındığında biyim yemeklerimizin zanında kesinlikle tercih edilebilir dize düşünüyorum.
YanıtlaSilBen yokken quinoa muinoa ha? Oyle olsun Hayat Mutfakta Güzel hanim.
YanıtlaSilAma guzel olmustur leziz olmustur, elinize saglik! :)
En kısa sürede deneyeceğim, unuttumusum bunu, sanki Hande de yemistim ve yapayim demistim gibi,gibi,,,,,,ellerine saglik....
YanıtlaSilValla ben epeydir yapıyorum. Hatta bire iki su ile haşlayıp dolaba kaldırıyorum bazen. Sonra ister salata yap, ister ısıt, üstüne tereyağ kızdırarak dök ye. Pek güzel. Beni en çok çeken kısmı da zengin protein içeriği oldu. Deneyin derim.
YanıtlaSilGecen hafta yapmistim, biz seviyoruz tadi guzel bende sebze katiyorum bazende yogurtlu sade olarak:) Hem saglikli..ellerine saglik seninkide cok leziz gozukuyor:))
YanıtlaSilyararlarını okuduk ama deneme fırsatı olmadı.Ellerine sağlık.
YanıtlaSil
YanıtlaSilwww.nasibimce.com ve www.porselendemlik.com
Tarafından hazırlanmış olan
76.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE
20 EYLÜL 2012-20 EKİM 2012
TARİHLERİ ARASINDA
http://fusununmutfagi.blogspot.com
YANİ BEN EV SAHİBELİĞİ YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ...
ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
SEVGİLER.
ben ilk kez gördüm. bulursam denemek isterim. bu kadar çok faydaları varken arada bir yemek lazım. paylaşımın için teşekkürler.
YanıtlaSilvejeteryan bir arkadaşım önermişti. bende alıp denemeyi çok istiyorum ama hiç denk gelmedi büyük hipermarketlerde var sanırım. kısır tarifini görmüştüm görüntü
YanıtlaSilmuhteşemdi :) birde öyle deneyin. ellerinize sağlık