Ana içeriğe atla

HAMBURGER EKMEĞİ VE EVDE HAMBURGER


Hamburger bir çoğumuz için lezzetli ve eğlenceli bir yiyecek. Arkadaşlarla birlikte sohbet ederken yenilecek en güzel yiyeceklerden bir tanesi. Yanında olmazsa olmaz da patates kızartması...
Hem göze hem mideye iyi gelen yiyeceklerden...
Ve evde yapılabiliyor olması da güzel... Evet biraz uğraştırıp zaman alabiliyor ama kendimizin yapabiliyor olması da ayrı bir mutluluk.
Hamburgerinizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Hamburger köftesi için;
İyi çekilmiş orta yağlı bir kıymaya çok kalın olmayan yuvarlak şekiller verin, ızgara tavada alt üst pişirerek hamburger köftenizi hazırlayın. Bir tavada bile pişirebilirsiniz köftelerinizi.
Eğer baharatlı seviyorsanız köftenizin içine karabiber, kimyon, kekik gibi baharatlar da ilave edebilirsiniz.
Karamelize soğan için;
2 tane orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
Sıvı yağ, toz şeker ve ince halkalar halinde doğradığınız kuru soğanı bir tavada soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Orta ateşte yavaş yavaş kavurun.
Marul yaprakları, ince dilimler halinde peynirler, ızgara yaptığınız sebzeler, domates dilimleri, hardal, ketçap, mayonez, turşu... İç malzemelerini istediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz...
Ve hamburger ekmeği... Onu da yaptınız mı bütün bu malzemeleri bir araya getirmek en zevkli kısım...
Hamburger ekmeğini önceden yaparsanız hamburger yapmak daha da kolaylaşıyor...
Hamburger ekmeği için;
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
½ çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta
1 paket maya ( 42 g )
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un ( Bu miktarın 1 su bardağını kepekli un olarak kullandım)
Üstü için
Yeteri kadar su
Yeteri kadar susam
Ilık sütün içine şeker ve mayayı ekleyerek iyice karıştırın. Unun yarısının ortasına havuz gibi bir boşluk açarak bu karışımı ekleyin. Yumurtaları, sıvı yağ ve tuzu da ekleyerek yavaş yavaş karıştırın ve unun kalan kısmını da kontrollü olarak ekleyerek ele yapışan bir hamur olacak şekilde malzemeler iyice karışana kadar yoğurun.
Hamurun üstünü örterek yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alarak elinizle alta doğru yönlendirerek yuvarlak şekiller verin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yarım saat de tepside mayalandırdıktan sonra üstlerine su sürün, susamları da ekleyerek 200 dereceye ısınmış fırında pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkınca üstünü bir havlu ile örterek yumuşamasını sağlayın.
Eğer köftesiz bir hamburger yemek isterseniz ızgara sebzelerle de çok lezzetli bir hamburger yapabilirsiniz




AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...

SADE YAĞLI UN KURABİYESİ

Çocukluğa hep bir özlem var bende... Hadi seni çocukluğuna götürelim gel deseler, hiç düşünmeden koşarım... Çocukluğumun günlerine gitmek için uzun uzun düşünürüm, hafızamın derinliklerinden bir kaç gün yakalarsam ne mutlu bana... Bazen de hiç düşünmeden geliverir hatıralar... Büyüyoruz... Her şey geride kalıyor... Ve bazen küçük bir şey geride kalanları hatırlatıveriyor...   Un kurabiyesi de öyle benim için. Yıllar öncesine götürür beni...   Bu deneme de bunun için aslında. Sanırım biraz olsun aradığım lezzet ve kokuyu buldum. Tarif için masmavi3_mutfakta`ya teşekkür ederim...   Sade yağ ile yapılmış bir un kurabiyesi. Sade yağ yapımından bahsetmiştim, aslında çok zor değil.   Geniş bir tencereye tereyağını koyun ve ateşi kısık ateşe ayarlayıp, kaynamadan erimesini, üstünün beyaz köpük bağlamasını bekleyin, yaklaşık yarım saatte böyle bir görüntü oluşuyor, üstüne biriken köpükleri toplayın ve köpük bitene kadar işleme devam edin, sonunda sapsarı ren...