HAMBURGER EKMEĞİ VE EVDE HAMBURGER


Hamburger bir çoğumuz için lezzetli ve eğlenceli bir yiyecek. Arkadaşlarla birlikte sohbet ederken yenilecek en güzel yiyeceklerden bir tanesi. Yanında olmazsa olmaz da patates kızartması...
Hem göze hem mideye iyi gelen yiyeceklerden...
Ve evde yapılabiliyor olması da güzel... Evet biraz uğraştırıp zaman alabiliyor ama kendimizin yapabiliyor olması da ayrı bir mutluluk.
Hamburgerinizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Hamburger köftesi için;
İyi çekilmiş orta yağlı bir kıymaya çok kalın olmayan yuvarlak şekiller verin, ızgara tavada alt üst pişirerek hamburger köftenizi hazırlayın. Bir tavada bile pişirebilirsiniz köftelerinizi.
Eğer baharatlı seviyorsanız köftenizin içine karabiber, kimyon, kekik gibi baharatlar da ilave edebilirsiniz.
Karamelize soğan için;
2 tane orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
Sıvı yağ, toz şeker ve ince halkalar halinde doğradığınız kuru soğanı bir tavada soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Orta ateşte yavaş yavaş kavurun.
Marul yaprakları, ince dilimler halinde peynirler, ızgara yaptığınız sebzeler, domates dilimleri, hardal, ketçap, mayonez, turşu... İç malzemelerini istediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz...
Ve hamburger ekmeği... Onu da yaptınız mı bütün bu malzemeleri bir araya getirmek en zevkli kısım...
Hamburger ekmeğini önceden yaparsanız hamburger yapmak daha da kolaylaşıyor...
Hamburger ekmeği için;
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
½ çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta
1 paket maya ( 42 g )
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un ( Bu miktarın 1 su bardağını kepekli un olarak kullandım)
Üstü için
Yeteri kadar su
Yeteri kadar susam
Ilık sütün içine şeker ve mayayı ekleyerek iyice karıştırın. Unun yarısının ortasına havuz gibi bir boşluk açarak bu karışımı ekleyin. Yumurtaları, sıvı yağ ve tuzu da ekleyerek yavaş yavaş karıştırın ve unun kalan kısmını da kontrollü olarak ekleyerek ele yapışan bir hamur olacak şekilde malzemeler iyice karışana kadar yoğurun.
Hamurun üstünü örterek yaklaşık bir saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar alarak elinizle alta doğru yönlendirerek yuvarlak şekiller verin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Yarım saat de tepside mayalandırdıktan sonra üstlerine su sürün, susamları da ekleyerek 200 dereceye ısınmış fırında pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkınca üstünü bir havlu ile örterek yumuşamasını sağlayın.
Eğer köftesiz bir hamburger yemek isterseniz ızgara sebzelerle de çok lezzetli bir hamburger yapabilirsiniz




AFİYET OLSUN



Yorumlar