Renk renk
mutluluk...
Yemeye gerek yok,
görünce mutlu eden bir lezzet...
Uzun yıllar
yapmak istedim. Ve bir kaç deneme yaptım. Bazen oldu bazen olmadı. Bir çok
farklı tarif denedim. Bir daha denemeyeceğim dediğim zamanlar oldu...
Yapabildiğim bir
tarif buldum sonunda ama söylemeliyim ki yapabildiğim bu tarif de zaman zaman
olmayabiliyor...
Makaron yapımı çok
zor olmasa da bir çok faktörden etkileniyor... Malzemelerin cinsi, fırının
ayarı, hamurun kıvamı... Aslında mutfakdaki her şey için geçerli bu saydıklarım
ama sanırım makaron biraz daha hassas...
Çok dikkatli
olmak elbette ki önemli mutfakta çalışırken ama en önemlisi rahat olmak
sanırım. Korkmadan çalışmak, rahat ve eğlenerek çalışmak... Böyle olunca her
zaman daha güzel sonuçlar alıyorum.
Aceleyle ve
istemeyerek, stresle çalışıyorsam mutlaka bir aksilik oluyor mutfakta...
Dediğim gibi bir
çok defa denedim makaron yapmayı ve bu tarifi daha kolay uygulayabildim. Belki
de bu miktarlar daha uygun oldu benim için... Ölçüler gramla yani bir teraziniz
varsa daha kolay. Yaklaşık olarak su bardağı ölçülerini de verdim. Tartarak
yapmanız daha iyi olur tabii...
Renk renk
makaronları seyretmek ve yemek mutluluk veriyor ama fırının içinde pişerken
kabarmalarını görmek inanın daha çok mutluluk veriyor. Makaronların hafif hafif
alt kısımdan kabararak yukarıya doğru yükselmelerini görmek için fırının önünde
bekliyorum. Sonrasında yemesem de olur...
Ve tabii rahat ve
korkmadan çalışmanın yanısıra sabırlı olmak da gerekiyor... Yumurta aklarının
güzel kabarması için sabırla çırpmak gibi...
Yapın, olmazsa
gene yapın... Üzülmeyin, bir sonraki denemenizde mutlaka olur. Çünkü ilk
denemede başarıya ulaşan çok az insan var...
MALZEMELER Kremanızı önceden hazırlamanız daha iyi olacaktır.
Krema için;
250 g beyaz çikolata
125 g krema
Meyveli krema için;
300 g beyaz çikolata
125 g krema
1 su bardağı meyve püresi ( süzgeçten geçirilmiş olmalı )
Kremayı
kaynatmadan ısıtın ve beyaz çikolataları ufak parçalar halinde kremaya ekleyin,
çikolatalar eriyene kadar iyice karıştırın. Üstünü streç film ile kaplayarak soğuyup
katılaşana kadar buzdolabında bekletin.
Soğuduktan sonra
mikserle çırpın ve kullanana kadar buzdolabında bekletin. Eğer meyveli krema yapmak istiyorsanız, kremanızı dolaptan çıkarınca meyve püresini ilave ederek çırpın.
Meyve püresi
kullanmak istemezseniz meyve aromaları kullanarak da kremanızı yapabilirsiniz.
Aromalardan 2-3 damla damlatmak yeterli olacaktır.
Makaron için; 150 g badem tozu ( yaklaşık 1+1/4 su bardağı )
150 g pudra şekeri ( yaklaşık 1 su bardağı )
Pudra şekeri ve badem tozunu blendırdan geçirip iyice inceltin ve ince bir elekten geçirin.
Ve içine
55 g yumurta beyazı ( yaklaşık orta boy 2 yumurtanın beyazı )
İlave edin ve bir spatula yardımı ile iyice karıştırarak macun kıvamında bir karışım elde edin.
Ayrı bir kapta
55 g yumurta beyazı ( yaklaşık orta boy 2 yumurtanın beyazı )
Beyaz köpük olana kadar çırpın.
Ve ufak bir tencerede şurup hazırlayın;
150 g toz şeker ( yaklaşık 3/5 su bardağı )
38 ml su ( yaklaşık ¼ su bardağı )
Toz şekeri ve
suyu ufak, derin bir tencereye koyun ve ısıtmaya başlayın. Bu aşamada termometre
kullanmanız iyi olacaktır. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca termometre 118
dereceye gelince ocaktan alın ve damla damla beyaz köpük haline getirdiğiniz
yumurta beyazının üstüne dökerek çırpmaya devam edin. Beyaz ve sert bir köpük
olana kadar çırpın.
Mikserin ucuyla havaya kaldırdığınız karışım, bozulmadan duruyorsa
olmuştur.
Eğer
termometreniz yoksa şekerli su karışımınızı kaynadıktan sonra yaklaşık 2 dakika
sonunda ocaktan alarak kullanabilirsiniz.
Şurubun
olduğunu anlamak için su dolu bir bardağa damlatabilirsiniz. Şurup damlası
suyun içinde yuvarlaklar halinde kalmalı.
Hazırladığınız
şurubu bekletmeden hemen kullanın.
Hazırladığınız beyaz
köpük karışımını 4-5 dakika dinlendirdikten sonra bir spatula ile ufak parçalar
halinde ilk başta hazırladığınız badem tozu, şeker ve yumurtadan oluşan macun
halindeki karışıma yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Renkli makaronlar yapmak
isterseniz bu aşamada çay kaşığının ucuyla azar azar gıda boyası ilave
edebilirsiniz. İstediğiniz renk tonunu ayarlayabilirsiniz.
Bu aşamada iyice
karıştırmak gerekiyor ama çok fazla değil. Spatula ile aldığımız hamur ile
kopmadan 8 çizebiliyorsak hamur
olmuştur. Hamurun kıvamı ne çok katı ne de çok akıcı olmalı...
Hamurunuzu krema
sıkma torbanıza alarak hazırladığınız yağlı kağıdın üzerine dikkatlice bir
kerede yuvarlaklar halinde hamurunuzu sıkın. Daha düzgün yuvarlaklar yapmak
için önceden şablon hazırlayabilirsiniz. Ben hazırldığım şablonu yağlı kağıdın
altına koyarak yuvarlakları sıkıyorum ve şablonumu altından çekiyorum. Yuvarlakların
boyutlarını istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.
Hamurlarınızı
yuvarlaklar halinde sıktığınız tepsinizi bir kaç kere tezgaha vurduktan sonra
15-20 dakika bekletin. Böylece makaronlarınızın üstü kuruyarak ince bir kabuk
oluşacak. 150 dereceye ısınmış ve alt-üst sadece fanlı ayardaki fırında makaronlarınızı pişirin.
Fırınınıza göre 8-12 dakika... Kontrollü pişirerek ayarlayın. Bu dakikayı kendi
fırınınıza göre not edin. Ufak makaronlar için 8 dk, biraz büyük olanlar için
12 dk yeterli... Alt kısımlarının hafif pembeleşmesinden anlayabilirsiniz.
Fırından çıkarınca hiç ellemeden soğumasını bekleyin. Fırından ilk
çıktıklarında yumuşak olmaları normal... Soğuduktan sonra yağlı kağıt üzerinden
yavaş yavaş alabilirsiniz, kırılgan oldukları için dikkatli olun. Bu şekilde
hazırladığınız makaronları dolapta bir kaç gün bekletebilirsiniz.
Ve şimdi en
zevkli kısım;
Kremanızı da
dolaptan çıkardıktan sonra krema sıkma torbasına koyun ve her bir makaronun alt
kısmını ters çevirerek orta kısmına kremanızı sıkın, makaronun diğer yarısını
üstüne kapatın.
Hazırladığınız
makaronları buzdolabında tutun. Bu malzeme miktarları için ortalama 76 yarım makaron oluyor...
Makaronlarınızı
istediğiniz zaman dolaptan çıkarın ve servis yapın, çayın ya da kahvenin
yanına... Ya da sadece makaron servisi yapın, önce seyredin ama...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder