Ana içeriğe atla

MAKARON


Renk renk mutluluk...
Yemeye gerek yok, görünce mutlu eden bir lezzet... 
Uzun yıllar yapmak istedim. Ve bir kaç deneme yaptım. Bazen oldu bazen olmadı. Bir çok farklı tarif denedim. Bir daha denemeyeceğim dediğim zamanlar oldu... 
Yapabildiğim bir tarif buldum sonunda ama söylemeliyim ki yapabildiğim bu tarif de zaman zaman olmayabiliyor... 
Makaron yapımı çok zor olmasa da bir çok faktörden etkileniyor... Malzemelerin cinsi, fırının ayarı, hamurun kıvamı... Aslında mutfakdaki her şey için geçerli bu saydıklarım ama sanırım makaron biraz daha hassas... 
Çok dikkatli olmak elbette ki önemli mutfakta çalışırken ama en önemlisi rahat olmak sanırım. Korkmadan çalışmak, rahat ve eğlenerek çalışmak... Böyle olunca her zaman daha güzel sonuçlar alıyorum. 
Aceleyle ve istemeyerek, stresle çalışıyorsam mutlaka bir aksilik oluyor mutfakta...  
Dediğim gibi bir çok defa denedim makaron yapmayı ve bu tarifi daha kolay uygulayabildim. Belki de bu miktarlar daha uygun oldu benim için... Ölçüler gramla yani bir teraziniz varsa daha kolay. Yaklaşık olarak su bardağı ölçülerini de verdim. Tartarak yapmanız daha iyi olur tabii... 
Renk renk makaronları seyretmek ve yemek mutluluk veriyor ama fırının içinde pişerken kabarmalarını görmek inanın daha çok mutluluk veriyor. Makaronların hafif hafif alt kısımdan kabararak yukarıya doğru yükselmelerini görmek için fırının önünde bekliyorum. Sonrasında yemesem de olur... 
Ve tabii rahat ve korkmadan çalışmanın yanısıra sabırlı olmak da gerekiyor... Yumurta aklarının güzel kabarması için sabırla çırpmak gibi... 
Yapın, olmazsa gene yapın... Üzülmeyin, bir sonraki denemenizde mutlaka olur. Çünkü ilk denemede başarıya ulaşan çok az insan var... 
MALZEMELER 
Kremanızı önceden hazırlamanız daha iyi olacaktır. 
Krema için; 
250 g beyaz çikolata  
125 g krema 
Meyveli krema için; 
300 g beyaz çikolata 
125 g krema 
1 su bardağı meyve püresi ( süzgeçten geçirilmiş olmalı ) 
Kremayı kaynatmadan ısıtın ve beyaz çikolataları ufak parçalar halinde kremaya ekleyin, çikolatalar eriyene kadar iyice karıştırın. Üstünü streç film ile kaplayarak soğuyup katılaşana kadar buzdolabında bekletin. 
Soğuduktan sonra mikserle çırpın ve kullanana kadar buzdolabında bekletin. 
Eğer meyveli krema yapmak istiyorsanız, kremanızı dolaptan çıkarınca meyve püresini ilave ederek çırpın. 
Meyve püresi kullanmak istemezseniz meyve aromaları kullanarak da kremanızı yapabilirsiniz. Aromalardan 2-3 damla damlatmak yeterli olacaktır. 
Makaron için; 
150 g badem tozu ( yaklaşık 1+1/4 su bardağı ) 
150 g pudra şekeri ( yaklaşık 1 su bardağı ) 
Pudra şekeri ve badem tozunu blendırdan geçirip iyice inceltin ve ince bir elekten geçirin. 
Ve içine 
55 g yumurta beyazı ( yaklaşık orta boy 2 yumurtanın beyazı ) 
İlave edin ve bir spatula yardımı ile iyice karıştırarak macun kıvamında bir karışım elde edin. 
Ayrı bir kapta 
55 g yumurta beyazı ( yaklaşık orta boy 2 yumurtanın beyazı ) 
Beyaz köpük olana kadar çırpın.  
Ve ufak bir tencerede şurup hazırlayın; 
150 g toz şeker ( yaklaşık 3/5 su bardağı ) 
38 ml su ( yaklaşık ¼ su bardağı ) 
Toz şekeri ve suyu ufak, derin bir tencereye koyun ve ısıtmaya başlayın. Bu aşamada termometre kullanmanız iyi olacaktır. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca termometre 118 dereceye gelince ocaktan alın ve damla damla beyaz köpük haline getirdiğiniz yumurta beyazının üstüne dökerek çırpmaya devam edin. Beyaz ve sert bir köpük olana kadar çırpın.
Mikserin ucuyla havaya kaldırdığınız karışım, bozulmadan duruyorsa olmuştur. 
Eğer termometreniz yoksa şekerli su karışımınızı kaynadıktan sonra yaklaşık 2 dakika sonunda ocaktan alarak kullanabilirsiniz. 
Şurubun olduğunu anlamak için su dolu bir bardağa damlatabilirsiniz. Şurup damlası suyun içinde yuvarlaklar halinde kalmalı.  
Hazırladığınız şurubu bekletmeden hemen kullanın. 
Hazırladığınız beyaz köpük karışımını 4-5 dakika dinlendirdikten sonra bir spatula ile ufak parçalar halinde ilk başta hazırladığınız badem tozu, şeker ve yumurtadan oluşan macun halindeki karışıma yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Renkli makaronlar yapmak isterseniz bu aşamada çay kaşığının ucuyla azar azar gıda boyası ilave edebilirsiniz. İstediğiniz renk tonunu ayarlayabilirsiniz. 
Bu aşamada iyice karıştırmak gerekiyor ama çok fazla değil. Spatula ile aldığımız hamur ile kopmadan  8 çizebiliyorsak hamur olmuştur. Hamurun kıvamı ne çok katı ne de çok akıcı olmalı... 
Hamurunuzu krema sıkma torbanıza alarak hazırladığınız yağlı kağıdın üzerine dikkatlice bir kerede yuvarlaklar halinde hamurunuzu sıkın. Daha düzgün yuvarlaklar yapmak için önceden şablon hazırlayabilirsiniz. Ben hazırldığım şablonu yağlı kağıdın altına koyarak yuvarlakları sıkıyorum ve şablonumu altından çekiyorum. Yuvarlakların boyutlarını istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. 
Hamurlarınızı yuvarlaklar halinde sıktığınız tepsinizi bir kaç kere tezgaha vurduktan sonra 15-20 dakika bekletin. Böylece makaronlarınızın üstü kuruyarak ince bir kabuk oluşacak. 
150 dereceye ısınmış ve alt-üst sadece fanlı ayardaki fırında makaronlarınızı pişirin.
Fırınınıza göre 8-12 dakika... Kontrollü pişirerek ayarlayın. Bu dakikayı kendi fırınınıza göre not edin. Ufak makaronlar için 8 dk, biraz büyük olanlar için 12 dk yeterli... Alt kısımlarının hafif pembeleşmesinden anlayabilirsiniz. Fırından çıkarınca hiç ellemeden soğumasını bekleyin. Fırından ilk çıktıklarında yumuşak olmaları normal... Soğuduktan sonra yağlı kağıt üzerinden yavaş yavaş alabilirsiniz, kırılgan oldukları için dikkatli olun. Bu şekilde hazırladığınız makaronları dolapta bir kaç gün bekletebilirsiniz.  
Ve şimdi en zevkli kısım; 
Kremanızı da dolaptan çıkardıktan sonra krema sıkma torbasına koyun ve her bir makaronun alt kısmını ters çevirerek orta kısmına kremanızı sıkın, makaronun diğer yarısını üstüne kapatın. 
Hazırladığınız makaronları buzdolabında tutun. 
Bu malzeme miktarları için ortalama 76 yarım makaron oluyor... 
Makaronlarınızı istediğiniz zaman dolaptan çıkarın ve servis yapın, çayın ya da kahvenin yanına... Ya da sadece makaron servisi yapın, önce seyredin ama... 



AFİYET OLSUN


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa