MANTARLI PATATES GRATEN


Mantar, patates ve kremanın oluşturduğu hoş bir lezzet ortaya çıkıyor bu tarifle.
Fırında eriyen kaşar peyniriyle de tamamlanıyor...
Lezzetli olduğu kadar da doyurucu...
Mantarların taze olması güzel oluyor bu tür tariflerde. Çünkü kararmadan kavrulabiliyorlar. Eğer toplanmalarının üstünden bir kaç gün geçmişse daha çabuk kararıyor mantarlar. Limon suyunda bekletmek de fayda etmiyor. Yeni toplanmış mantarlarla daha beyaz bir görüntüyü seviyorum... 
Tariflerin elden ele yer değiştirmesini de seviyorum. Ve artık günümüzde bir apartmanın içinde ya da mahallede yer değiştirmiyor tarifler, ülkeler arasında yer değiştiriyor. Hangi dilde hangi ülkede olduğunun önemi yok...  
Bu tarif Ebru`nun... O da bir başkasında almış ve anılarında saklıyor.  
Biraz da benden bir şeyler var. Tarifler bir çok insana ulaşarak zaman ve yer değiştirerek farklı mutfaklarda uygulanıp farklı sofralarda farklı ellerle servis ediliyor... 
Ve zamanla da bir hikayesi oluyor ...
MALZEMELER 
5-6 tane yarı haşlanmış patates 
2 yemek kaşığı zeytinyağ 
1 tane kuru soğan 
3 diş sarımsak 
8-10 tane orta büyüklükte mantar 
1 tane yeşil biber 
1 tane kırmızı etli biber
Beşamel sos için; 
50 g tereyağı ( ya da 2 yemek kaşığı sıvıyağ ) 
2 su bardağı süt 
1 çorba kaşığı un 
½ su bardağı krema 
Tuz, karabiber
Üstü İçin; 
1 su bardağı rendelenmiş kaşar 
Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını un ile kavurup sütü ilave ederek karıştırın ve muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan indirin. Kremayı ilave edip karıştırmaya devam edin ve tuz, karabiber ile bir kere daha iyice karıştırın. Unu kavururken dikkatli olun, hemen yanabilir. 
Bir tavada ince doğradığınız kuru soğanı, sarımsağı, yeşil ve kırmızı biberi, dörde bölerek doğradığınız mantarları kavurun. Tavanın ağzını kapatmadan kavurursanız mantarların sulanmasını önlemiş olursunuz. Sebzeler kendi sularını çekene kadar kavurun. Ocaktan alın, tuzunu ve karabiberini ilave ederek karıştırın. 
Bir fırın kabına haşlanmış patatesleri dilimler halinde yerleştirin. Üstüne mantarlı karışımı dökün. Ve hazırladığınız beşamel sosu da mantarlı karışımın üstüne düzgünce yaydıktan sonra 200 dereceye ısınmış fırında yarım saat pişirin. 
Yarım saat sonra üstüne rendelediğiniz kaşarları ekleyin ve üstü kızarana kadar pişirin. 
Yeme sıcaklığına gelince servise hazırdır... 
Doyurucu olduğu için  bir öğünü sadece mantarlı papates gratenle geçirebilirsiniz. 
Ya da tamamlayıcı lezzet olarak et ve sebze yemeklerinin yanına düşünebilirsiniz...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Absolutely fantastic job you have done here.This is so nice.Thanks for sharing.
    clipping path

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme