Ana içeriğe atla

BOL BAHARATLI VE MERCİMEKLİ TARHANA ÇORBASI


Kışın soğuk günlerinde sıcacık sıcacık içmek için son sıcakları kaçırmayın…
Evde tarhana olunca hoşuma gidiyor. Yapabilmek çok güzel.
Kendiniz yapınca içine istediğiniz malzemeleri koyabiliyorsunuz…
Ama asla bir anneanne tarhanasını tutmuyor... Belki ondan kalan küçük bir hatıra ile sunum yapmak biraz da olsa o tadı hatırlatır...
Bu sefer içine mercimek ilave ettim ve kekik, nane, biberiye gibi baharatları da...
Böylece pişirirken çok fazla baharat ilave etmeye gerek kalmıyor.

MALZEMELER

5 tane domates

3 tane kuru soğan

2 tane kırmızı biber

2 tane yeşil biber

1 dal biberiye

1 dal kekik

½ demet maydanoz

½ demet nane

2 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı haşlanmış mercimek

2 su bardağı süzme yoğurt

Ve

10 – 15 su bardağı un

İlk önce domatesleri soyun, dörde bölün. Soğanları da soyun ve dörde bölün. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın. Biberiye, maydanoz, kekik ve naneyi de yıkayın ve bunların hepsini bir tencereye koyarak üstlerini çok az geçecek kadar su ilave edin. Soğanlar ve biberler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alın, suyunu süzün, blendırdan geçirin.

Haşlanmış nohut ve haşlanmış mercimeği de blendırdan geçirin. Ve bunları genişce bir kabın içine boşaltın. Üstüne yoğurdunuzu da ilave edin ve karıştırın. Sonra unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Çok sert olmayan, yumuşak hatta biraz cıvık bir hamur kıvamına gelene kadar un ilave edip yoğurun. Yaklaşık 15 su bardağı un kullandım ben.

Elde ettiğiniz tarhana hamurunun üstünü bir bezle örtün ve ılık bir yerde mayalanması ve ekşimesi için bekletin. 3 – 4 gün sonunda hamur kabarıp ekşidikten sonra hamuru ufak parçalara ayırın, temiz bir çarşafın üstüne yayarak kurumalarını bekleyin. Üst yüzeyleri kuruduktan sonra çevirin. Bu kuruma işlemi 3 - 4 gününüzü alabilir.
Güneşte kurutabilirsiniz. Ya da güneş görmeyen bir yerde... İkisini de  uygulayanlar var. Ben güneşte kuruttum...

Ve kuruyan tarhanalarınızı blendırdan geçirip bir kaç günde bu şekilde kurutmaya devam edin, sonrasında cam kavanozlara ya da bez torbalara alabilirsiniz artık...

Çorba yapmak için bir yemek kaşığı zeytinyağında bir domates rendesi ve ince doğranmış kırmızı biberi çok az kavuruyorum ve 4 yemek kaşığı tarhanayı da  ilave edip biraz daha kavurmaya devam ediyorum.
6 su bardağı su ilave ediyorum, kaynayana kadar karıştırıyorum. Kısık ateşte biraz kaynattıktan sonra tuzunu ilave ediyorum.
Kışın yaparken salça kullanıyorum. Domates ve biber salçasını karıştırarak bir yemek kaşığı salçayı tarhanayla çok az kavurup suyunu ilave ediyorum.
Servis yaparken daha çok baharat isterseniz ilave edebilirsiniz. Özellikle kışın soğuk günlerde ve grip olduğumuz zaman biraz da acı biber ilave ederek pişiriyorum.




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Yazlıktaki komşularımızın malzemeleri kasalarla aldığını hatırladım da şaşırdım. Benim için sizin tarifiniz çok makul. Denemek isterim ama ancak seneye inşallah. Size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Bu kadar malzeme ile de bir kış yetecek kadar tarhana oluyor. Ve yorulmadan yapabiliyorum.
      İnşallah siz de deneyin :)

      Sil
  2. Ellerinize sağlık harika olmuş tarhana vitamin deposu...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...