Ana içeriğe atla

NE GÜZEL BİR ŞEHİRSİN İSTANBUL... (5)



Dolmabahçe Sarayı ve Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, Rumeli Yakası’nın en güzel manzaralarından bir kısmını oluşturuyor. Kıyı boyunca bakmaktan kendinizi alamazsınız. 

Her bir duvarında ince ince işlemeleriyle denize doğru bakan Dolmabahçe Sarayı yakın tarihimizi anlatan eserlerden bir tanesi.

Büyük Saat Kulesi ile ziyaretine gelenleri karşılıyor. Sarayın Saltanat Kapısı ile Camii arasında yer alan Dolamabahçe Saat Kulesi, II. Abdülhamit zamanında yaptırılmış ve üstündeki saatler Fransa’dan getirtilmiş.

Saray’ın Beşiktaş yolunda sallanan bayraklarımız da hem güzel hem de çoşku verici...

Bu Saat Kulesi’ni takip ederek Saltanat ya da Merasim Kapısı’ndan saraya giriş yapabilirsiniz. Bu kapının oval altın yaldızlı bölümünde Sultan Abdülmecit'in tuğrası var.

Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmış. İnşasına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanan Saray, çevre duvarlarının tamamlanması ile birlikte 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmış.

Saat Kulesi’nden sonra saraya doğru giderken ağaçlı ve çimenli yeşil bir bahçenin içinden geçerek ilerliyorsunuz. Kuğulu bir çeşme karşılıyor bahçesinde... Ve aslan, kaplan heykelleri...

Sarayın denize açılan kapısının boğaz manzarası seyretmeye değer. 

İçi elbette ki çok güzel, gezmeniz ve görmeniz dileklerimle... Fotoğraf çekme izni olmadığı için sarayın iç fotoğraflarını çekememek üzmüş olsa da görebilmiş olmak çok güzel... 
Ortaköy Camii veya Ortaköy Büyük Mecidiye Camii; İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında. 1853–1854 yıllarında Sultan I.Abdülmecit tarafından Mimar Nikogos Balyan’a inşa ettirilmiş.




Ortaköy Camii’nin hemen yanındaki sokaklarda hayat var... Hareketli, eğlenceli, bir çok el emeği eşyasının satıldığı minik sokaklar. Ve tabii ki renkleriyle midenizi harekete geçiren waffle ve kumpir standları. Hiç aklınızda olmasa bile ayaklarınızın sizi götürdüğü ve sahilde kendinizi wafle ya da kumpir yerken bulabilme olasılığının yüksek olduğu güzel sokaklar.  
Biz çok sevdik...













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa