Sonbahar gelince
de her yer rengarenk oluyor ilkbaharın gelişi gibi.
Kırmızının her tonunu görebiliriz.
Kırmızının her tonunu görebiliriz.
İlkbahar güzel
ama sonbahar da bir başka güzel.
Bakabildiğimiz
kadar bakmak bu renklere, görebildiğimiz kadar görmek doğadaki bu güzel değişimi.
Ağaçlar,
yapraklar, mantarlar... Sanki bir tablo oluşturmak için bütün çabaları...
Artık serinleten değil
biraz üşüten hafif rüzgarlar ve yağmurlar var.
Hava soğuk soğuk
kokar, güneş soğuk soğuk parlar.
Şöyle sıcak bir
şeyler aramaya başlarız artık. Kaldırdığımız hırkaları, çorapları yanıbaşımıza
alıveririz farketmeden.
Ve sıcak bir
şeyler içmek isteriz fincanı ellerimizin arasına alarak...
Bu mevsimde
içimizi ısıtacak ve bizi kış için hazırlayacak içeceklerden baharatlı olanlarına
doğru gider aklımız...
Denediniz mi bilmiyorum
ama tarçınlı, zencefilli, karanfilli içecekler bu zamanlarda çok iyi geliyor.
Ve bu baharatları
keklerde, kurabiyelerde kullanmak hoşuma gidiyor.
Kabak da bu
mevsimin en güzel sebzelerinden. Rengarenk, küçüklü, büyüklü bir çok kabak
çeşidi pazarlarda yer almaya başladı çoktan.
Bu tarif hem
kabak hem de baharat kullanılarak yapılan keklerden biri.
MALZEMELER
Kek için;
3 tane yumurta
1 su bardağı esmer şeker
½ su bardağı beyaz şeker
160 g erimiş tereyağ
4 su bardağı un
1,5 su bardağı buttermilk ( 1,5 su bardağı süt ve 1,5 yemek kaşığı elma sirkesini karıştırıp 20 dk bekletin)
2 su bardağı kabak püresi ( suyu süzülmüş )
2 çay kaşığı vanilya özü ( ya da 1 paket vanilya )
¼ çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz zencefil
½ çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz muskat
Kek için;
3 tane yumurta
1 su bardağı esmer şeker
½ su bardağı beyaz şeker
160 g erimiş tereyağ
4 su bardağı un
1,5 su bardağı buttermilk ( 1,5 su bardağı süt ve 1,5 yemek kaşığı elma sirkesini karıştırıp 20 dk bekletin)
2 su bardağı kabak püresi ( suyu süzülmüş )
2 çay kaşığı vanilya özü ( ya da 1 paket vanilya )
¼ çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz zencefil
½ çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz muskat
Buttermilk,
karbonat ya da kabartma tozu ile birleşince daha kabarık ve yumuşak bir dokuya
sahip kekler elde etmemizi sağlıyor. Yukarıdaki ölçülerde süt ve elma sirkesini karıştırarak kullanabildiğiniz gibi çok az sulandırılmış yoğurt da
kullanabilirsiniz. Buttermilk için bu tarif ilk denemem. Denerseniz siz de göreceksiniz, yumuşacık ve nemli bir kek olmasını sağlıyor.
Vanilya özütü
bulamazsanız paket vanilya kullanabilirsiniz, vanilya özütü biraz daha yoğun
bir aroma veriyor. Ya da vanilya çubuklarını kullanabilirsiniz. Bir tane vanilya
çubuğu içindeki vanilya yeterli olur bu tarif için.
Kabak olarak
tatlı kabağını kullanabilirsiniz. Çok az suda haşladıktan sonra suyunu süzerek
püre haline getirin ve kalan suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin.
Bütün kuru
malzemeleri bir araya getirin ve kaşıkla karıştırın. Buttermilk ve tereyağını
ilave edin ve mikserle iyice karıştırın, yumurtaları teker teker kırarak, her
birini iyice karıştırdıktan sonra ekleyin.
Kabak püresini ilave
edin ve spatula yardımı ile aynı yönde karışana kadar karıştırın.
Bu keki üç kat
yapmak isterseniz hamuru üç eşit parçaya bölerek ayrı ayrı pişirebilirsiniz. Biz
üç parça halinde teker teker pişirdik. Her biri 140 dereceye ısıtılmış fırında
yaklaşık 40 dakikada pişiyor.
Bütün olarak pişirip
iki ya da üç parçaya da bölebilirsiniz.Krema için,
300 g labne peyniri
100 gr tereyağ
½ su bardağı krema
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya özütü ( ya da ½ paket vanilya )
½ çay kaşığı tarçın
Tarçın hariç bütün malzemeleri
katılaşıncaya kadar mikserle çırpın, en son tarçın ilave edin ve karıştırın, buzdolabında bekletin.
Kek soğuduktan
sonra ara katlarına ve üstüne krema sürün, istediğiniz şekilde süsleyerek
servis yapın.
Kızımın yaptığı minik kabaklarla süslenmiş bir
kek oldu bizimki...Kızlarımla beraber mutfakta olmak da ayrı bir güzel, ayrı bir zevk...
AFİYET OLSUN
Harika fotoğraflar ruhunuza sağık :) sonbahara aşığım galiba ben ;)
YanıtlaSilTarifiniz bence kekten fazlası, şahane görünüyor, tarifi inceledim de lezzetli olmaması imkansız ;)) elleriniz dert görmesin.
Sevgiler, güzel günler...
Sayfamı ziyaret ettiğiniz ve güzel yorumlar bıraktığınız için çok teşekkür ederim :))
YanıtlaSilEnfes görünüyor ellerinize sağlık canım,sonbahar ayrı güzeldir...sevgiler
YanıtlaSil