Ana içeriğe atla

KABAKLI, BAHARATLI, KREMALI KEK VE SONBAHAR



Sonbahar gelince de her yer rengarenk oluyor ilkbaharın gelişi gibi.
Kırmızının her tonunu görebiliriz.
İlkbahar güzel ama sonbahar da bir başka güzel.
Bakabildiğimiz kadar bakmak bu renklere, görebildiğimiz kadar görmek doğadaki bu güzel  değişimi.


Ağaçlar, yapraklar, mantarlar... Sanki bir tablo oluşturmak için bütün çabaları...
Artık serinleten değil biraz üşüten hafif rüzgarlar ve yağmurlar var.
Hava soğuk soğuk kokar, güneş soğuk soğuk parlar.
Şöyle sıcak bir şeyler aramaya başlarız artık. Kaldırdığımız hırkaları, çorapları yanıbaşımıza alıveririz farketmeden.
Ve sıcak bir şeyler içmek isteriz fincanı ellerimizin arasına alarak...
Bu mevsimde içimizi ısıtacak ve bizi kış için hazırlayacak içeceklerden baharatlı olanlarına doğru gider aklımız...
Denediniz mi bilmiyorum ama tarçınlı, zencefilli, karanfilli içecekler bu zamanlarda çok iyi geliyor.
Ve bu baharatları keklerde, kurabiyelerde kullanmak hoşuma gidiyor.
Kabak da bu mevsimin en güzel sebzelerinden. Rengarenk, küçüklü, büyüklü bir çok kabak çeşidi pazarlarda yer almaya başladı çoktan.
Bu tarif hem kabak hem de baharat kullanılarak yapılan keklerden biri.
MALZEMELER 
Kek için;
3 tane yumurta
1 su bardağı esmer şeker
½ su bardağı beyaz şeker
160 g erimiş tereyağ
4 su bardağı un
1,5 su bardağı buttermilk ( 1,5 su bardağı süt ve 1,5  yemek kaşığı elma sirkesini karıştırıp 20 dk bekletin)
2 su bardağı kabak püresi ( suyu süzülmüş )
2 çay kaşığı vanilya özü ( ya da 1 paket vanilya )
¼ çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz zencefil
½ çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz muskat
Buttermilk, karbonat ya da kabartma tozu ile birleşince daha kabarık ve yumuşak bir dokuya sahip kekler elde etmemizi sağlıyor. Yukarıdaki ölçülerde süt ve elma sirkesini karıştırarak kullanabildiğiniz gibi çok az sulandırılmış yoğurt da kullanabilirsiniz. Buttermilk için bu tarif ilk denemem. Denerseniz siz de göreceksiniz, yumuşacık ve nemli bir kek olmasını sağlıyor.
Vanilya özütü bulamazsanız paket vanilya kullanabilirsiniz, vanilya özütü biraz daha yoğun bir aroma veriyor. Ya da vanilya çubuklarını kullanabilirsiniz. Bir tane vanilya çubuğu içindeki vanilya yeterli olur bu tarif için.
Kabak olarak tatlı kabağını kullanabilirsiniz. Çok az suda haşladıktan sonra suyunu süzerek püre haline getirin ve kalan suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin.
Bütün kuru malzemeleri bir araya getirin ve kaşıkla karıştırın. Buttermilk ve tereyağını ilave edin ve mikserle iyice karıştırın, yumurtaları teker teker kırarak, her birini iyice karıştırdıktan sonra ekleyin.
Kabak püresini ilave edin ve spatula yardımı ile aynı yönde karışana kadar karıştırın.
Bu keki üç kat yapmak isterseniz hamuru üç eşit parçaya bölerek ayrı ayrı pişirebilirsiniz. Biz üç parça halinde teker teker pişirdik. Her biri 140 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakikada pişiyor.
Bütün olarak pişirip iki ya da üç parçaya da bölebilirsiniz.
Krema için,
300 g labne peyniri
100 gr tereyağ
½ su bardağı krema
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya özütü ( ya da ½ paket vanilya )
½ çay kaşığı tarçın
Tarçın hariç bütün malzemeleri katılaşıncaya kadar mikserle çırpın, en son tarçın ilave edin ve karıştırın, buzdolabında bekletin.
Kek soğuduktan sonra ara katlarına ve üstüne krema sürün, istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Kızımın yaptığı minik kabaklarla süslenmiş bir kek oldu bizimki...
Kızlarımla beraber mutfakta olmak da ayrı bir güzel, ayrı bir zevk...




AFİYET OLSUN






Yorumlar

  1. Harika fotoğraflar ruhunuza sağık :) sonbahara aşığım galiba ben ;)
    Tarifiniz bence kekten fazlası, şahane görünüyor, tarifi inceledim de lezzetli olmaması imkansız ;)) elleriniz dert görmesin.
    Sevgiler, güzel günler...

    YanıtlaSil
  2. Sayfamı ziyaret ettiğiniz ve güzel yorumlar bıraktığınız için çok teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  3. Enfes görünüyor ellerinize sağlık canım,sonbahar ayrı güzeldir...sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa