Özel bir
lezzettir enginar benim için... Severim...
Şekli, kat kat
yaprakları, içindeki mor renkli tüyler ve ortadaki beyaz etli
kısım... Ayıklaması biraz zahmetlidir bu yüzden ama ayıklanmış olarak da
satılır. Özellikle dondurulmuş ürün olarak satılmasına çok memnunum. Böylece
ayıklamak sorun olmuyor ve kışın da yeme şansımız oluyor...
Ama bu tarif için
bütün bir enginar gerekli. Ayıklaması zor geldiği için enginarın dolmasını
yapmayı hep ertelenmiştim...
Yapılması
gerekir... Tadılması gerekir...
Önce derin bir
kaba limonlu su hazırlayın. Ayıkladığınız enginarları bu limonlu suya
batırmanız gerekli çünkü hemen kararıyorlar.
Enginarın sapını
keserek ayıklamaya başlayabilirsiniz. Dış yapraklarının sert olanlarını
ayıklayın ve uç kısmını enginar küt kalacak şekilde kesin. Sonra bir yemek
kaşığı yardımı ile orta kısmından başlayarak yavaş yavaş iç yapraklarını
çıkarın ve tüylü kısmı da kaşık yardımı ile temizleyin. Enginarları limon suya batırmayı
unutmayın, buna rağmen kararıyorlar...
İç malzemesini
hazırlamak kolay... Aynı zeytinyağlı dolma içi hazırlar gibi...
Soğanları ince
ince doğrayın, yıkadığınız pirinci ilave edin, dolmalık fıstık, kuş üzümü,
doğranmış nane, dere otu, maydanoz, ufak doğranmış kırmızı biber, tuz,
karabiber, en son olarak da üstüne bir miktar zeytinyağı gezdirin ve iyice
karıştırın. Ben bu malzemelerle hazırladım ama siz istediğiniz başka
malzemeleri de ilave edebilirsiniz.
Hazırladığınız
pirinçli karışımı enginarın yapraklarının arasına aldığı kadar doldurmaya çalışın ve sonra
da enginarın ortada kalan kısmına doldurun.
Bu şekilde
hazırladığınız enginarları geniş bir tencereye dizin ve enginarların üstünü
geçmeyecek şekilde su, çok az zeytinyağ ve bir tane limonun suyunu da ilave
ettikten sonra tencerenin ağzını kapatın ve kaynadıktan sonra kısık ateşe alın.
Enginarlar ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Piştikten sonra
servis tabaklarına almak için soğumasını bekleyin... Ve limon suyu ile servis
yapın, biraz ekşilik güzel bir lezzet katıyor...
Ve sıra geldi
yemeye... Dış yapraklarını teker teker içindeki pirinçli kısımla birlikte
koparın ve yaprağın en uç kısımında bulunan etli kısmını yiyerek yemeye başlayın
ve yaprağın geri kalan kısmını atın... Yaprak kısmı bitince kalan enginarı pirinçli karışımla yemeye
devam edin... Biraz uğraştıran bir yeme şekli var enginar dolmasının ama çok
lezzetli, elleriniz biraz kirlenebilir... Olsun... Bence yemeye değer...
AFİYET OLSUN
mımmm favori lezzetim..Ellerinize sağlık..Tam zamanı.
YanıtlaSilellerine saglık.
YanıtlaSil