Ana içeriğe atla

ELMALI KURABİYE





Elmalı kurabiyenin bende etkisi  damağımda bıraktığı lezzetten çok, eski günlerin hatırasıdır aslında... Arkadaşlarla toplanmalarımız, çaylar içilirken yaptığımız sohbetlerimizdir... Daha da geriye gidersem annemin günleridir... Peçeteye sarılı gelen kurabiyedir elmalı kurabiye... Güzel yapan olursa tadından yenmeyen bir kurabiyedir çocukluğumdan hatırladığım...
Hafif yumuşak olmalı, içindeki elmalı karışım ve tarçın oranı tam kıvamında olmalı ki tarçın acı bir lezzet vermesin ve şeker olmalı yeterince elmanın ekşiliğin giderecek... Ve sonra üstünde erimeden durması gereken pudra şekeri... İşte bu elmalı kurabiyeyi yerken yüzümüze hafif bir tebessüm yayılıverir yavaşça...
Bu nedenle her elmalı kurabiyeyi yemek ve yapmak istemem... Sanırım elmalı kurabiyeyi seviyorum...

Bu tarif hafif yumuşak elmalı kurabiye sevenler için...
MALZEMELER
½ su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı süt
1 tane yumurta
½ su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı + 5 yemek kaşığı un
İÇ MALZEME
3 tane rendelenmiş elma
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ufalanmış ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
ÜSTÜ İÇİN
Yeteri kadar pudra şekeri
Hamurumuz için gerekli olan malzemelerimizin hepsini biraraya getiriyoruz. Unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Çok sert olmayan bir hamur olması gerekiyor. Kolay şekil verebilmeliyiz. Hamurumuzun üstünü örterek dinlenmesi için bir kenara bırakıyoruz.
Kurabiyemizin iç malzemesini hazırlamak için bir tavaya rendelenmiş elmaları ve toz şekerini alıp karıştırarak elmanın suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra cevizleri ve tarçını ilave edip ocağı kapatıyoruz ve elde ettiğimiz iç harcı ılımaya bırakıyoruz.
Hamurumuzdan cevizden biraz büyük parçalar koparıyoruz.Şekilde görüldüğü gibi merdane ile oval şekilde açıyoruz. Sonra bıçakla uzunlamasına şeritler kesiyoruz ama şeklin sonuna kadar kesmiyoruz. Hamurun kesmediğimiz bu kısmına elmalı içi harcımızdan yeteri kadar yerleştiriyoruz ve rulo yapıyoruz. İki yandan yavaşca içe doğru kıvırıyoruz. Yarım ay şeklini verdikten sonra bırakıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.

180 dereceye ısıtılmış fırında fazla kızarmadan pişiriyoruz, ne kadar beyaz kalırsa o kadar güzel oluyor.
Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca pudra şekeri ile süsleyerek servis yapıyoruz.




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Ellerine sağlık,nefis olmuş...Afiyetle....

    YanıtlaSil
  2. merhaba ellerinize sağlık kurabiyeniz görsel olarak çok güzel eminim tadıda öyledir. isminizi hakkımda bölümünüze yazmamışsınız isminizle hitap etmek isterim isminizi yazarsanız sevinirim birdeee tarifinizi aşamalı fotoğraflarla eklediğiniz için tşkr ederim keşke bütün tariflerinizi aşamalı fotoğraflarla eklseniz :)

    YanıtlaSil
  3. merhaba, ben yenice firindan cikardim cok nefis olmus tesekurler tarif icin.

    ps: benim kullandigim bardak kucuk(160ml) yaklasik 5 bardak un kullandim tarif icin ama diyer mazemeler ayni .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, ellerinize sağlık... Afiyet olsun...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. ...