Sonucun başarılı
olup olmayacağı konusunda biraz tedirgindim açık söylemek gerekirse... Ne
zamandır gönlümden geçiyordu ama sanırım cesaret edemiyordum... Ve sonunda karar
verdim başladım... Biraz zaman ayırmak gerekiyor... Hele bir de yazın o sıcak günlerini
geride bırakırsanız benim gibi evin içinde biraz daha fazla uğraşıyorsunuz...
Sonunda
endişelerimi bir kenara bırakıp başladım tarhana yapmaya, sonuçtan memnunum ve
diyorum ki herkes yapabilir, korkmayın ve başlayın hemen...
MALZEMELER5 tane domates
3 tane kuru soğan
2 tane kırmızı biber
2 tane yeşil biber
1 dal biberiye
½ demet maydanoz
½ demet nane
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı süzme yoğurt
Ve
10 su bardağı un
İlk önce
domatesleri soyun, dörde bölün. Soğanları da soyun ve dörde bölün. Biberlerin
çekirdeklerini ayıklayın. Biberiye, maydanoz ve naneyi de yıkayın ve bunları
hepsini bir tencereye koyarak üstlerini çok az geçecek kadar su ilave edin.
Soğanlar ve biberler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alın, suyunu süzün,
blendırdan geçirin. Haşlanmış nohutunu da blendırdan geçirin. Ve bunları genişce
bir kabın içine boşaltın. Üstüne yoğurdunuzu da ilave edin ve karıştırın. Sonra
unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Çok sert olmayan, biraz yumuşak bir hamur
kıvamına gelene kadar un ilave edip yoğurun. Yaklaşık 10 su bardağı un
kullandım ben.
Elde ettiğiniz
tarhana hamurunun üstünü bir bezle örtün ve ılık bir yerde mayalanması ve
ekşimesi için bekletin. Benim için bu bekletme süresi 3 gün oldu... Hamur
kabardı ve ekşidi.
Bu aşamadan sonra
hamuru ufak parçalara ayırın ve kurumalarını bekleyin. Üst yüzeyleri kuruduktan
sonra çevirin. Bu işlem için de 4 gün bekledim.
Bekleme
aşamalarında canınız sıkılabilir...dedim ya koca yaz mevsimini geçirip de
sonbaharda yapmaya karar verince böyle oluyor... Yaz sıcaklarında daha çabuk
olur... Hele bir de kurutmak için serebileceğiniz bahçeniz varsa daha kolay...
Ve kuruyan
tarhanalarınızı blendırdan geçirip cam kavanozlara ya da bez torbalara
alabilirsiniz artık...
Yapımı zor değil... Ve şimdi bu yaptığım tarhanalar bitince hatta daha bitmeden biraz daha yapabilirim diye düşünüyorum... Bu sefer kuru fasulye ve mercimek ilave etmek niyetindeyim...
Yapımı zor değil... Ve şimdi bu yaptığım tarhanalar bitince hatta daha bitmeden biraz daha yapabilirim diye düşünüyorum... Bu sefer kuru fasulye ve mercimek ilave etmek niyetindeyim...
AFİYET OLSUN
ELLERİNE SAĞLIK CANIM,AFİYETLE YİYİN...
YanıtlaSilafiyetle ye canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilUmarim bende bir gun yapabilirim.Afiyetlen yiyin..elinize saglik..
YanıtlaSilBiraz oyalayıcı ama değer bence. Nefis lezzetli ve besleyici olduğu için herkes bol bol pişirmeli. Çok güzel olmuş sizinki de. Biz daha farklı yapıyoruz tarhanayı. Ben de niyetliyim bir gün yapmaya ama cesaret edemiyorum henüz. Yaza artık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.