Ana içeriğe atla

İNEKLER YAYLADAN İNERKEN...




Biz de hayranlıkla onları seyrettik...
Cenevre’ de Gruyère yakınlarında bulunan Charmey adlı bir dağ köyünden bu görüntüler...
Camlarından ve balkonlarından çiçekler sarkan dağ evlerinin olduğu şirin bir dağ köyü...
Geleneksel bir dağ şenliği... İneklerin bir yaz mevsimi boyunca dağların en tepelerinde, serin yaylalarda kaldıktan sonra köylerine inişinin kutlandığı bir şenlik... Eylül ayının dördüncü cumartesi günü yapılan bir kutlama... Bolluk ve bereketin ve sürekliliğinin yansıması...
Bir çeşit defile diyebiliriz aslında bu geçit törenine;

İlk önce çobanlar geçiyor kendilerine has kıyafetleri ve ellerinde özel işeretleri olan işlemeli sopaları ile... Ve hemen arkalarından bu özel gün için hazırlanmış, temizlenmiş, süslenmiş, renk renk çiçeklerle bezenmiş, boyunlarına kenarları işlemeli, oldukça büyük çanlar asılmış inekler geliyor ve sanki durumun farkındaymışcasına gayet güzel yürüyerek önümüzden geçip gidiyorlar... En sonda da maviye boyalı bir at arabası ile kazanları, süt sağma aletleri, süt kapları, omuzda süt taşıma malzemeleri geçiyor... dağda geçirdikleri günlerin kısa bir özetini geçiveriyorlar sanki bir kaç dakikada bizlere... Ve çan sesleri yavaş yavaş uzaklaşıyor...

Yaz boyunca dağların yüksek kısımlarında çeşitli bitki türleri ile beslenen ineklerden elde edilen sütlerden ürettikleri peynirlerini gururla tanıtıyorlar... Bu peynirler lezzet ve aromaları bakımından başka yerlerde bulamayacağınız cinsten, bu nedenle de peynir severler tadına bakmayı ve almayı ihmal etmiyorlar...
Geleneksel çalgıları ile müziklerini tanıtıyorlar... Ve yöresel kıyafetlerle danslarından bölümler gösteriyorlar...

Ufak ufak kurdukları stantlarda el sanatlarından örnekler gösteriyorlar... Bu tören ahşap oyma ile çok güzel anlatılarak geleneksel bir sanat dalı haline gelmiş... Bu nedenle ahşap oyma dekupaj sanatı ile farklı örneklerini İsviçre' nin her yerinde görebilirsiniz...
Böylesine büyük bir çoşkuyu izlemeye gelenler elbette çok fazlaydı ve hepimiz bu büyük çoşkudan kendi payımıza düşen kısmıyla evlerimize geri döndük... Seneye bir kere daha gidebiliriz düşünceleri ile...




Yorumlar

  1. Nasıl güzel bir gelenek. Şenlik gerçekten de. İsviçre dağlarında beslenmiş bir inek, eminim çok lezzetlidir peynirleri.

    YanıtlaSil
  2. Harika ozetlemissin olayi, eline, diline, fotograf makinana saglik...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...