Ana içeriğe atla

KESTANE KEBAP



Kış yavaş yavaş geliyor.. Beraberinde kestane de... Çok seviyorum kestaneyi...
Sevmeyen vardır ama seveni çoktur sanırım...
En çok da kestane şekerini...
Annemler bana gelirken Bursa’dan mutlaka kestane şekeri getirirlerdi, büyük bir zevkle de yerdim çoğunu… Ya da kestane şekeri satan bir yer gördüğüm zaman bir tane de olsa almadan geçemezdim... Güzel bir lezzet...
Küçükken de haşlamasını çok yapardı annem... Daha çok seviyoruz diye. Şimdilerde pek fazla yapılmıyor sanırım ama haşlamasının lezzeti de bir başka olur...
Sobaların üstünde çıtır çıtır pişirilen kestanenin zevki de bir başka... Önce sıcacık sobanın başında yana yana çevirerek pişirmesi sonra da soğumasına sabredemeden ellerimizi yaka yaka ayıklamak ve sıcak sıcak yemek...
Kestane böyle bir şey benim için... Çocukluğumu ve ailemi hatırlatan bir lezzet...
Şimdi soba yok evlerde. Bu nedenle kestanenin soba başı eğlencesi yok.
Ben de farklı denemeler sonucu tavada yaparak bir yöntem geliştirdim. Hiç bir zorluğu yok. Sadece kalın tabanlı bir tavanızı kestane için ayırmanız gerekecek.
Kestaneleri yıkadıktan sonra üstlerini bıçak yardımı ile çizin. Tavaya yerleştirin ve yüksek ateşte her iki tarafını da pişirin. Yüksek ateş olmasına rağmen yavaş yavaş pişiyor. Pişince ocağı söndürün ve sıcaktan etkilenmeyen bir kabın içine alarak üstüne bir havlu bez örtün. Soğuduktan sonra ayıklayabilirsiniz.




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Ohh valla mis! Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. sobasız hiç denememiştim bu şekilde denicem mutlaka afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. al beni ye diyor kestaneler ellerine sağlık afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Bizde de kış akşamları soba üstünde pişerdi kestaneler. Haşlamasını da çok severdim. Ne kadar güzel duygular uyandırıyor insanın içinde. Çocukluğuma gittim bu güzel yazınla. :) Çok teşekkür ederim canım...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  5. herkesin bir kestane geçmişi var tabiki eskilerin
    yeni nesiller soba ne yaaa diyor şaşkınca .kestaneler nefis ben kestane şekerini de çok severim süperler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...