Ana içeriğe atla

HAŞHAŞLI VE CEVİZLİ ÇÖREK






Bu çöreklerin daha doğrusu böyle mayalı hamur işlerinin tadı da bir başka olur... Sıcak sıcak yemesi keyiflidir, çabuk bayatlarlar ama olsun, tadı güzel olur bu çöreklerin...
Sadece cevizlisi tamam da haşhaş da eklediniz mi bir başka lezzete bürünüverirler...
Dayımın Toprak Mahsülleri’nde çalışıyor olmasından dolayı çocukluğumda tanışmıştım haşhaşla. Sapından tutup sallandığında haşhaş tohumları bir çalgı aleti gibi ses çıkarırlardı ve onlar bir süs bitkisi gibi vazoda dururdu. Allah rahmet eylesin, yıllar önce kaybettik dayımı... Unutmam mümkün değil ama ne zaman haşhaşlı bir şeyler yesem hatırlarım dayımı hemen...
Haşhaş tohumlarının yağlanmış halini kullandım bu çörekte, her yerde bulabilirsiniz...

MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
1 su bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta ( 1 yumurtanın sarısı üstüne sürülecek )
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un ( yaklaşık olarak)
1 su bardağı haşhaş ( yağlanmış olarak)
1 su bardağı ceviz içi
Süt, şeker ve mayayı karıştırdıktan sonra diğer malzemeleri de ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Unu yavaş yavaş ilave edin, ihtiyaca göre daha da ilave edebilirsiniz. Ve hamuru ılık bir yerde yarım saat dinlendirin.
Sonra hamurdan elma büyüklüğünde bezeler ayırın ve ayırdığınız bezeleri ince olmayacak şekilde merdane ile açın. Orta boy bir tepsi büyüklüğünde olabilir.
Açtığınız bu hamurun içine haşhaşı ince bir tabaka halinde yayın ve üstüne de ceviz serpin. Sonra bir ucundan başlayarak kalınca bir rulo yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye yerleştirin. Üstlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra keskin bir bıçakla ruloları istediğiniz kalınlıkta keserek servis yapabilirsiniz...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. ikisini bir arada çok severim ve yakışırlar haşhaş ve ceviz eline sağlık canım nefis tad

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş belli, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. hımmm çok severim çok.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık,çok güzel bir lezzet olmuş olmuş..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. HMMM ellerine saglik nefis görünüyor sevgiler♥

    YanıtlaSil
  6. Dediğiniz gibi çabuk bayatlıyorlar ama bayatlamaya fırsat vermeden tükenebiliyor çoğu zaman :) Yaptığımda gidip gelip yemeyi çok severim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ne çok severim bu çörekleri. Ne yazık ki mayalı oldukları için uzun zamandır yiyemiyorum. Mayalı gıdalar yediğimde hemen egzemalarım çıkıyor :(
    Ellerine sağlık. Yemiş kadar oldum :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok severim canım . Ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...