Çok gezmek, çok kişi görmek, çok çok baklava yemek değil...
Bir kaç ufak şey güzel yapar anları...
Çok konuşulmasa bile bir ömür hatırlanır bazı birliktelikler...
Güzel bir bayramdı...
Beni yatıran ve acımasızca ağrıyan başıma inat yine de güzeldi bayram...
Yattığım yerden
heyecanla hazırlanan sofralarda çatal kaşık seslerini duymak, büyüklerin ve en önemlisi
de bir sonraki yıla ne kadar büyüdüklerini görüp şaşıracağım ufaklıkların kendi
aralarındaki tatlı konuşmalarını duymak...
En küçüğümüz 1,5
yaşında olduğu için onun etrafında dolaşmak,kendince söylediği kelimeleri bir
kere daha tekrarlasın diye kandırmaya çalışmak...
Yılda bir kere
görme şansı yakaladığımız anneler, babalar, kardeşler ve yeğenlerle geçen bir
kaç gün... Diğer akrabalar da eklenince bu bir kaç günlük zaman dilimine... Daha
ne isterim ki... Çok mutlu etti beni...
Hüzün de vardı
tabii...
Anneannemsiz bir
büyükbaba gördüm bu sefer, alışık olmadığım bir görüntü, büyükbabamı yalnız
görmek, her yere beraber giden, birbirlerinin gözlerinin içine bakan iki
arkadaştan biri yoktu bu sefer... Bir yıl oldu... Allah rahmet eylesin...
Böyle güzel bir
bayram oldu işte, kabak çiçeği dolması bahane, hızla geçip giden günlerden
bir
kaçını alıp kağıtlar üzerinde tutmaya çalışmak asıl derdim, unutmak istemeyiz ya bazı günleri...
Bu güzel günleri keyifli kılan şeylerden biri de yemekler tabii...
Gönülden kurulmuş
sofralarda oturup sohbetler etmek de var... Herkesin elinin değdiği yemekler,
salatalar yapmak da...
Kabak çiçeği
dolması da anne ve teyze eli değerek yapılan lezzetli bir yemek oluverdi bir
anda...
Kabak çiçekleri
alınmasıyla başladı herşey... Ama öğleden sonra olduğu için biraz kapanmıştı çiçekler,
bu nedenle biraz soğuk suda beklettik ve içinin tohum kısımlarını çıkarttık.
Sabah erkenden toplanmış, kapanmamış çiçekler bulmak bu işin en önemli kısmı
ama suda bekletince de bir problem olmadı.
İçi için
hazırlanacak karışımın miktarlarını veremiyorum çünkü çiçek sayınıza göre
değişebilir. Ama her bir çiçeğe bir tatlı kaşığı miktarında iç malzeme
konulduğunu söyleyebilirim. Diğer dolmalarda olduğu gibi bir iç malzemesi
hazırlayabilirsiniz. Pirinçle birlikte ince doğranmış soğan ve sarımsak zeytinyağında
hafif kavrulur ve çok az bir suyla kısık ateşte pişirilir. Sonra içine nane,
karabiber, tuz, çok az salça ilave edilir ve soğuduktan sonra çiçeklerin içi
doldurulur. Çok fazla doldurmamak gerekir, pişerken çiçeklerin patlamaması için. Bu malzemelere siz daha
farklı lezzetler de ilave edebilirsiniz isteğinize göre. Dolmalık fıstık ve kuş
üzümü de ilave edebilirsiniz seviyorsanız eğer... Doldurulmuş çiçekler tencereye
dizilir, üstüne çok az zeytinyağı dökülür ve üstünü geçmeyecek kadar su ilave edilerek
pişirilir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
Limon sevenler için bol limon sıkılarak servis yapılabilir ya da sarımsaklı yoğurtla yenir... Sade de yiyebilirsiniz...
AFİYET OLSUN
afiyet olsun canım beni hem sevindirdin hemde hüzünlendim.ne yapalım dünya böyle sevinç ve hüzün bir arada siz iyi oldukça biz dahaiyi oluyoruz hepinizi öpüyoruz iyi tatiller diliyoruz.
YanıtlaSilGEÇMİŞ BAYRAMIN KUTLU CANIM..BAYRAM BÜYÜKLERLE ,AİLEYLE GÜZEL!!MALESEF BÖYLE GÜNLERDE SEVİNÇ VE HÜZÜN BİRARADA OLUYOR..ELLERİNE SAĞLIK KABAK ÇİÇEĞİ DOLMAN ÇOK GÜZEL OLMUŞ.AFİYET OLSUN CANIM.SEVGİLER.
YanıtlaSilben de bu dolmadan istiyorum :))
YanıtlaSilKabak cicegi dolmasi hic yemedim, bulsam yapacagim, goruntu cok guzel ellerinize saglik afiyetler olsun..
YanıtlaSilÖncelikle çok geçmiş olsun canım. Başağrısı gerçekten çok zor. Migrenim olduğu için çok iyi anlıyorum :(
YanıtlaSilBu arada kabak çiçeği dolmasını birkaç kere yemiştim ve çok beğenmiştim. Ellerine sağlık yapanların...
Sevgiler gönderiyorum...