Ana içeriğe atla

SEMİZOTU YEMEĞİ




Semizotu sadece bir sebze değildir benim için...
Onu her elime aldığımda sinema şeridi gibi kareler geçer gönlümün bir yerlerinden...
Semizotunun Türkiye dışında başka yerlerde neredeyse yok denecek kadar az olduğunu öğrenince o günleri daha da bir arar oldum...
Bu nedenle tatile gelince kullanabildiğim kadar kullanıyorum semizotunu...
Lise zamanlarında tatillerimiz genellikle Burhaniye-Ören'de geçerdi, şimdilerde de gidiyoruz... Ve çok seviyorum Ören' i...
Dedim ya lise zamanlarında daha fazla tarla vardı ve evler bu kadar fazla değildi. Şimdi otellerin ve evlerin olduğu yerlerde domatesler, biberler, patlıcanlar olurdu... Ve bunların arasında da kendiliğinden yetişen semizotları... Toplardık bolca...
Sonra da bol limonlu salatası, zeytinyağlı yemeği...
Bundan dolayı semizotlarını topladığımız o günleri özlüyorum tabii...
Ve bulunca da değerlendirmeye çalışıyorum memnuniyetle...
Bu semizotları da Fethiye pazarından... Taze taze, minik minik...
MALZEMELER
4 demet semizotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane büyük kuru soğan
3 tane büyük domates
2 tane yeşil biber
7-8 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Soğanı ince ince doğradıktan sonra zeytinyağında şöyle bir çevirin. Domatesleri, biberleri ve sarımsakları ufak ufak doğrayın ve soğanlara ilave edin. Ayıklayıp yıkadığınız ve doğradığınız semizotlarını da ilave edin. Semizotlarını çok fazla ufak doğramayın, fazla parçalanmasın. Tuzunu da ilave ettikten sonra tencerenin ağzını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Su ilave etmenize gerek yok. Semizotları pişerken kendi suyunu bırakıyor ve bu da pişmeleri için yeterli oluyor.
Semizotunun tadını değiştirmemek için daha fazla malzeme kullanmıyorum. İsterseniz siz damak zevkinize göre ilaveler yapabilirsiniz...
Sade yiyebilirsiniz, yoğurtla da... Her ikisi de güzel olur...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Bak bir ortak noktamız daha belirdi. Sağlıklı yemek tercihleri gibi :)
    Bayılıyorum senin tariflerine. Aklımda olmayan ve uzun süredir yapmadığımı fark ettiğim sağlıklı yemekleri aklıma getiriyorsun.
    Semizotunu her tür tüketenlerdeniz bizde...
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem sebze semizotu..Her lezzeti ayrı güzel..Ne kadar şanslıyız ki,her sebzenin en tazesini bulabiliyoruz,memleketimizde..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. en sevdiğim otlardan biridir,her halini de severek tüketirim.eline sağlık.hayırlı iftarlar....

    YanıtlaSil
  4. Ben de pek severim semizotunu, bizim oralarda pirpirim deriz :))
    Memleketimin usulünde nohut da katarız, semizotu sever olarak bir bakmanı, denemeni tavsiye ederim, beğenirsin diye umuyorum..:) Pirpirim adı ile ;)

    YanıtlaSil
  5. Semizotunu da çok severim.Yanına da yoğurt :)Mis gibi.Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa