Yani peynirli
kek...
Uzun zamandır
farklı tarifleri deneyerek kendimize en yakın lezzeti bulmaya çalışıyorum.
Cheesecake belki herkesin severek yediği belki de bir çok kimsenin seçerek
yediği, az ama tadında yenmesi gereken bir lezzet gibi geliyor bana. İçindeki
peynir oranı önemli benim için, bir çok tarifte peynir miktarı çok fazla
dolayısıyla da kalori miktarı... Kullanılan peynirin yağ oranına göre de lezzeti ağırlaşabiliyor. İşte bu nedenlerden
dolayı uzun zamandan beri araştırdığım ve üstünde düşündüğüm bir tatlı çeşidi. İkram
ettiğim yiyeceklerin ne misafirlerim için ne de kendimiz için fazla kalorili ve
ağır lezzetler olmasını istemiyorum.
Sonunda da basit
bir tarif buldum sanırım. İçime sinmeden de bu sayfalara yazamadığım için bir
çok denemeden sonra bu tarifi yazmaya karar verdim.
Belki yeni yıla
tatlı yiyerek girmek isteyenler de
olabilir...MALZEMELER
Alt tabanı için;
150 g pötibör bisküvi
50 g badem tozu
50 g tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
Peynirli kısım için;
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
400 g labne peyniri
300 g süzme yoğurt ( Quark da olabilir )
2 tane limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Sosu için;
1 su bardağı su
½ su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı frambuaz
Ve
Ayrıca ½ su bardağı frambuaz
Tabanı için
gerekli olan malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Bu işlemi elinizle de yapabilirsiniz.
18-20 cm çapında bir kalıp kullandım bu malzemeler için. Kalıbın altını yağlamanıza
gerek yok. Ama ben kalıptan almak kolay olsun diye kalıbın altına aynı ölçüde
yağlı kağıt koydum. Malzemelerin hepsi birbirine karışınca kalıba elimle sıkıştırarak
yerleştirdim. Bu karışım dağılan bir karışım ama elinizle bastırarak kalıbın
dibine kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Sonra buzdolabına kaldırın ve diğer
işlemler tamamlanıncaya kadar dolapta beklesin.
Peynirli kısım
için önce yumurta ve şekeri çırpın ve diğer malzemeleri de ilave
edin. İyice karıştırın. Tabanı hazırladığınız kalıbı dolaptan çıkarın ve
hazırladığınız peynirli karışımı üstüne dökün. Ve kalıbı iki elinizle tutup bir
kaç kere tezgaha yavaşca vurun ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve
malzemeler kalıba iyice yerleşsin. Sonra kalıbın dışını alüminyum folyo ile
sarın, yanmadan pişmesini sağlamak ve daha beyaz bir renk elde etmek için. Ve
150 dereceye ısınmış fırında 90 dk yavaş yavaş pişirin. Fırının içine bir kap içinde
su da koyun ki pişerken çatlamayı önlesin.
Yavaş yavaş
pişiyor endişelenmeyin. Sürenin sonunda fırını kapatın ve fırının ağzını yarım
açarak ve içinden çıkarmadan kendi halinde soğuyuncaya kadar bekletin ve sonra
dolaba kaldırın.
İkram etmeniz
gereken zamandan 1 gün önce yapmanız çok iyi olur. Çünkü bekledikce tadı
güzelleşen bir tatlı, hatta iki gün sonra daha da lezzetleniyor.
Bu arada siz üstü
için sosu hazırlayabilirsiniz. Sos malzemelerini karıştırarak pişirin ve
soğutun.
Cheesecake iyice
soğumadan kalıptan çıkarmayın. Yapım aşaması aslında zor değil, asıl önemli
olan sabırla beklemek, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına
alın.
½ su bardağı olarak
bekleyen frambuazlarınızı cheesecake üstüne yerleştirin ve bunların üstüne
sosunuzu dökün. Daha da süslemek isterseniz portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz,
ya da aklınıza gelen farklı bir süsleme malzemesini de kullanabilirsiniz...
AFİYET OLSUN
nefis ötesi harika bir görüntü ve lezzet ellerinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilnefis bir görüntüyle karşı karşıyayız böğürtlenler bizi davet ediyor gelirim seni yerim böğürtlen, elin dert görmesin canım
YanıtlaSilellerine saglik.cok hos olmus.
YanıtlaSilgörüntüsü yeter canıım..eline sağlık..nefis..
YanıtlaSilMerhaba çok nefis görünüyor,bizim çok sevdiğimiz bir tat fakat hiç cesaret edip denemedim ,denemeyi düşünüyorum :)Ellerine sağlık
YanıtlaSilnefis görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık canım albeni diyor:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım...
YanıtlaSilrengi ne güzel görünüyor...
Mmmmm nefis bir görüntü, ellerine saglik canim....
YanıtlaSilbende yapmak yapmak istiyorum. çok severiz. hemen deneyeceğim. nefis görünüyor...
YanıtlaSilBenim cheesecakeye olan aşkımı bir bilsen..
YanıtlaSilYerim yerim doyamam..:))
Canım ellerine sağlık.
Öyle güzel görünüyor ki,can çektiriyor.
Ellerine sağlık.
görüntü harika bir dilim alsam:)ellerinize sağlık
YanıtlaSilNefis goruntulu bir kek ellerinize saglik, alttaki kabak tatlisindada gozum kaldi:))
YanıtlaSilbu görüntü karşısında söyleyecek bir şey bulamıyorum...
YanıtlaSilellerinize sağlık...
güzel yorumlarınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum...
YanıtlaSilBuraya yazdığımı sandığım yorumu tekrar kabak tatlısı bölümüne yazmışım:)))
YanıtlaSilGözlere şenlik olmuş. Ellerine sağlık.
Sevgiler...
Tadına bakma şansını yakalamış biri olarak,'Cheesecake'in geldiği son nokta' diyebilirim.
YanıtlaSil