FRAMBUAZ SOSLU CHEESECAKE



Yani peynirli kek...
Uzun zamandır farklı tarifleri deneyerek kendimize en yakın lezzeti bulmaya çalışıyorum. Cheesecake belki herkesin severek yediği belki de bir çok kimsenin seçerek yediği, az ama tadında yenmesi gereken bir lezzet gibi geliyor bana. İçindeki peynir oranı önemli benim için, bir çok tarifte peynir miktarı çok fazla dolayısıyla da kalori miktarı... Kullanılan peynirin yağ oranına göre de  lezzeti ağırlaşabiliyor. İşte bu nedenlerden dolayı uzun zamandan beri araştırdığım ve üstünde düşündüğüm bir tatlı çeşidi. İkram ettiğim yiyeceklerin ne misafirlerim için ne de kendimiz için fazla kalorili ve ağır lezzetler olmasını istemiyorum.
Sonunda da basit bir tarif buldum sanırım. İçime sinmeden de bu sayfalara yazamadığım için bir çok denemeden sonra bu tarifi yazmaya karar verdim.
Belki yeni yıla tatlı yiyerek  girmek isteyenler de olabilir...
MALZEMELER
Alt tabanı için;
150 g pötibör bisküvi
50 g badem tozu
50 g tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
Peynirli kısım için;
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
400 g labne peyniri
300 g süzme yoğurt ( Quark da olabilir )
2 tane limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Sosu için;
1 su bardağı su
½ su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı frambuaz
Ve  
Ayrıca ½ su bardağı frambuaz
Tabanı için gerekli olan malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Bu işlemi elinizle de yapabilirsiniz. 18-20 cm çapında bir kalıp kullandım bu malzemeler için. Kalıbın altını yağlamanıza gerek yok. Ama ben kalıptan almak kolay olsun diye kalıbın altına aynı ölçüde yağlı kağıt koydum. Malzemelerin hepsi birbirine karışınca kalıba elimle sıkıştırarak yerleştirdim. Bu karışım dağılan bir karışım ama elinizle bastırarak kalıbın dibine kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Sonra buzdolabına kaldırın ve diğer işlemler tamamlanıncaya kadar dolapta beklesin.
Peynirli kısım için önce yumurta ve şekeri çırpın ve diğer malzemeleri de ilave edin. İyice karıştırın. Tabanı hazırladığınız kalıbı dolaptan çıkarın ve hazırladığınız peynirli karışımı üstüne dökün. Ve kalıbı iki elinizle tutup bir kaç kere tezgaha yavaşca vurun ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve malzemeler kalıba iyice yerleşsin. Sonra kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın, yanmadan pişmesini sağlamak ve daha beyaz bir renk elde etmek için. Ve 150 dereceye ısınmış fırında 90 dk yavaş yavaş pişirin. Fırının içine bir kap içinde su da koyun ki pişerken çatlamayı önlesin.
Yavaş yavaş pişiyor endişelenmeyin. Sürenin sonunda fırını kapatın ve fırının ağzını yarım açarak ve içinden çıkarmadan kendi halinde soğuyuncaya kadar bekletin ve sonra dolaba kaldırın.
İkram etmeniz gereken zamandan 1 gün önce yapmanız çok iyi olur. Çünkü bekledikce tadı güzelleşen bir tatlı, hatta iki gün sonra daha da lezzetleniyor.
Bu arada siz üstü için sosu hazırlayabilirsiniz. Sos malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğutun.
Cheesecake iyice soğumadan kalıptan çıkarmayın. Yapım aşaması aslında zor değil, asıl önemli olan sabırla beklemek, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın.
½ su bardağı olarak bekleyen frambuazlarınızı cheesecake üstüne yerleştirin ve bunların üstüne sosunuzu dökün. Daha da süslemek isterseniz portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz, ya da aklınıza gelen farklı bir süsleme malzemesini de kullanabilirsiniz...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. nefis ötesi harika bir görüntü ve lezzet ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlayınSil
  2. nefis bir görüntüyle karşı karşıyayız böğürtlenler bizi davet ediyor gelirim seni yerim böğürtlen, elin dert görmesin canım

    YanıtlayınSil
  3. görüntüsü yeter canıım..eline sağlık..nefis..

    YanıtlayınSil
  4. Merhaba çok nefis görünüyor,bizim çok sevdiğimiz bir tat fakat hiç cesaret edip denemedim ,denemeyi düşünüyorum :)Ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  5. nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  6. ellerine sağlık canım...
    rengi ne güzel görünüyor...

    YanıtlayınSil
  7. Mmmmm nefis bir görüntü, ellerine saglik canim....

    YanıtlayınSil
  8. bende yapmak yapmak istiyorum. çok severiz. hemen deneyeceğim. nefis görünüyor...

    YanıtlayınSil
  9. Benim cheesecakeye olan aşkımı bir bilsen..
    Yerim yerim doyamam..:))
    Canım ellerine sağlık.
    Öyle güzel görünüyor ki,can çektiriyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil
  10. görüntü harika bir dilim alsam:)ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
  11. Nefis goruntulu bir kek ellerinize saglik, alttaki kabak tatlisindada gozum kaldi:))

    YanıtlayınSil
  12. bu görüntü karşısında söyleyecek bir şey bulamıyorum...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlayınSil
  13. güzel yorumlarınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum...

    YanıtlayınSil
  14. Buraya yazdığımı sandığım yorumu tekrar kabak tatlısı bölümüne yazmışım:)))
    Gözlere şenlik olmuş. Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  15. Tadına bakma şansını yakalamış biri olarak,'Cheesecake'in geldiği son nokta' diyebilirim.

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme