Ana içeriğe atla

FETHİYE; PASPATUR ÇARŞISI



Paspatur Çarşısı Eski Kent olarak biliniyor. Yani Fethiye`nin eski yerleşim yeri, şehir bu kentin etrafında gelişmiş. Paspatur Çarşısı`nda aslına uygun olarak restore edilmiş ahşap cumbalı şirin evler var. Paspatur Camiisi 1791`den günümüze kadar gelen, Osmanlı`ya ait en eski yapı. 1891`de inşa edilen Tarihi Hamam da kemerleri ve kubbeleri ile tarihin derinliklerinden günümüze kadar gelen diğer bir eser.

Çarşı bu tarihi binaların arasına kurulmuş. Yüzyıllardır akan su çarşının tam da ortasından geçer ve bu çarşıya adını verir; Paspatur Suyu... Bir rivayete göre Fethiye`ye ziyarete gelip de Paspaturun suyundan bir kez içenler Fethiye`den kolay kolay ayrılamaz ya da en az bir kere daha gelirlermiş. Sanırım biz bilmeden bu sudan içtik...

Çarşı gezilmeye değer. İlk gittiğim zaman çok hoşuma gitmişti, otantik bir havası var, halı ve kilimler çeşit çeşit renk ve desenleri ile karşılıyor sizi, bir çok hediyelik eşyayı bir arada bulabilirsiniz, özenle yapılmış bir sürü eşya, bazı dükkanlar tamamen kendi el emeklerini satıyor, yani özel tasarımlar, tam anlamıyla zevkle gezebileceğiniz, kalabalık olmasına rağmen aşırı gürültünün olmadığı, satıcıların sizi sık boğaz etmediği sakin bir alan. Hiç bir şey almasanız da yüzünüzde bir gülümseme ile ayrılacağınız, gene gelmeye çalışmalıyım diye düşünmeye başlayacağınız, güzel dakikalar geçirebileceğiniz bir yer...









Yorumlar

  1. göz dolduran resimler ,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  2. memleketimizin her bir köşesinde cenneti yaşamak mümkün. her yerde demiyorum ama bir çok yerimiz için söylüyorum, pek kıymet bilmiyoruz.tanıtım yapamıyoruz. ama sen ufakta olsa bu işi yapıyorsun. teşekkürler....

    YanıtlaSil
  3. Paylasim cok cok hosuma gitti ne kadar guzel hersey..tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yermiş. Hiç gitmemiştim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Bayılırım böyle otantik eşyaların satıldığı pazarlara..
    Gezmeyi çok isterdim..
    Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  6. 2 yıl önce bende o pazardaydım,kendimi kaybettiğimi hatırlıyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Pek guzelmis,gidince bende iceyim suyundan....svg...

    YanıtlaSil
  8. Paspatur Fethiye'nin ender yerlerinden, çok güzel, sevdiklerinize hediye almak isterseniz muhteşem şeyler, el işçiliğiyle yapılmış eserler, takılar, vs. var, eğlence merkezleri, restoranları, sokakları çok güzel. Benim de Paspatur ile ilgili anlattıklarımı okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...