Ana içeriğe atla

TAZE FASULYE VE HAVUÇLU PİLAV

Artık taze fasulye daha sık yapılacak, yaz geldi ya... Yaz gelince en çok fasulye kokar mutfaklar nedense, zeytinyağlısı, etlisi, türlüye katılmış olanı, kavrulanı... Bir sürü yemek çeşidi var fasulyenin, kendisi de çok çeşitli ya; Ayşe Kadın, Sırık, Çalı... En güzel sebzelerden biridir fasulye. Pişirmesi çok basittir, bir o kadar da tatlı ve lezzetlidir. Ama kart ve kılçıklı olanlarına dikkat etmek gerekir, pişerken sorun olabilir, bir türlü pişmezler, pişmiş görünüp yerken kıtır kıtır olurlar.
Önce zeytinyağında ince doğranmış soğanlar şöyle bir çevrilir, ben neredeyse hiç kavurmam, sonra iri doğranmış sarımsaklar, domates ve sivri biberler ilave edilir, onlar da ufak ufak doğranmış olarak. Sonra ayıkladığınız fasulyeler ilave edilir tuzla birlikte, üstünü geçecek kadar su ile ve ocak kısık ateşe getirilir, yavaş yavaş pişirilir. Gerekirse sıcak su ilave edebilirsiniz. Domatesi çok doğradığım zaman salça ilave etmiyorum. Sıklıkla yaptığım bir yöntem de; zeytinyağını pişerken değil de en son piştikten sonra üstüne gezdirmek. Zeytinyağının kokusu ve tadı daha bir taze oluyor bu şekilde...
Fasulyenin yanına da en çok şehriyeli pilavı tavsiye ederim ama eğer sürekli şehriyeli ya da sade pilav yapmaktan sıkıldıysanız benim gibi havuçlusunu da deneyebilirsiniz. Şehriye yerine rendelediğiniz havuçları sıvıyağda biraz kavurun ve üstüne pirinçleri ilave ederek normal pilav gibi pişirin, fena olmadı, havuçlu pilav da yakıştı taze fasulyenin yanına...

AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. bende dün yumurtalısını yaptım ellerine sağlık çok severim taze fasülyeyi,pirinç pilavını havuçla denemdim denemek gerek..

    YanıtlaSil
  2. Pilavın her türlüsünü severim .
    Taze fasulye ile birlikte güzel bir yaz menüsü olmuş , ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık havuçlu pilavı deneyeceğim. Bak bu harika artık facebookta. Beklerim
    http://www.facebook.com/pages/BaK-Bu-HaRiKa-DeKoRaSyOn/447201555298044

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...