Ana içeriğe atla

BİR DİLİM SALÇALI EKMEK


Çocukluğumuzda yediğimiz tatlar zaman zaman hatırlanır. Bazen evde pişen bir yemek kokusunda, bazen bir dilim kızarmış ya da bir dilim salçalı ekmekte...
Bu lezzet çok eskilerden, annem genellikle haftasonu kahvaltıları için yapardı. Bu lezzetle birlikte bir de sobanın üstünde kızarmış ekmek, ikisi de çocukluktan kalan damak tatları. Çıtır çıtır yanan sobanın zevkini tatmış olduğum için kendimi şanslı hissederim hep, yeni nesil bu zevkten mahrum kaldı. Yanan sobanın üstünde mis gibi kokular çıkararak kızaran ekmek ve üstüne sürülen tereyağ ve vişne reçeli, bu kahvaltılar çok gerilerde kaldı artık, belki de bunun içindir zaman zaman sobalara duyduğum özlem, çıtırtılar eşliğinde ısınmak ve kahvaltı yapmak...
Annem bu salçalı karışımı yaparken, tavada zeytinyağında şöyle bir çevirirdi. Ben pişirmeden yapıyorum; istediğiniz miktarda salçayı bir tabağa koyun ama kolay karıştırabileceğiniz geniş bir tabak olsun. Eğer biber salçası olursa ve biraz da acılı olursa daha da güzel oluyor. Sonra içine zeytinyağı, kekik, kimyon, ufalanmış ceviz ilave edin ve karıştırın. Kuru fesleğen de katabilirsiniz. Bu karışımı buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Ayrıca salçanın faydalarını da düşünürsek ve çocuklar da bu lezzeti severse daha ne denir...
Ve sonra bir dilim ekmeğin üstüne sürüp çocukluğunuzda yaptığınız kahvaltıları düşünerek afiyetle yiyin, eminim sizin de çocukluğunuzdan bir lezzet geliverecektir damaklarınıza...

 AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. benimde anneannem yapardı ellerine sağlık canım,bende çok severim..

    YanıtlaSil
  2. bende az pişirerek yapıyorum canımş.ellerine sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çoook severim çok eksik olmaz kahvaltımdan^^
    şu poylar var ya karışık o da çok yakışıyor(gerçi onun da içeriği kimyon,kırmızıbiber)
    afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  4. cok severim bende ....yamyamyammmmmmmmmmm
    Bu saatte yemek sitelerine girmek benim icin tehlikeli zira feci acikmis durumdayim...

    YanıtlaSil
  5. Çocukluğumda en sevdiklerimden.Akşam üstü karnım acıkınca yerdim:)

    YanıtlaSil
  6. Bayılırım ve yarın sabah kahvaltısında yapıcam...

    YanıtlaSil
  7. bende çok severim. ceviz zaten her şeye yakışıyor. size afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...