Ana içeriğe atla

MÜGE ÇİÇEĞİ YA DA İNCİ ÇİÇEĞİ


İlk gördüğümde minicik minicik çiçekleri ile çok hoşuma gitmiş ve kokladığımda ondan beklemediğim kadar hoş bir kokusu olduğu için de çok şaşırmıştım. Zambak ya da leylak kokusunu bilirsiniz elbet, işte o iki kokunun arasında bir koku ve çok etkili. Parfüm yapımında kullanıldığını öğrendiğimde de şaşırmadım.
Her yıl 1 Mayıs`ta satılır buralarda, bu tarihten bir iki gün önce de yeşil alanlarda ellerinde torbalarla bu çiçeği aramaya çıkmış insanları görebilirsiniz ama torbaları pek dolmaz çünkü her yerde çokca olan bir çiçek değil.
Görünce de almak isterim, beni çok etkiler bu çiçek, minik minik çana benzer, bembeyaz. Açmadan önce de inci gibi olduğu için inci çiçeği de deniyor. 
Çiçeğin açma mevsimi bu ay olduğu için bu dönemde görüyoruz ama başka özellikleri de varmış, biraz araştırdım ve;
Fransa`nın bir kasabasında,  118 yıl önce 1 Mayıs günü, günde 12 saat çalışan, çocuk denilecek kadar genç tekstil işçilerinin 8 saat çalışmak istemeleri ile başlayan ve kötü sonuçlanan mücadelenin akşamında ölmüş bir genç kızın elinde daha o sabah sevgilisinin verdiği çiçeğin olması nedeni ile bu çiçeğe Fransa`da 1 Mayıs çiçeği denildiğini,  bu olayın anısına 1 Mayıs günü tüm Fransa ve özellikle Paris sokaklarında satıldığını ve bir sap müge çiçeğinin bir sonraki yıla kadar şans ve mutluluk getirmesi dilekleri ile erkekler tarafından sevgililerine armağan edildiğini, 1950-60`lı yıllarda evlenenlerin düğün çiçeği olarak kullandığını, kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanıldığını, bu güne denk gelen haftada satıldığı ve bu hafta dışında satılmadığını öğrendim.
Ama bütün bu güzelliklere sahip olan bu çiçeğin beyaz çiçeklerinin sonbaharda kırmızı meyvelere dönüştüğünü ve bu meyvelerinin zehirli olduğunu da öğrendim.
Herkese bütün bir yıl boyunca şans ve mutluluk getirmesi dileklerimle...







Yorumlar

  1. İksatirdokturmelik3 Mayıs 2012 21:26

    Sayende birsey daha öğrendik...emegine, bilgine saglık.....canım benim....

    YanıtlaSil
  2. inci çiçeği hakkındaki bilgiler ve iyi dileklerin için teşekkürler. seninde hıdrellezin kutlu olsun bol şans getirsin.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar narin ve zarif bir çiçek bu.Çok beğendim paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel ve zarif bir çiçekmiş. Ev ortamında kolaylıkla büyütülebilir mi acaba?

    YanıtlaSil
  5. Yaa ben ilk defa görüyorum. Aşk gibi bir çiçek bu. Türkiye de var mıdır ki? Güzellikle büyütün:))Çok öpücüklerimlee :)

    YanıtlaSil
  6. çokk güzelll :)) ben bu çiçekten arıyorum.adım müge ve bende evimde olsun istitorum çiçeğimden. çok güzel yetiştirmişsiniz. nereden aldınız acaba. cevaplarsanız cok sevinirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz yeni gördüm :((
      Bu çiçek çok az ömrü olan bir çiçek, Mayıs başında açıyor ve bitiyor, ben Cenevre deyim ve buralarda mayıs başında bir kaç gün satılır ve biter...umarım bulabilirsiniz...sevgiler...

      Sil
  7. Merhaba!
    İsmim Damla
    Bu bitki 1001fidan.com sitesinde satılıyor , Saygılarımla
    http://www.1001fidan.com/urun-1775.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa