Ana içeriğe atla

RHUBARBLI VE ÇİLEKLİ CRUMBLE KEK


Her sene bu mevsimde, yani yaza doğru marketlerde ve pazarlarda sıkca gördüğüm bir bitki. Rhubarb, Işgın ya da Ravent diye biliniyor. Kökleri ilaç yapımında kullanılıyormuş. Yapısında Tanen var, tadı hem acı hem tatlı. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi`nde yetişiyor. İştah acıcı, az yendiğinde ishali kesen, çok yendiğinde ise müshil etkisi var. Mide ve bağırsak gazlarını giderici bir özelliğe sahip. Sıtma ve siroz için faydalı. Ama Hemoroidi olanlar ve hamileler için sakıncalı bir bitki. Bunlar bitki hakkında okuyup öğrendiklerim.
Beni etkileyen bitkinin görünüşü, rengi…Buralarda çok kullanılıyor olması da dikkatimi çeken diğer bir yanı; tartlarını özellikle çok görüyorum her yerde.
Bu tartlardan bir kere yemiştim ve tadı çok güzeldi. Bu bitkiden ben de bir şeyler yapmalıyım derken kendimi tarif ararken buldum ve Lezizsofralar  blogundaki tarifi yapmaya karar verdim. Kendimce ufacık değişiklikler yaptım ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz beğendik ve meyvelerini değiştirerek farklı çeşitlerini de yapmak üzere notumu da aldım.
MALZEMELER
KEKİN ÜSTÜ İÇİN
1,5 su bardağı un
150 g soğuk tereyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
KEK İÇİN
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
½ paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
Aldığı kadar un ( 3 su bardağı kullandım )
ÜSTÜ İÇİN
500 g çilek
500 g rhubarb
SOS İÇİN
2 su bardağı çilek
½ çay bardağı pudra şekeri
İlk önce kekin üstü için olan malzemeleri elinizle iyice karıştırın ve top top bir hamur elde edin ve bunu buzdolabına kaldırın.
Sonra çilek ve rhubarbları yıkayın ve doğrayın. Rhubarbların en dış kabuklarını soymayı unutmayın.
Sonra kek malzemelerinin hepsini mikserle iyice karıştırın ve pişirme kabına dökün. Üstüne çilekleri ve rhubarları yerleştirin. Bunların üstüne de dolapta beklettiğiniz top top hamurları her tarafına dağılacak şekilde yerleştirin ve 180° lik fırında yaklaşık 1 saat 15 dk gibi bir süre yavaş yavaş pişirin.
Sos için çileklerle pudra şekerini blendırdan  geçirin. Bu sosu isterseniz kullanmayabilirsiniz ama denemenizi  tavsiye ederim güzel oluyor.
Ve sonunda evinize yayılan mis gibi kokular eşliğinde yiyebileceğiniz kekiniz hazır...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Aaaaaa Türkiyede varmiydi bu meyva veya ne ise….Elimde bununla yapilan bir sürü tarif var.Fakat Tr de yasamadigimdan varligindan haberdar degildim…Iyi oldu Tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Türkiye`de değilim, buralarda çok görüyorum, ama çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla Türkiye`de de var, ama popüler değil bir çok konuda olduğu gibi...

      Sil
  2. Rhubarb i alip ta denemem lazim.Komsum hep soyler guzel olur diye ama bize yemek kismet olmadi en iyisi kendim deneyim..tarif icin tesekkurler:))

    YanıtlaSil
  3. Deneyip benimle ayni fikiede olmaniz cok hosuma gitti sizinde ellerinize saglik, tabi bu vesile ile sitenizlede tanismis oldum insallah daha nice guzel paylasimlarda bulunmak dilegi ile sevgiler.

    Seval

    YanıtlaSil
  4. Can çektiriyor can..:))
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. ben ilk kez duydum. biraz araştirdım. yanlışım varsa düzelt. Elazığ yöresinde bulunan bir bitki imiş. ışgın deniyormuş omu acaba.Ankara'da hiç rastlamadım mutlaka arayıp bulup denemek istiyorum. hatta ablamın kazan'da bahçesi var oda çok meraklıdır böyle enteresan bitkiler arar bulur yetiştirir. onada anlatacağım mutlaka yetiştirsin. bu değişik tarifin için teşekkürler, ama inşallah bulur yaparım.

    YanıtlaSil
  6. evet aynen öyle, ama sen onu bulana kadar başka meyvelerle de yapabilirsin, kolay gelsin, teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  7. mmmmm cok guzel olmus, bir de cilek soslu olunca daha da bir neffis oluyor




    ebouschunnnnnnn <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim, afiyet olsun sana, gene yaparız beraber, mutfaktaki yardımcım <3

      Sil
  8. Çok güzel olmuş kırmızı kırmızı :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, tanıştığımıza çok sevindim...

      Sil
  9. ben meyve yemek birleşimini seviyorum hele erik çağla gibi mayhoş tatlarla daha çok seviyorum ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu da tam öyle bir bitki işte...teşekkür ederim...

      Sil
  10. sozunu ettigin bitki yukarda resimde gorulen uzun saplari olan mi?almanya da da bolca var ondan.degisik bir tadi var.tabii eger syni bitkiden bahsediyorsak.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa