Ana içeriğe atla

KURUTULMUŞ MEYVELER VE FAYDALARI


Meyve ve sebzelerin zamanında yenmesi bütün uzmanlar tarafından ısrarla verilen tavsiyeler arasında. Uzmanları can kulağı ile dinleyenlerden biri olarak ben de bu tavsiyelere katılıyorum ve uygulayabildiğim ölçüde de uygulamaya çalışıyorum. Biraz zor olmakla birlikte bazı beslenme şekilleri alışkanlık haline gelince bu gibi kurallara uymak zor olmuyor aslında. Önemli olan evdeki çocuklar dahil herkesin bu olaylara olabilir gözü ile bakması. Ama malesef çocuklara gelince iş biraz değişiyor. Hepimiz biliriz ki çocuklar için iyi olan her şey çocuklar tarafından hemen reddedilir, onlara bazı şeyleri yedirmek, hatta tadına bile baktırmak çok zordur. Bundan dolayı da aslında beslenme ile ilgili dinlediğim ve aklıma yatan konularda çocuklarım üzerinde çok başarılı olamamak beni üzüyor,  bu tavsiyelerin hepsini yapabilmek çok güzel ama olsun, ne kadar yapabiliyorsak kârdır diyerek yoluma devam ediyorum.  İşte bunlardan biri de kuru meyveler konusu, bir meyvenin zamanı değilse eğer kurusunu yiyebilmek güzel,  her gün aslında şöyle kararınca bir-iki atıversek ağzımıza sanırım çok faydalanırız.
Meyveleri kurutma yöntemi çok eski zamanlarda,  meyveleri daha uzun süre saklayabilmek ve bozulmalarını önlemek amacıyla başlamış ve günümüze kadar gelmiş. Kurutulmuş meyveler ürünün bol olduğu zamanlarda  toplanarak, meyvelerin sularının uçurulması ile hazırlanmış ürünlerdir. Taze meyvelere göre daha yoğun bir tadı vardır ve lif bakımından da zengindir. Tazelerine göre daha yüksek C vitamini, polifenol ( bitkilerde bulunan doğal kimyasallar, antioksidanların bir parçası ), fitobesinler ( bitkilerin renklerinden sorumlu maddeler ) ve potasyum  içerirler. Diyet yapanlar için iyi bir seçim olabilir bu özelliklerinden dolayı.
Lifli besinler kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlarlar, zararlı maddelerin bağırsakta kalma sürelerini kısaltırlar, bu nedenle kansere karşı korumada faydalıdırlar.
Besin değeri açısından bir sıralama yapmak gerekirse; hurma, kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir.
Kuru Elma: Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Zengin lif sayesinde bağırsakları temizler.
Kuru Erik: B, A ve E vitaminleri açısında oldukça zengindir. Potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırır, bağırsakları çalıştırır.
Yaban Mersini: Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri harekete geçirir. Kan şekerini düşürür. Göz yorgunluğunu giderir. 100 gramında; 14 g karbonhidrat, 0,6 g protein, 0,3 g yağ, 13 mg C vitamini vardır.  
Kuru Kayısı: Potasyum açısından çok zengin. Sindirim sorunlarına iyi gelir, stresi ve kansızlığı önler. A vitamini sayesinde cilt bozukluklarına iyi gelir. Özellikle kuru kayısının reçelini denediniz mi, çok güzel olur, eğer kışın ortasında kayısı reçeliniz biterse mutlaka kayısı kurusundan yapmayı deneyin.
Kuru Dut: Kalsiyum, demir, B1, B2, ve C vitamini yönünden zengindir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü özelliğe sahip. Karadut ise ağız ve boğaz sağlığı için faydalıdır.
Kuru İncir: Yüksek orandaki protein, vitamin ve minerallerden dolayı hücre yenilemesini sağlar. Yüksek lifli yapısı ile de kolesterolün  kana karışmadan dışarı atılımını sağlar. İçerdiği kalsiyum diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Yapısındaki kalsiyum ve fosforun kemik ve dişler üzerine koruyucu etkileri var.
Kuru Üzüm: Karbonhidrat içerdiği için iyi bir enerji kaynağıdır. Demir, çinko, potasyum, magnezyum ve fosfor içerir. Bedensel gelişimde etkilidir. Kansızlık için koruyucudur. Yapısındaki demir vücudumuz tarafından kolayca emilebilir ve günlük demir ihtiyacının % 35 ini karşılar. B vitamininden dolayı unutkanlık için iyidir.
Hurma: Yapısındaki demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder, özellikle hamileler ve bebeklerinin gelişimindeki hayati önemi taşıyan kandaki alyuvarların dengesini sağlar. Yapısındaki kalsiyum ve fosfat, iskelet yapısı ve kemik oluşumunda etkilidir. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.Bu yararlarının da daha çok kabuklarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca tok tutma özelliğinden dolayı da çantanızda bulundurabilirsiniz, acıktığınızda bir tane yemek faydalı olabilir.
Tabii bu kadar yararı olan kurutulmuş meyveleri nerelerden alacağımız çok önemli. Öncelikle bize güven vermeli alacağımız yerler. Işık almayan, serin ve kuru yerde saklamamız gerektiği gibi böyle yerlerde de satılıyor olmasına dikkat etmemiz gerekir. Bu ürünlerin uygun yerlerde kurutuluyor olmaları da gerekir.Kansere sebeb olan aflatoksin maddesinin  oluşmaması gerekir. Açıkta satılan ürünlerin  tercih edilmemesi gerekir.
Bir de zaman zaman  mucizevi diye reklamı yapılan  kuru meyveler var ki insanların bir anda o kuru meyvelere olan ilgisi artıyor. Bence bu konuda da dikkatli olmak gerekir. İyi bir araştırma yapmadan böyle aldatıcı reklamlara inanmayalım.
Ve gelelim kuru meyvelerin en önemli kısmına; bu kadar çok yararı var ama bir o kadar da kaloriye sahip bu faydalı kuru meyvecikler. Sizi bilmem ama yerken ben kendimi zor tutarım, ağzıma bir incir, bir kayısı yada bir hurma attım mı devamı gelir, bir-iki derken farkında olmadan bir bakmışım ki fazlaca yemişim ... O nedenle bir oturuşta çok fazla yemek yerine , her gün ama birer birer yemeyi bir alışkanlık haline getirebilmek çok iyi olur.
İşte bir kaç kuru meyve için 100 gramlarındaki kalori değerleri;
Kayısı   = 258 kcal
İncir     = 270 kcal
Hurma  = 315 kcal
Erik     = 230 kcal
Üzüm   =295 kcal














Yorumlar

  1. Yazisini yayinlayip, bana meyve hazirladi, sagolsun. Gecen gun laf arasinda sozu gecmisti, benim icin pomelo almis. Hastayim diye. Turkiye'deyken bu pomelo'dan haberim yoktu, fena degil! Eminim hastaligimi atlatmama faydasi olacaktir. Tesekkurler...

    YanıtlaSil
  2. Bayiliyorum Ben bunlara......ye ye ye sonra yuru yuru......

    YanıtlaSil
  3. kuru meyveleri bende severim. birde bunların işlenmiş hallerine bayılırım, örneğin pestili, döneri ve sucuk olan çeşitleri harika. çok hoş bir servis tabağı hazırlamışsın. ellerine sağlık. baktık, yemiş kadar da olduk canım.

    YanıtlaSil
  4. You rеally make it ѕeem really eaѕy with
    youг presentаtion but Ι to find this matter to be actually one thing whіch I feel I
    would bу no meanѕ undегstаnd.
    It sеems too compliсateԁ and very vast
    for me. ӏ'm looking ahead to your subsequent post, I'll attemρt tο get
    the сling of it!

    Also visit my web-site; wedding dresses
    My webpage > wedding dresses

    YanıtlaSil
  5. Thanks for the auspicious writeup. It in fact was once a enjoyment account it.
    Look advanced to far delivered agreeable from you! However,
    how can we communicate?

    My homepage - ford ranger forum

    YanıtlaSil
  6. Piece of writing writing is also a fun, if you know
    after that you can write otherwise it is complex to write.


    Take a look at my site :: bio-informaticaleiden.nl

    YanıtlaSil
  7. Wonderful goods from you, man. I've take into account your stuff previous to and you are just too great. I really like what you've received here,
    certainly like what you are saying and the way during which you are saying it.
    You make it entertaining and you continue to
    care for to stay it wise. I can't wait to read much more from you. This is really a tremendous website.

    Also visit my webpage ford ranger forum

    YanıtlaSil
  8. Hey are using Wordpress for your site platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my
    own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

    Feel free to surf to my web page: http://www.basrasites.com/wiki/index.php?title=Part_Marks_Your_Own_Home_Remedies

    YanıtlaSil
  9. Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog
    and look forward to new updates.

    my webpage :: how to get rid of stretch marks

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...