Ana içeriğe atla

ÇİKOLATANIN FAYDALARI

Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Boyu 4-10 metre olan kakao ağaçları 4 yaşından sonra yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır ve bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Fabrikada işlenebilmesi için güneşte kurutulur. Çekirdekler  kavrulur ve öğütülür. Ve sonun da bir sıvı elde edilir, bu sıvı macun görünümündedir ve çikolata yapımında kullanılır. Kakao yağı katılarak bu macun yumuşatılır ve daha sonra istenilen aromalarda ve tatda çikolatalar elde etmek için çeşitli maddeler ilave edilir, vanilya bunların başında gelir... Çikolatanın   yumuşak ve kolay işlenebilir olması için de soya fasulyesinden elde edilen lesitin de bu katılan maddeler arasındadır.
Bir çok çeşidi olmakla birlikte esas olarak kullanılan çeşitler;
Bitter Çikolata: En az % 50- 60 oranında kakao içerir, tadı acı, çok az şekerli olan çikolata çeşididir.
Sütlü çikolata: En az % 40 oranında katı kakao içermesi gerekir. Dünyada en çok tercih edilen çikolata çeşididir. En büyük üreticisi İsviçre`dir.
Beyaz çikolata: Kakao içermez, % 24 oranında kakao yağı ile üretilir.
Kuvertür Çikolata: Profesyonel çikolatacılar tarafından kullanılır, bol kakao yağı içerir ve kaliteli bir çikolatadır.
Dünyanın çikolatada en iyi ilk üçü;
1- Godiva, Belçika
2- Zurich, İsviçre
3- Barcelona, İspanya
olarak karşımıza çıkar.
İtalyan gezgin Gemelli Careri, Avrupa’yı toplu ulaşım araçlarıyla gezen ilk kişi olarak tarihe geçmiş. Gezisi sırasında (1693) Osmanlı topraklarına da uğrayan Careri’nin, çikolatayı Türklere getiren ilk insan olduğu rivayet edilir...
Türkiye'de çikolatanın yaygınlaşması Atatürk'ün isteğiyle gerçekleşir. Ülkemize gelen yabancılar, alıştıkları yiyecek ve içecekleri, Türkiye'de bulmak istedikleri için Atatürk, Avusturya ve İsviçre'den çikolatalar getirtti. Türkiye'nin yabancı çikolata ile tanışmasının ardından ülkemizde küçük atölyeler kurulmaya başlandı. 1909 yılında Nestlé çikolatalarının İstanbul Karaköy’de ilk satış ofisi, 1927’de Feriköy’de çikolata fabrikasının açılması ve ilk çikolata üretimi ile halk yavaş yavaş çikolatayla tanışmaya başladı ve çikolata sektörü hızla gelişmeye başladı. Günümüzde Türkiye`de de artık adını duyurmuş pek çok marka görmek mümkün; Şölen, Çağla, Cici, Ender, Kent, Elit, Ülker, Bind ve Tayaş (2000 yılında İsviçre- Cenevre`de Altın Kalite ödülünü almış) en çok bilinenler arasında.
Ve çikolatanın bilinen faydaları;
-Kan basıncını düşürmede etkilidir.
-Sistemli tüketildiğinde hafızayı düzenler.
-Bitter çikolatanın düzenli olarak tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlıklarını ortadan     kaldırır.
-Günde 40 gram bitter çikolata (yüzde 70 kakao içeren) tüketimi, vücuda önemli miktarda polifenol sağlayabilir ve böylece kadiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir. Aralarda yenilen hiçbir değeri olmayan ve şekerli abur cubruların yerine bitter çikolata yemek kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
-İyi bir enerji kaynağı olmasıyla birlikte vücuttaki şeker oranında ani değişiklikler göstermez.
-Kadınlarda psikolojik olarak olumlu etkiler bırakır, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan mutluluk hormonu, endorfini arttırır.
-Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalıdır. Kakao, yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içerir.
-Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlar.
-Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengindir.
-Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini korur.
-Stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içerir.    
-Çikolata büyük miktarda bakır da içerir. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı olur. Bu da cilde, tırnak ve saç sağlığına, damarlara ve dokulara faydalı olur.
-Kaliforniya Üniversitesi uzmanları her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor.
-Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor ve vücudun insüline gösterdiği dirence katkı sağlıyor. 
-Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var.
-Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.
-Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor. AMA DİKKAT!!!
Bu kadar faydasını okuduktan sonra yüzümüzde kocaman bir tebessümle hemen gidip çikolata paketlerini elimize almadan düşünelim;
100 g çikolata da 300 mg magnezyum, 100 mg kalsiyum, 280 mg fosfor, 3 mg demir ve bol miktarda B1, B2, B5, B6 vitaminlerinin yanısıra,
100 g sütlü çikolatada 588 kalori,
100 g bitter çikolatada 544 kalori var.











 



Yorumlar

  1. bir çikolata fabrikası ve külçe altın bankası yanyana olsa ikisininde kapılarını açsalar sonuna kadar sanırım ben bir çuval çikoleta ve çizgili pijamalarımla kaçardım:))) elinde bir paket çikolatayla beni peşinden koşturabilirsin:))) yaşasın çikoletaaaa:))))

    YanıtlaSil
  2. araştırıp bunları bizimle paylaşıyorsun, teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa