Ana içeriğe atla

İSVİÇRE`NİN PEYNİRLERİ

İsviçre tam bir peynir ülkesi. Dağları ve bol çeşitli otlarıyla sanırım tam da peynir için ideal yerler. Büyük ve küçük baş hayvanların çokca yetiştirildiği ve bu konuda çok titiz davranıldığı da bir gerçek. Peynir çeşidine diyecek yok, marketlerdeki peynir reyonları bu gerçeği gözler önüne seriyor zaten. Burada kendine has bir peynir kültürü var, çeşit çeşit peynirler... Alırken karar vermekte zorlanabilirsiniz. Aldığınız bir peynirin ambalajını da hemen atmayın, ola ki çok beğenirseniz bir daha alabilmek için ismini hatırlayın diye... Çok çeşit olduğu için karıştırma ihtimali var. İsviçre küçük bir ülke ama etrafını saran bir çok komşusu var. Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya... İster istemez bu ülkeler  ile kültür alışverişinde bulunması sonucu bu kadar peynir çeşidi  var diye düşünüyorum. Bol ot, yüksek dağlardaki temiz hava, iyi bakılmış hayvanlar  ve sonuç işte bu resimlerde gördükleriniz... Bunlar sadece bir kaç örnek...
Bu arada Türkiye`min peynirlerinden de bahsetmeden duramayacağım. Bu konu beni hep üzmüştür. Bizim de pek çok peynir çeşidimizin olmasına rağmen sanırım reklamının yapılamaması yüzünden dünyada pek tanınmıyor. Bence dünya peynirleri ile yarışacak derecede hatırı sayılır peynirlerimiz var. Tanıtmak çok önemli. Ben İsviçre`yi, Karadeniz Bölgesi`ne benzetiyorum. Coğrafi şekilleri, bitki örtüsü, iklimi, hayvancılığı ve peynirleri ile... Bundan dolayı da Karadeniz`in mıhlaması ile İsviçre`nin fondüsü arasında bir benzerlik kurarım. Alp Dağları`nın ve Kaçkar Dağları`nın soğuk kış günlerine  dayanabilmek için o bölge insanlarının kışın tükettiği bir yiyecek. Ama fondü dünyada ve hatta artık Türkiye`de bile bilinirken, mıhlama çok az tanınıyor. Bu sadece bir örnek, sanırım biraz daha reklam yaparak tanıtabilmemiz gerekiyor.
Gruyère, Appenzeller, Vacherin Fribourgeois, Emmental... Bunlar sadece birkaç tanesi...
Peki bu peynirlerden oluşmuş bir peynir tabağına en iyi ne eşlik eder sizce, tabii ki güzel bir şarap. Aslında peynirleri kadar şarapları da anlatmaya değer. Sonbaharın sonuna doğru bütün yamaçlar üzüm bağlarının muhteşem görüntüsü ile kaplanır. Bu manzara seyretmeye değer, hele bir de yakından görmek isterseniz üzümlerin nasıl da aynı hizada salkım salkım toplanmayı beklediğini görünce daha da seyretmeye değer olduğunu anlarsınız. Bu konuda yine Türkiye`min şaraplarının da reklamını daha fazla yapma fikrine sahip olduğum da anlaşılmıştır her halde. Peynirin şarapla oluşturduğu beraberlik sanırım buradaki bir çok insanın arzuladığı bir tat. Tabii bir de hangi peynirin hangi şarapla yeneceğini bilmek de çok büyük bir ustalık. Yani sadece yemek için değil, zevk için peynir ve yanında bir şişe şarap...

















Yorumlar

  1. Ne güzel, rengarenk, ağız sulandırıcı bir yazı olmuş. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Peynirin ve çikolatanın her türlüsünü severim :)) Çok Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle size katılıyorum. Ülkemizin öyle güzel peynirleri varki, bazen o ülkede yaşamamıza rağmen bilmiyoruz. Bazı bloglarda arkadaşlarımdan görüyorum. Mascarpone peynirini bile hamarat arkadaşlarımızdan evde dörtte bir maliyetine yapanlar var. Belki bloglar sayesinde peynirlerimizi tanıtabiliriz. Teşekkürler paylaşım için. Ankara'dan kucak dolusu sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. peynirlerimizin küçük tanıtımı için teşekkürler......

    YanıtlaSil
  5. ÜLKEMIZDEKI PEYNIRLERI YETERLI TANITIM OLMADIGI ICIN KIMSENIN HABERI YOK MALESEF!!!!!BEN ISVICREDE EN COK APENZELLER VE SÄNTIS PEYNIRLERINI BEGENDIM.AMA KIRMIZI SARAPLA TAVSIYE EDERIM.....ADIRNE ESKI KASAR VE EZINE PEYNIRLERIMIZDE MÜKEMMEL...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa