Ana içeriğe atla

ORGANİK, EKOLOJİK, BİO

Aslında hepsi de aynı. Ama ilk duyduğumuz zaman sanki farklı şeyleri anlatıyormuş gibi geliyor. Yıllardır bu ürünler de dikkatimi çeker hep, düşünürüm bunlar ne derece doğru diye. Böyle ürünlerin yetiştirilebilmesi için uygun topraklar nerelerde  diye. 1986 yılında İstanbul`da okurken Çernobil faciasıyla yüz yüze gelmiştik,en çok da  Karadeniz`e bakan bütün sahil kesimindeki  kara ve deniz bölümü etkilenmişti bu faciadan ve sonra ölü doğumlar, çift başlı kuzular ve gittikçe artan kanser  olayları... Tabii radyoaktif maddelerin her yere yayılması da en can alıcı noktası. O olayı takib eden günlerde yağan yağmur  ve bulutlar sayesinde bu maddelerin  her yere rahatlıkla ulaşabilmesi ve ulaştıkları yerlerde de uzun yıllara varan yarılanma ömürleri ile kaybolmadan oldukları yerde kalmaları. Bu topraklar üzerinde de tarım yapılması, hayvanların otlatılması... Bu  anlattığım sadece dünyanın küçük bir bölümünde olan zincirleme olaylar ve daha anlatamadığım etkileri. 
Bir de yine o yıllarda bir eğitim görevlisinden kutuplarda yaşayan canlılarda da  DDT kalıntılarına rastlanmış gerçeğini duymam, hem de DDT yasaklanmış olmasına rağmen. Bunlar bana bir tek şeyi anlatıyordu taaa o zamanlar, dünyada ki her şey bir yerden bir yere rahatlıkla taşınıyordu ve bunları temizlemek çok zordu. Artık bu toprakların üstünde tarım yapmak, hayvan beslemek risk olarak görünüyordu. Bunların haricinde iyi tarım yapmak adına gübre kullanımı şeklinde kimyasalların kullanılır olması. İşte bunları düşündükçe organik tarımın nerede yapıldığını merak eder oldum. Son yıllarda bütün marketlerde boy boy ürünler görüyoruz, organik, bio etiketleri taşıyan. Acaba bunlara nasıl güvenebiliriz, ya da güvenmeli miyiz? Sürekli bu şekilde herşeyden endişe duymak da ne derece doğru o da ayrı bir konu tabii. Yaptığım araştırmalar sonucu gördüm ki bir çok insan da endişeli bu durumdan ve bu olumsuz koşullar karşısında öncelikle gelir düzeyi yüksek olan birçok ülke örgütlenerek doğayı ve insanı tehdit etmeyen ürün tüketimini tercih etmeye başlamış.
Bu amaçla da 1950’den önce zaten uygulanmakta olan Ekolojik veya Organik Tarım ortaya çıkmış. 1950`li yıllardan  itibaren de bu konular üzerindeki çalışmalar hızlanmış. Doğal dengeyi korumayı amaçlayan bu çalışmaları biz ekolojik tarım olarak biliyoruz. Diğer bir adı da organik tarım yani ürünün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmadan yapılan tarım. En önemli nokta organik tarımın yapılacağı toprağın durumu; işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gibi. 
1950’lerden sonra yapılan keşiflerle bulunan pestisitler ve kimyasal gübreler ile tarımda üretimin arttırılarak dünyadaki açlık sorununa çözüm getireceği fikri 1970’lerin sonunda doğruluğunu kaybetmiş ve organik tarımda, sentetik kimyasal maddelerin yani  genelde gübreler, ot ilaçları, bitki koruma ürünleri, insektisitler ve pestisitler ( yani bir takım böcek ilaçları ) kullanımı yasaklanmıştır. Bu ilaçlarin çiftçiler tarafından yanlış kullanılmasıyla soframıza kadar gelerek yiyecek maddelerinin kanser, gen mutasyonu, üreme bozuklukları gibi pek çok hastalığa neden olduğu da uzmanlar tarafından çokca ifade edilmiştir.
İşte bütün bu olumsuzlukların canlı hayatı tehdit eder konuma ulaşması uzmanları da rahatsız etmeye başladığı için organik tarım hızla artmaktadır.
Bu organik ürünlerin nasıl üretildiğine dair okuduklarımdan da bilgi vereyim;
BIO yani organik  ürünler, sanayi bölgelerinden uzak özel alanlarda yetiştirilirler. Bu bölgelerin havası ve toprağı sürekli kontrol edilmektedir.
-Gübre olarak doğal gübre kullanılır.
-Sulamada kullanılan su, her aşamada denetlenen bir sudur.
-Ürünlerin yetiştirilmesinde hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanılmaz. Tarlaları böcek ve benzeri     zararlı maddeler sardığında o zararlı maddeleri yiyen ve yok eden başka zararsız böcekler tarlaya salınır.
-Ürünlerin yetiştirilmesinde hormon kesinlikle kullanılmaz. Organik tarımla yetiştirilmiş BIO ürünler, HORMONSUZ ürünlerdir.
-Ürünler besin değerleri açısından en uygun zamanlarda toplanır.  İşte bu sebeple Organik yani Bio ürün üretmek zor ve pahalıdır.
Bu ürünleri almak istersek de ambalajlarındaki bir takım işaretlere bakmamız gerekmektedir. 











 Kaynaklar:
 http://www.naturey.com
 http://www.kuzeyorganik.com
 Resim: www.gidasayfası.com


Yorumlar

  1. ikisatirdokturmelik.blogspot.com2 Kasım 2011 20:39

    supersinnnn cok iyi olmus ..... biolar simdilik guvenilir gorunuyor.....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa