Aslında çok bildik bir yemek ya da zeytinyağlı ya da atıştırmalık... Ne denir bilemiyorum çünkü yaprak sarması bana çok ilginç gelir. Ana yemek gibi değildir ama sofranın baş tacıdır, atıştırmalık değildir ama bir başlandı mı çekirdek misali çok güzel yenir. Her sofranın en güzel yerinde alımlı bir şekilde yerini alır. Bazılarının elinden olsa gerek çok lezzetli olur, mesela annem yaparsa bayılırım, hele tencerenin en alt kısmındakiler daha da bir güzel olur sanki... Bazen ben de yaparım, her seferinde bakalım bu sefer nasıl olacak diye. Aslında bana çok riskli gelir, yaprakların iyi olması gerekir, salamura olanların tuzu bazen bana sürpriz yapar, o kadar yıkamama rağmen... Ya da çok sert yapraklarla uğraşmak zorunda kalabilirim. Ama yapmaktan bir o kadar da zevk alırım... İşte onlardan biri;
Pirinç
Kuru soğan ( rende )
Dolmalık fıstık
Dolmalık üzüm ( kuş üzümü )
Nane
Tarçın ( çok fazla değil )
Tuz
Maydanoz
Kuru soğanı ince ince doğradıktan sonra zeytinyağı ilave ettiğiniz bir tencerede biraz kavurduktan sonra pirinçleri ekleyin ve pirinçlerin üstünü geçmeyecek miktarda su ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçler yumuşayınca ocaktan alın ve diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın.
Malzemelerin miktarlarını saracağınız yaprak miktarına göre ayarlayabilirsiniz.
Hazırladığınız pirinçli karışım ile yapraklarınızı sardıktan sonra aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye yerleştirin. Üstüne yeterli miktarda su ve biraz daha zeytinyağı ve 1 adet kesme şeker ilave ederek kısık ateşte pişirin.
Salçalı su ile de pişirmeyi deneyebilirsiniz, böylece daha ekşi bir lezzet elde edebilirsiniz...
Malzemelerin miktarlarını saracağınız yaprak miktarına göre ayarlayabilirsiniz.
Hazırladığınız pirinçli karışım ile yapraklarınızı sardıktan sonra aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye yerleştirin. Üstüne yeterli miktarda su ve biraz daha zeytinyağı ve 1 adet kesme şeker ilave ederek kısık ateşte pişirin.
Salçalı su ile de pişirmeyi deneyebilirsiniz, böylece daha ekşi bir lezzet elde edebilirsiniz...
AFİYET OLSUN
23 Mart Dunya Meteoroloji Gununu, her yil bir kokteyl ile kutlaniyor calistigim isyerimde. Bu kokteylde herkes kendi ulkesinin yemeklerinden getiriyor, uzerlerine kucuk ulke bayraklari konuluyor, ve ayni anda dunyanin dort bir tarafinin yemeklerini tadabiliyorsunuz. Cok hos bir ortam gercekten.
YanıtlaSilBen de esimin sayesinde bu ziyafete yaprak sarmasi gibi emek isteyen bir yemekle katilabiliyorum uc yildir. Ilk yildaki yaptigi buyuk sukseden sonra, artik her yil ozel talep uzerine katiliyorum yaprak sarmasiyla. Ayakta ve hareketli ortamlardaki kokteyl benzeri davetler icin cok cok uygun. Kanapeler gibi almasi ve yemesi kolay, ancak cok daha karakterli ve ozgun! Her seferinde bir cok takdir ve tesekkur aliyorum, onun adina :-)
Tesekkurler "Hayat Mutfakta Guzel", ellerin dert gormasin..!
olsa da yesek :D
YanıtlaSil