Ana içeriğe atla

YAPRAK SARMA


Aslında çok bildik bir yemek ya da zeytinyağlı ya da atıştırmalık... Ne denir bilemiyorum çünkü yaprak sarması bana çok ilginç gelir. Ana yemek gibi değildir ama sofranın baş tacıdır, atıştırmalık değildir ama bir başlandı mı çekirdek misali çok güzel yenir. Her sofranın en güzel yerinde alımlı bir şekilde yerini alır. Bazılarının elinden olsa gerek  çok lezzetli olur, mesela annem yaparsa bayılırım, hele tencerenin en alt kısmındakiler daha da bir güzel olur sanki... Bazen ben de yaparım, her seferinde bakalım bu sefer nasıl olacak diye. Aslında bana çok riskli gelir, yaprakların iyi olması gerekir, salamura olanların tuzu bazen bana sürpriz yapar, o kadar yıkamama rağmen... Ya da çok sert yapraklarla uğraşmak zorunda kalabilirim. Ama yapmaktan bir o kadar da zevk alırım... İşte onlardan biri;
MALZEMELER
Pirinç
Kuru soğan ( rende )
Dolmalık fıstık
Dolmalık üzüm ( kuş üzümü )
Nane
Tarçın ( çok fazla değil )
Tuz
Maydanoz
Zeytinyağı
Kuru soğanı ince ince doğradıktan sonra zeytinyağı ilave ettiğiniz bir tencerede biraz kavurduktan sonra pirinçleri ekleyin ve pirinçlerin üstünü geçmeyecek miktarda su ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçler yumuşayınca ocaktan alın ve diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın.
Malzemelerin miktarlarını saracağınız yaprak miktarına göre ayarlayabilirsiniz. 
Hazırladığınız pirinçli karışım ile yapraklarınızı sardıktan sonra aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye yerleştirin. Üstüne yeterli miktarda su ve biraz daha zeytinyağı  ve 1 adet kesme şeker ilave ederek kısık ateşte pişirin.
Salçalı su ile de pişirmeyi deneyebilirsiniz, böylece daha ekşi bir lezzet elde edebilirsiniz...



AFİYET OLSUN





Yorumlar

  1. HAYATMUTFAKTA_kinin_YANINDAGUZEL11 Eylül 2011 10:29

    23 Mart Dunya Meteoroloji Gununu, her yil bir kokteyl ile kutlaniyor calistigim isyerimde. Bu kokteylde herkes kendi ulkesinin yemeklerinden getiriyor, uzerlerine kucuk ulke bayraklari konuluyor, ve ayni anda dunyanin dort bir tarafinin yemeklerini tadabiliyorsunuz. Cok hos bir ortam gercekten.

    Ben de esimin sayesinde bu ziyafete yaprak sarmasi gibi emek isteyen bir yemekle katilabiliyorum uc yildir. Ilk yildaki yaptigi buyuk sukseden sonra, artik her yil ozel talep uzerine katiliyorum yaprak sarmasiyla. Ayakta ve hareketli ortamlardaki kokteyl benzeri davetler icin cok cok uygun. Kanapeler gibi almasi ve yemesi kolay, ancak cok daha karakterli ve ozgun! Her seferinde bir cok takdir ve tesekkur aliyorum, onun adina :-)

    Tesekkurler "Hayat Mutfakta Guzel", ellerin dert gormasin..!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz  incir