Elmalı
kurabiyenin bende etkisi damağımda
bıraktığı lezzetten çok, eski günlerin hatırasıdır aslında... Arkadaşlarla
toplanmalarımız, çaylar içilirken yaptığımız sohbetlerimizdir... Daha da geriye
gidersem annemin günleridir... Peçeteye sarılı gelen kurabiyedir elmalı kurabiye... Güzel
yapan olursa tadından yenmeyen bir kurabiyedir çocukluğumdan hatırladığım...
Hafif yumuşak
olmalı, içindeki elmalı karışım ve tarçın oranı tam kıvamında olmalı ki tarçın
acı bir lezzet vermesin ve şeker olmalı yeterince elmanın ekşiliğin
giderecek... Ve sonra üstünde erimeden durması gereken pudra şekeri... İşte bu elmalı
kurabiyeyi yerken yüzümüze hafif bir tebessüm yayılıverir yavaşça...
Bu nedenle her
elmalı kurabiyeyi yemek ve yapmak istemem... Sanırım elmalı kurabiyeyi
seviyorum...
Bu tarif hafif
yumuşak elmalı kurabiye sevenler için...
MALZEMELER½ su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı süt
1 tane yumurta
½ su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı + 5 yemek kaşığı un
İÇ MALZEME
3 tane rendelenmiş elma
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ufalanmış ceviz
2 tatlı kaşığı tarçın
ÜSTÜ İÇİN
Yeteri kadar pudra şekeri
Hamurumuz için
gerekli olan malzemelerimizin hepsini biraraya getiriyoruz. Unu yavaş yavaş
ilave ediyoruz. Çok sert olmayan bir hamur olması gerekiyor. Kolay şekil
verebilmeliyiz. Hamurumuzun üstünü örterek dinlenmesi için bir kenara
bırakıyoruz.
Kurabiyemizin iç
malzemesini hazırlamak için bir tavaya rendelenmiş elmaları ve toz şekerini
alıp karıştırarak elmanın suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra cevizleri ve
tarçını ilave edip ocağı kapatıyoruz ve elde ettiğimiz iç harcı ılımaya
bırakıyoruz.
Hamurumuzdan
cevizden biraz büyük parçalar koparıyoruz.Şekilde görüldüğü gibi merdane ile oval
şekilde açıyoruz. Sonra bıçakla uzunlamasına şeritler kesiyoruz ama şeklin
sonuna kadar kesmiyoruz. Hamurun kesmediğimiz bu kısmına elmalı içi harcımızdan
yeteri kadar yerleştiriyoruz ve rulo yapıyoruz. İki yandan yavaşca içe doğru
kıvırıyoruz. Yarım ay şeklini verdikten sonra bırakıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş
fırın tepsisine diziyoruz.
180 dereceye
ısıtılmış fırında fazla kızarmadan pişiriyoruz, ne kadar beyaz kalırsa o kadar
güzel oluyor.
Fırından
çıktıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca pudra şekeri ile süsleyerek
servis yapıyoruz.
AFİYET OLSUN
Ellerine sağlık,nefis olmuş...Afiyetle....
YanıtlaSilmerhaba ellerinize sağlık kurabiyeniz görsel olarak çok güzel eminim tadıda öyledir. isminizi hakkımda bölümünüze yazmamışsınız isminizle hitap etmek isterim isminizi yazarsanız sevinirim birdeee tarifinizi aşamalı fotoğraflarla eklediğiniz için tşkr ederim keşke bütün tariflerinizi aşamalı fotoğraflarla eklseniz :)
YanıtlaSilmerhaba, ben yenice firindan cikardim cok nefis olmus tesekurler tarif icin.
YanıtlaSilps: benim kullandigim bardak kucuk(160ml) yaklasik 5 bardak un kullandim tarif icin ama diyer mazemeler ayni .
Ben teşekkür ederim, ellerinize sağlık... Afiyet olsun...
Sil