27 Şubat 2015

ELMALI KURABİYE






Elmalı kurabiyenin bende etkisi  damağımda bıraktığı lezzetten çok, eski günlerin hatırasıdır aslında...arkadaşlarla toplanmalarımız, çaylar içilirken yaptığımız sohbetlerimizdir...daha da geriye gidersem annemin günleridir...peçeteye sarılı gelen kurabiyedir elmalı kurabiye...güzel yapan olursa tadından yenmeyen bir kurabiyedir çocukluğumdan hatırladığım...


Hafif yumuşak olmalı, içindeki elmalı karışım ve tarçın oranı tam kıvamında olmalı ki tarçın acı bir lezzet vermesin ve şeker olmalı yeterince elmanın ekşiliğin giderecek...ve sonra üstünde erimeden durması gereken pudra şekeri...işte bu elmalı kurabiyeyi yerken yüzümüze hafif bir tebessüm yayılıverir yavaşça...


Bu nedenle her elmalı kurabiyeyi yemek ve yapmak istemem...sanırım elmalı kurabiyeyi seviyorum...


Bu tarif hafif yumuşak elmalı kurabiye sevenler için...


MALZEMELER


½ su bardağı sıvı yağ


2 yemek kaşığı yoğurt


2 yemek kaşığı süt


1 tane yumurta


½ su bardağı şeker


1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya


2 su bardağı + 5 yemek kaşığı un


İÇ MALZEME


3 tane rendelenmiş elma


4 yemek kaşığı toz şeker


1 çay bardağı ufalanmış ceviz


2 tatlı kaşığı tarçın


ÜSTÜ İÇİN


Yeteri kadar pudra şekeri


Hamurumuz için gerekli olan malzemelerimizin hepsini biraraya getiriyoruz. Unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Çok sert olmayan bir hamur olması gerekiyor. Kolay şekil verebilmeliyiz. Hamurumuzun üstünü örterek dinlenmesi için bir kenara bırakıyoruz.


Kurabiyemizin iç malzemesini hazırlamak için bir tavaya rendelenmiş elmaları ve toz şekerini alıp karıştırarak elmanın suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra cevizleri ve tarçını ilave edip ocağı kapatıyoruz ve elde ettiğimiz iç harcı ılımaya bırakıyoruz.


Hamurumuzdan cevizden biraz büyük parçalar koparıyoruz.Şekilde görüldüğü gibi merdane ile oval şekilde açıyoruz. Sonra bıçakla uzunlamasına şeritler kesiyoruz ama şeklin sonuna kadar kesmiyoruz. Hamurun kesmediğimiz bu kısmına elmalı içi harcımızdan yeteri kadar yerleştiriyoruz ve rulo yapıyoruz. İki yandan yavaşca içe doğru kıvırıyoruz. Yarım ay şeklini verdikten sonra bırakıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.



180 dereceye ısıtılmış fırında fazla kızarmadan pişiriyoruz, ne kadar beyaz kalırsa o kadar güzel oluyor.


Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca pudra şekeri ile süsleyerek servis yapıyoruz.




AFİYET OLSUN



2 yorum:

  1. Ellerine sağlık,nefis olmuş...Afiyetle....

    YanıtlaSil
  2. merhaba ellerinize sağlık kurabiyeniz görsel olarak çok güzel eminim tadıda öyledir. isminizi hakkımda bölümünüze yazmamışsınız isminizle hitap etmek isterim isminizi yazarsanız sevinirim birdeee tarifinizi aşamalı fotoğraflarla eklediğiniz için tşkr ederim keşke bütün tariflerinizi aşamalı fotoğraflarla eklseniz :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...