Noel ve Yılbaşı zamanı görüyoruz, bu özel günlerde sofraları süsleyen bir lezzet.
Çocukların vegan kaz ciğeri istekleri ile başladı hikâye... Vegan ürünler hazırlayan yerlerde aradım, bulamadım tabii ve tarif aramaya başlayınca gördüm ki bizim gibi düşünenler oldukça fazla, birçok tarif buldum.
Yapılması çok kolay ama içindekileri bulmak biraz zaman aldı hatta bir tanesini ulaşabildiğim yerlerde bulamadım.
Ana malzemesi kaju, baharatlarla lezzetlenen bir lezzet. Aslında biraz humusa benziyor, daha sert ve şekil alabilen bir yapıda. Kestane püresi ya da nohutla da yapanlar var.
Malzemelerden en önemlisi Miso karışımı. Hiç ilgimi çekmeyen bir üründü bugüne kadar ama şimdi diyorum ki incelemem gereken bir ürünmüş. Fermente edilmiş bir Japon yiyeceği ve çorbalarda sıkça kullanıyorlar. Fermente edilmiş olması sağlık için gayet iyi. Katı bir hamur kıvamında, biraz tarhanayı anımsattı bana.
Bir de bira mayası var ilave edilen. Miso gibi fermente bir ürün. Ama bulamadığım için bu sefer ekleyemedim.
MALZEMELER
300 g çiğ kaju
50 g erimiş kakao yağı
50 g erimiş Hindistan cevizi yağı
30 ml kaynar su
50 g Miso
35 ml sirke
17 g bira mayası (bu sefer kullanmadım)
30 g tahin
1 g kuru shittake mantar tozu
½ tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı toz kişniş
1 çay kaşığı toz muskat
Üstü için;
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 tatlı kaşığı zerdeçal
Süslemek için;
İnce doğranmış kuru domates
İnce doğranmış maydanoz
Yeteri kadar ceviz
Malzemeler biraz fazla, sanırım gerçek lezzeti yakalayabilmek için.
Streç filmin üzerine alarak rulo şekil verin. İlk başta biraz zor olabilir. Tam rulo olmasa da olur. Buzlukta yaklaşık bir saat bekletin ve streçten çıkararak alüminyum folyo üzerine alın, rulo şeklini verin, folyo ile sarın ve servise kadar dolapta bekletin.
Servis için uygun bir tabağa alın. İsterseniz Hindistan cevizi yağı ve zerdeçal karışımını üstüne sürün. Bu tamamen renk vermek için gerekli, rengini iyi bulduğum için ben sürmedim.
Kuru domates, maydanoz ve cevizlerle servise hazır... Biraz da gevrek ekmek dilimleri...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder