Ana içeriğe atla

KASIRGA KEK


Keklerde yeni tarifler hiç bitmiyor. Malzemeler aynı ama oluşan kekler farklı. Mutfağı bu yüzden çok seviyorum. 

Kek ama pasta olarak da sunabilirsiniz, yumuşak, hoş bir dokusu var.

Yıl sonu için üstüne krema ya da çikolata sos ile hoş bir tatlı olabilir sofralarınızı süsleyen...

Bu kek dilimlendiğinde oluşan görüntüsünden dolayı bu ismi almış.

Benimki biraz az dalgalı oldu, çünkü ben üstünün de desenli olmasını istedim. Eğer üstüne eklediğiniz kakaolu karışımı eşit bir şekilde dağıtırsanız dilimlendiğinde daha çok kakao dalgası olur. Ben kakaolu karışımı çizgiler halinde ekledikten sonra aradaki boşlukları kapatmadım, bu şekilde desenli oldu.

 

MALZEMELER

tane yumurta sarısı 

2 çorba kaşığı toz şeker 

¾ çay bardağı sıvı yağ

¾ çay bardağı süt

1 çay bardağı un

 

tane yumurta akı

½ çay bardağı toz şeker

 

1,5 çorba kaşığı kakao

3 çorba kaşığı ılık su

 

Ve

2 yemek kaşığı çikolata sos ya da kestane püresi ya da çikolatalı krema


Kestane Püresi için;

2 su bardağı orta haşlanmış kestane

1/2 çay bardağı şeker

1 su bardağı su

Ve sonradan eklemek için 2-3 yemek kaşığı süt


Önce yumurta sarılarını ve şekeri çırpma teli ile karışana kadar çırpın. Sıvıyağ, süt ve unu sırayla ekleyerek karıştırın. Bütün malzemeler karışana kadar çırpma teli ile çırpın.

Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını mikserle çırpın ve yavaş yavaş şekeri ekleyerek katı kıvamlı bir beyaz köpük elde edin.

Beyaz köpükten 2-3 kaşık alarak yumurta sarılarıyla oluşturduğunuz karışama ekleyin ve yavaş yavaş karıştırdıktan sonra bu karışımı beyaz yumurta köpüğüne ekleyerek yavaş yavaş karışana kadar karıştırın. Bu karışımdan ¾ su bardağı ayırın.

Ayrı bir kapta kakao ve ılık suyu karıştırın, ayırdığınız kek hamurunu bu karışıma ekleyerek iyice karıştırın.

25x25 cm büyüklüğünde kare borcama yağlı kağıt serin ve sade kek hamurunuzu her yere eşit bir şekilde boşaltın. Kakaolu karışımı isterseniz bir sıkma torbası ile ya da bir sos kabı ile ince çizgiler halinde sade kek hamurunun üstüne ekleyin.

Sonra tahta bir kaşığın sapı yardımı ile kekin üstünde, ucunu hiç kaldırmadan uzunlamasına ve enlemesine çizgiler çizin.

150 dereceye ısınmış fırında 25 dakika pişirin.

Fırından çıkarın ve 5 dakika dinlendirin. Üstüne bir yağlı kâğıt koyarak dikkatlice keki ters çevirin.

Kekin beyaz kısmı üste gelmeli.

Hazırladığınız sürme çikolatayı, çikolatalı kremayı... İstediğiniz her şey olabilir, ortasına daha fazla olacak şekilde sürün. Ortasını boş da yapabilirsiniz...

Yağlı kâğıt yardımı ile kenarlarından yuvarlayarak rulo yapın.


Biraz dinlendirdikten sonra servis yapana kadar üstünü kapatarak buzdolabında bekletin.
Ben arasına kestane püresi sürdüm. 

Kestane püresi için orta haşladığınız kestaneleri, şekeri ve suyu bir tencereye alın, kaynadıktan sonra kısık ateşte kestaneler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alın, suyunu süzün ve blendırdan geçirin. Kıvamını ayarlamak için 2-3 yemek kaşığı süt ekleyebilirsiniz. Sürülebilir bir kıvamda olması iyi olur.

Evet biraz aşamaları olan bir tarif ama zor değil, sonunda hoş bir görüntüsü olan lezzetli bir kek servis ederek sevdiklerimizle sohbet etmek her şeye değer...




AFİYET OLSUN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa