Ana içeriğe atla

HAFİF PASTAYLA BAŞLAYAN YENİ BİR YIL...

Her yılın son dakikalarını üstü bol cevizli bir kabak tatlısıyla bitirir, yeni yılın ilk dakikalarını karşılardık.

Annem yapardı kabak tatlısını, cevizleriyle birlikte yemesi ne güzel olurdu, ağzımızda bütün yıl bitmeyecek bir lezzet bırakırdı... Annemin ellerine sağlık...

Sonraları ben yapmaya başladım yılın son akşamlarında ama anne elinin lezzeti olmuyor tabii ki... En son yediğim gene en güzel kabak tatlılarından bir tanesiydi, bu sefer babam da iyi bir kabak seçerek kabak tatlısını daha da lezzetlendirmişti... Bu yıl da gelenek bozulmamış ve kabak tatlısı yılın son gününde tüm lezzetiyle sofralarında yerini almış...

Bu nedenle en lezzetli yılbaşı tatlısıdır benim için...

Ama uygun kabak bulamadığım için farklı tatlılar yapmaya başladım son yıllarda...

Bu yılın tatlısı da bu pasta oldu, hafif pasta...

Yılın son akşamı bir tatlı olmalı, olsun da... Koca bir yıl biterken iyisiyle kötüsüyle, yeni bir yıl başlarken merakla, umutla, tatlı yemek tatlı başlangıçlar yapmak...
Yılın son günü pastane vitrinlerinin önünden geçmek çok hoşuma gider, renk renk pastalar, meyveli, kremalı ve süslü... Seyretmek yemekten daha güzel... Üstlerindeki süsler gibi yeni bir yılın umudunu anlatır bana bu pastaların hepsi.

Kolay süslenen bir pasta olduğu için çok severek yaptım bu pastayı. Aynı tarifi harf pasta yaparken de kullanmıştım.

Hafif olması ve kolay şekil verilebilir olmasını da seviyorum. Kâğıt şablonlara istediğim şekli çizerek pandispanyayı makasla kolayca kesebiliyorum. Hatta bu sefer kurabiye kalıpları ile kalp şeklinde keserek daha küçük porsiyonlarda pastalar hazırlayabildim...

Bu pastayı istediğiniz şekilde yapıp, istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

MALZEMELER 

Kek için;

Birinci aşama;

8 tane yumurta sarısı

1 çay bardağı şeker

2 çay bardağı un

1 çay bardağı nişasta

2 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

½ çay bardağı ılık su

Yumurta sarıları ile şekeri iyice çırpın. Yumurtaların sarı rengi kaybolana kadar. Sonra diğer malzemeleri ilave edin ve iyice karışana kadar çırpın.

İkinci aşama;

8 yumurta beyazı

1 çay bardağı şeker

Yumurta beyazları ile şekeri beyaz ve katı bir kıvam alana kadar çırpın.

Elde ettiğiniz beyaz karışımı ilk önce hazırladığınız yumurta sarıları ile olan karışımın üstüne azar azar dökerek bir spatula ile aynı yönde olacak şekilde yavaş yavaş karıştırın.
Bu pandispanya hamurunu isterseniz iki ayrı tepsiye eşit olarak bölebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsilerine hamuru eşit olarak paylaştırın ve bir spatula yardımı ile düzleyin.

180 dereceye ısınmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Üstü çok pembeleşmeden fırından alın.

Süresini fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu ölçülerdeki hamurun hepsini bir tepsiye dökerseniz pişmesi biraz daha fazla zaman alacaktır. Hamuru ikiye bölmek şekil vermek açısından da pratik oluyor. Katlara ayırmak için kesmek zorunda kalmıyorum. İstediğim şekilde kesip arasına krema ile üst üste diziyorum.

Fırında pişerken çok kabaran ama çıkınca düz olan bir kek. Fırından çıkarınca bir kaç dakika bekleyin ve yavaşça yağlı kağıttan çıkarın ve kurumaması için üstüne bir bez örtün. Bu şekilde kapalı olarak süsleme yapacağınız güne kadar bir kaç gün bekletebilirsiniz...

Makasla istediğiniz şekilde kestiğiniz pandispanya kekini hazırlayacağınız kremayla kolayca süsleyebilirsiniz. Bu şekilde top top kremalar için krema sıkma torbası kullanabilirsiniz.

Krema için;
Birinci aşama;

1 çay bardağı krema

160 g beyaz çikolata

Kremayı kaynatmadan ısıtın ve içine ufak parçalar halinde beyaz çikolatayı ilave edin. Çikolatalar eriyene kadar iyice karıştırın.

İkinci aşama;

2 çay bardağı krema ( soğuk )

1 paket vanilya ya da 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Eriterek karıştırdığınız beyaz çikolatalı krema karışımına 2 çay bardağı krema ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın ve üstünü streç ile örterek buzdolabında 5-6 saat hatta vaktiniz varsa bir gün bekletin.

Üçüncü aşama;

150 g maskarpon peyniri

Maskarpon peynirini çırpın ve dolapta beklettiğiniz soğumuş kremanın üstüne ilave ederek karışana kadar çırpın, elde ettiğiniz kremayı bir kaç saat daha dolapta bekletin.

Ve

Süslemek için istediğiniz meyveler

Servis yapmadan önce pastanızı buzdolabında dinlendirebilirsiniz... 



AFİYET OLSUN 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa