Her yılın son dakikalarını üstü bol cevizli bir kabak tatlısıyla bitirir, yeni yılın ilk dakikalarını karşılardık.
Annem yapardı kabak tatlısını, cevizleriyle birlikte yemesi ne güzel olurdu, ağzımızda bütün yıl bitmeyecek bir lezzet bırakırdı... Annemin ellerine sağlık...
Sonraları ben yapmaya başladım yılın son akşamlarında ama anne elinin lezzeti olmuyor tabii ki... En son yediğim gene en güzel kabak tatlılarından bir tanesiydi, bu sefer babam da iyi bir kabak seçerek kabak tatlısını daha da lezzetlendirmişti... Bu yıl da gelenek bozulmamış ve kabak tatlısı yılın son gününde tüm lezzetiyle sofralarında yerini almış...
Bu nedenle en lezzetli yılbaşı tatlısıdır benim için...
Ama uygun kabak bulamadığım için farklı tatlılar yapmaya başladım son yıllarda...
Bu yılın tatlısı da bu pasta oldu, hafif pasta...
Yılın son akşamı bir tatlı olmalı, olsun da... Koca bir yıl biterken iyisiyle kötüsüyle, yeni bir yıl başlarken merakla, umutla, tatlı yemek tatlı başlangıçlar yapmak...
Kolay süslenen bir pasta olduğu için çok severek yaptım bu pastayı. Aynı tarifi harf pasta yaparken de kullanmıştım.
Hafif olması ve kolay şekil verilebilir olmasını da seviyorum. Kâğıt şablonlara istediğim şekli çizerek pandispanyayı makasla kolayca kesebiliyorum. Hatta bu sefer kurabiye kalıpları ile kalp şeklinde keserek daha küçük porsiyonlarda pastalar hazırlayabildim...
Bu pastayı istediğiniz şekilde yapıp, istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
MALZEMELER
Kek için;
Birinci aşama;
8 tane yumurta sarısı
1 çay bardağı şeker
2 çay bardağı un
1 çay bardağı nişasta
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
½ çay bardağı ılık su
Yumurta sarıları ile şekeri iyice çırpın. Yumurtaların sarı rengi kaybolana kadar. Sonra diğer malzemeleri ilave edin ve iyice karışana kadar çırpın.
İkinci aşama;
8 yumurta beyazı
1 çay bardağı şeker
Yumurta beyazları ile şekeri beyaz ve katı bir kıvam alana kadar çırpın.
Elde ettiğiniz beyaz karışımı ilk önce hazırladığınız yumurta sarıları ile olan karışımın üstüne azar azar dökerek bir spatula ile aynı yönde olacak şekilde yavaş yavaş karıştırın.
180 dereceye ısınmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. Üstü çok pembeleşmeden fırından alın.
Süresini fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu ölçülerdeki hamurun hepsini bir tepsiye dökerseniz pişmesi biraz daha fazla zaman alacaktır. Hamuru ikiye bölmek şekil vermek açısından da pratik oluyor. Katlara ayırmak için kesmek zorunda kalmıyorum. İstediğim şekilde kesip arasına krema ile üst üste diziyorum.
Fırında pişerken çok kabaran ama çıkınca düz olan bir kek. Fırından çıkarınca bir kaç dakika bekleyin ve yavaşça yağlı kağıttan çıkarın ve kurumaması için üstüne bir bez örtün. Bu şekilde kapalı olarak süsleme yapacağınız güne kadar bir kaç gün bekletebilirsiniz...
Makasla istediğiniz şekilde kestiğiniz pandispanya kekini hazırlayacağınız kremayla kolayca süsleyebilirsiniz. Bu şekilde top top kremalar için krema sıkma torbası kullanabilirsiniz.
Krema için;
1 çay bardağı krema
160 g beyaz çikolata
Kremayı kaynatmadan ısıtın ve içine ufak parçalar halinde beyaz çikolatayı ilave edin. Çikolatalar eriyene kadar iyice karıştırın.
İkinci aşama;
2 çay bardağı krema ( soğuk )
1 paket vanilya ya da 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
Eriterek karıştırdığınız beyaz çikolatalı krema karışımına 2 çay bardağı krema ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın ve üstünü streç ile örterek buzdolabında 5-6 saat hatta vaktiniz varsa bir gün bekletin.
Üçüncü aşama;
150 g maskarpon peyniri
Maskarpon peynirini çırpın ve dolapta beklettiğiniz soğumuş kremanın üstüne ilave ederek karışana kadar çırpın, elde ettiğiniz kremayı bir kaç saat daha dolapta bekletin.
Ve
Süslemek için istediğiniz meyveler
Servis yapmadan önce pastanızı buzdolabında dinlendirebilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder