Biraz demi-glace sos gibi, Fransız mutfağında çok kullanılan. Kemik, et ve sebzeler birlikte pişirilerek özleştiriliyor, yapımı biraz zaman alıyor...
Bu sosu kısa sürede yapabilir ve belki de demi-glace sosa en yakın bir lezzet elde edebilirsiniz...
Bu tarifte dana bonfileyi dilimlenmiş olarak kullandım, kuşbaşı olarak da kullanabilirsiniz.
MALZEMELER
500 g bonfile
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tane kuru soğan
4 diş sarımsak
1 tane domates
1 tane havuç
¼ kereviz
3 tane defne yaprağı
1 küçük dal biberiye
1 çay kaşığı kuru kekik
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
½ su bardağı su
Yeteri miktarda tuz
Sos için;
½ çay bardağı krema
1 yemek kaşığı nişasta
İlk önce dilimlenmiş etleri kızgın bir tavada, yağ koymadan mühürleyin.
Düdüklü tencereye sıvı yağı, doğranmış sebzeleri, salçaları, baharatları koyduktan sonra biraz yumuşayıncaya kadar pişirin.
Mühürlediğiniz etleri pişirdiğiniz sebzelerin üstüne koyun ve ½ su bardağı suyu da ilave ederek yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Zamanı kendi düdüklü tencerenize göre ayarlamanız daha iyi olur...
Eğer normal tencerede pişirecekseniz, kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bir bardak su ile pişirmeye başlayın, kontrollü pişirin, suyu eksildikçe azar azar sıcak su ilave edin. Etler yumuşayınca tencereyi bir kenara alın.
İçindeki etleri bir tabağa alın, defne yapraklarını içinden çıkarın.
Kalan sebzeli suyu blendırdan geçirin, içine nişastayı ve kremayı ilave ederek karıştırın, gerekirse tuz ilave edebilirsiniz. Etleri tekrar tencereye sosun üstüne alın ve bir iki dakika kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın.
Servis tabağına önce etleri yerleştirin ve sosu etlerin üstüne dökerek servis yapın.
İçindeki sebzeler ve otlar sayesinde çok farklı bir aroması olan bir sos oluyor. İsterseniz farklı sebzeler ve otlar da ekleyerek lezzetini daha da güzelleştirebilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Burada çok güzel görünüyor ama biz yapınca böyle görünmez. Hilesi falan var mı acaba bu tarifin?
YanıtlaSilDeneyebilirsiniz, düşünceleriniz değişebilir belki...
Sil