Ana içeriğe atla

PROFİTEROL ve EKLER

Lezzetini sunumuyla tamamlayan, çikolatanın kendini sergilediği, içindeki serin kremasıyla zevkle yediğim bir tatlı; profiterol ve ekler... Aslında ikisi de aynı tatlı diyebilirim, şekilleri ve sunumlarıyla birbirinden ayrılıyorlar.

Ama ikisini de yapmak çok zevkli, yaparken eğlendiğim lezzetlerden...

Tarif için yaseminchef`e teşekkürler...

MALZEMELER

Krema için;

2 su bardağı süt

1,5 çay bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı un

1 tane yumurta

1 paket vanilya

Vanilya hariç bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve bir çırpıcı ile iyice karıştırarak pişirmeye başlayın. Sürekli karıştırarak kremanın tencerenin dibine yapışmasını önleyin, kaynadıktan sonra iki dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. İlk sıcaklığı geçtikten sonra vanilyayı da ilave ederek iyice çırpın ve üstünü streç filmle kapatarak ılımasını bekleyin, sonra buzdolabında soğutun.

Hamuru için;
1 su bardağı su
1 su bardağı un

125 g tereyağı

3 tane yumurta

Su ve tereyağını bir tencereye koyun ve tereyağı eriyinceye kadar ısıtın. Tereyağı eriyince unu ilave ederek hızlıca karıştırın, bir iki dakika karıştırarak hamurun biraz pişmesini sağlayın ve ocaktan alarak soğuması için bir kenara bırakın.

Hamur soğuduktan sonra yumurtaları teker teker kırarak mikserle karıştırın, bir yumurtayı iyice karıştırdıktan sonra diğerini ilave edin.

Yumurtaları iyice karıştırdıktan sonra elde ettiğiniz hamuru bir sıkma torbasına alın ve sıkma torbasının ağzını 1,5 cm genişliğinde kesin. Daha büyük ya da daha küçük yapabilirsiniz...
Ekler yapmak isterseniz uzun şeritler halinde, profiterol yapmak isterseniz yuvarlaklar halinde yağlı kâğıt serilmiş tepsiye belirli aralıklarla sıkın. Çay kaşığının arkasını suyla ıslatarak şekillerini düzeltebilirsiniz...

Hamurlarınızı 180 dereceye ısınmış fırında 40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin.

Dolapta soğuttuğunuz kremanızı bir çırpıcı ile karıştırın ve hem eklerlerin hem de profiterollerin içini doldurun. Eklerleri enlemesine ikiye bölerek, profiterollerin de üst kısmını keserek ya da altlarından ufak bir boşluk açarak kremayı doldurabilirsiniz. Krema sıkma torbası kullanarak kremayı daha kolay doldurabilirsiniz.

Profiterol için çikolata sos;

¾ su bardağı krema

120 g bitter çikolata

100 g sütlü çikolata

Kremayı kaynatmadan ısıtın, ocaktan alın ve çikolataları ufak parçalar halinde içine atın, karıştırarak eritin. Sosunuz hazır... Kremayla doldurduğunuz profiterolleri istediğiniz şekilde dizin ve hazırladığınız çikolata sosunu üstüne dökün.

Ekler için çikolata sos;
Eşit miktarda bitter ve sütlü çikolata (yeteri miktarda)

Bitter ve sütlü çikolata karışımını ufak parçalar halinde kesin ve uygun bir kabın içine alarak içi su dolu bir tencerenin üstüne oturtun. Cam ya da çelik bir kap olabilir. Çikolata koyduğunuz kabın altı suya değmesin. Su kaynamaya başlayınca çikolataları yavaş yavaş karıştırarak eritin.

Eriyen çikolata ile eklerlerin üstünü kaplayın.

Beyaz çikolatayı da aynı şekilde eriterek ufak bir sıkma torbası ile eklerlerin üstünü istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Yılın son gününde tatlı sohbetlerle yeni yılı karşılarken ağzımızı tatlandırması dileklerimle...




AFİYET OLSUN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...