Lezzetini sunumuyla tamamlayan, çikolatanın kendini sergilediği, içindeki serin kremasıyla zevkle yediğim bir tatlı; profiterol ve ekler... Aslında ikisi de aynı tatlı diyebilirim, şekilleri ve sunumlarıyla birbirinden ayrılıyorlar.
Ama ikisini de yapmak çok zevkli, yaparken eğlendiğim lezzetlerden...
Tarif için yaseminchef`e teşekkürler...
MALZEMELER
Krema için;
2 su bardağı süt
1,5 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 tane yumurta
1 paket vanilya
Vanilya hariç bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve bir çırpıcı ile iyice karıştırarak pişirmeye başlayın. Sürekli karıştırarak kremanın tencerenin dibine yapışmasını önleyin, kaynadıktan sonra iki dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. İlk sıcaklığı geçtikten sonra vanilyayı da ilave ederek iyice çırpın ve üstünü streç filmle kapatarak ılımasını bekleyin, sonra buzdolabında soğutun.
Hamuru için;
125 g tereyağı
3 tane yumurta
Su ve tereyağını bir tencereye koyun ve tereyağı eriyinceye kadar ısıtın. Tereyağı eriyince unu ilave ederek hızlıca karıştırın, bir iki dakika karıştırarak hamurun biraz pişmesini sağlayın ve ocaktan alarak soğuması için bir kenara bırakın.
Hamur soğuduktan sonra yumurtaları teker teker kırarak mikserle karıştırın, bir yumurtayı iyice karıştırdıktan sonra diğerini ilave edin.Yumurtaları iyice karıştırdıktan sonra elde ettiğiniz hamuru bir sıkma torbasına alın ve sıkma torbasının ağzını 1,5 cm genişliğinde kesin. Daha büyük ya da daha küçük yapabilirsiniz...
Hamurlarınızı 180 dereceye ısınmış fırında 40 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirin.
Dolapta soğuttuğunuz kremanızı bir çırpıcı ile karıştırın ve hem eklerlerin hem de profiterollerin içini doldurun. Eklerleri enlemesine ikiye bölerek, profiterollerin de üst kısmını keserek ya da altlarından ufak bir boşluk açarak kremayı doldurabilirsiniz. Krema sıkma torbası kullanarak kremayı daha kolay doldurabilirsiniz.
Profiterol için çikolata sos;
¾ su bardağı krema
120 g bitter çikolata
100 g sütlü çikolata
Kremayı kaynatmadan ısıtın, ocaktan alın ve çikolataları ufak parçalar halinde içine atın, karıştırarak eritin. Sosunuz hazır... Kremayla doldurduğunuz profiterolleri istediğiniz şekilde dizin ve hazırladığınız çikolata sosunu üstüne dökün.
Ekler için çikolata sos;
Bitter ve sütlü çikolata karışımını ufak parçalar halinde kesin ve uygun bir kabın içine alarak içi su dolu bir tencerenin üstüne oturtun. Cam ya da çelik bir kap olabilir. Çikolata koyduğunuz kabın altı suya değmesin. Su kaynamaya başlayınca çikolataları yavaş yavaş karıştırarak eritin.
Eriyen çikolata ile eklerlerin üstünü kaplayın.
Beyaz çikolatayı da aynı şekilde eriterek ufak bir sıkma torbası ile eklerlerin üstünü istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Yılın son gününde tatlı sohbetlerle yeni yılı karşılarken ağzımızı tatlandırması dileklerimle...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder