Bu tarifle sanırım herkes börek yapabilir. Çarşaf böreği olarak da bilinen bir tarif. Ama çok büyük bir yufka açmanıza gerek yok, hemen tezgâh üstünde yapabilirsiniz.
Böreğin içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Patates, peynir, ot karışımları...
Tarif Lezzeti Bol sitesinden, teşekkür ederim...
MALZEMELER
2 tane yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
2 su bardağı süt
5,5 – 6 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için
1 kg ıspanak (yaklaşık)
5-6 tane rendelenmiş kuru soğan
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
¼ çay bardağı sıvı yağ
Yeteri miktarda tuz ve karabiber
Açmak için
1 su bardağı sıvı yağ
Üstü için
1 yumurtanın sarısı
Kalan sıvı yağ
Böreğin iç malzemesini hazırlamak için;
Ispanakları yıkayıp doğrayın, rendelenmiş soğanlar, ufalanmış peynir, sıvı yağ, tuz ve karabiber ile karıştırın.
Böreğin hamuru için;
Un hariç bütün malzemeleri karıştırın ve unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru özleşene kadar yoğurun ve üstünü örterek yaklaşık bir saat dinlendirin.
Dinlenen hamurunuzu 10-12 bezeye ayırın ve oklava yardımıyla tabak büyüklüğünde açıp üstünü yağlayın. Bütün hamurları açıp yağlayarak üst üste dizin ve 15 dakika beklettikten sonra her bir bezeyi tezgâha alarak kenarlarından yavaş yavaş çekerek, incelterek açın.
Yaptığınız ruloları ortadan başlayarak kendi etrafında sarın ve tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız rulo hamurları ilk yaptığınız hamurun etrafına sararak tepsinizi doldurun.
Yumurta sarısı ve kalan sıvı yağ ile bir karışım hazırlayın ve bu karışımı böreğin üstüne sürün.
200 dereceye ısınmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkınca üstüne bir havlu örterek ılımasını bekleyin...
Bu ölçüler ile benim yuvarlak tepsimden biraz fazla börek olunca küçük bir tepsiye daha yaparak pişirmeden dondurucuya yerleştirdim. Böylece gerektiği zaman sadece pişirmek yeterli olacak...
Tek başına bile bir öğün için yeterli olan bu lezzetin yanına elbette çay da olmalı...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder