Ana içeriğe atla

ISPANAKLI BÖREK

İlla bir hamur işi olsun istenir, iç malzemesi bol, yumuşacık...
Bir börek pişerken kokusuyla ruhları, fırından çıkınca gözleri, servis tabağında ise yavaş yavaş karnımızı doyurmaya başlar. Seveni çoktur bu yüzden. Mutlu olma sebebidir... 

Bu tarifle sanırım herkes börek yapabilir. Çarşaf böreği olarak da bilinen bir tarif. Ama çok büyük bir yufka açmanıza gerek yok, hemen tezgâh üstünde yapabilirsiniz. 

Böreğin içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Patates, peynir, ot karışımları... 

Tarif Lezzeti Bol sitesinden, teşekkür ederim... 

MALZEMELER 

2 tane yumurta 

2 yemek kaşığı sıvı yağ 

1 yemek kaşığı sirke 

2 su bardağı süt 

5,5 – 6 su bardağı un 

1 çay kaşığı tuz 

İç harcı için 

1 kg ıspanak (yaklaşık) 

5-6 tane rendelenmiş kuru soğan 

1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir 

¼ çay bardağı sıvı yağ 

Yeteri miktarda tuz ve karabiber 

Açmak için 

1 su bardağı sıvı yağ 

Üstü için 

1 yumurtanın sarısı 

Kalan sıvı yağ 

Böreğin iç malzemesini hazırlamak için; 

Ispanakları yıkayıp doğrayın, rendelenmiş soğanlar, ufalanmış peynir, sıvı yağ, tuz ve karabiber ile karıştırın. 

Böreğin hamuru için; 

Un hariç bütün malzemeleri karıştırın ve unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru özleşene kadar yoğurun ve üstünü örterek yaklaşık bir saat dinlendirin.

Dinlenen hamurunuzu 10-12 bezeye ayırın ve oklava yardımıyla tabak büyüklüğünde açıp üstünü yağlayın. Bütün hamurları açıp yağlayarak üst üste dizin ve 15 dakika beklettikten sonra her bir bezeyi tezgâha alarak kenarlarından yavaş yavaş çekerek, incelterek açın.
Ispanaklı karışımdan yeteri miktarda alarak hamurun bir kenarına yayarak yerleştirin ve hamuru rulo yaparak yuvarlayın. Bu işlemi çok sıkmadan yapmanız hamurun iç kısmının da iyi pişmesini sağlıyor. 

Yaptığınız ruloları ortadan başlayarak kendi etrafında sarın ve tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız rulo hamurları ilk yaptığınız hamurun etrafına sararak tepsinizi doldurun. 

Yumurta sarısı ve kalan sıvı yağ ile bir karışım hazırlayın ve bu karışımı böreğin üstüne sürün. 

200 dereceye ısınmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. 

Fırından çıkınca üstüne bir havlu örterek ılımasını bekleyin... 

Bu ölçüler ile benim yuvarlak tepsimden biraz fazla börek olunca küçük bir tepsiye daha yaparak pişirmeden dondurucuya yerleştirdim. Böylece gerektiği zaman sadece pişirmek yeterli olacak...

Tek başına bile bir öğün için yeterli olan bu lezzetin yanına elbette çay da olmalı... 



AFİYET OLSUN








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...