Ana içeriğe atla

FIRINDA KABAK DOLMA

Genelde balkabakları, kestane kabaklarıyla tatlı yapılır kış günlerinde, bol cevizle ne güzel olur... Hele bir de kabak lezzetliyse daha bir güzel tatlanır...

Yemeklerde çok kullandığımız sakız kabağı ya da girit kabağı gibi bir çok çeşidi var aslında kabağın. Farklı tarifleri rahatlıkla uygulayabileceğimiz bir çok çeşit... 

Bu dolma tarifini son zamanlarda çok gördüğüm için denedim, sevdik biz, yemesi zevkli, yapılışı kolay ve besleyici bir fırın yemeği... Sonbahar lezzeti... 

İlk önce kabağı yıkayın ve ikiye kesin. Çekirdekli kısmını bir kaşık yardımı ile temizleyin ve yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisinde 200 dereceye ısınmış fırında orta yumuşaklığa gelene kadar pişirin. Çatalla kontrol edebilirsiniz, yaklaşık yarım saatte pişirdim. 

 Kabuğu ile pişirmeye çekinmeyin... 

İç malzemesini istediğiniz sebzelerle ve hatta evde kalan sebzelerle hazırlayabilirsiniz. 

Bir tavaya zeytinyağını koyun, ince doğranmış bir soğan, ince doğranmış bir kırmızı ve bir yeşil biber, ufak ufak doğranmış küçük bir kereviz, ufak doğranmış patlıcan, küp küp doğranmış domates... 

Bu malzemeler orta sertlikte pişene kadar kavurun. Ben bu malzemelerin yarısına ufak ufak doğradığım tavuk göğüs etlerini de ekledim ve biraz daha kavurdum. Kabağın yarısı sebzeli diğer yarısı tavuklu oldu. 

Bu hazırladığım iç malzemesine yeteri kadar tuz, karabiber, kekik ekledim, tavuklu karışıma biraz da köri ilave ettim ve kabakların çukur yerlerini bu karışımla doldurdum. Kavurduğum sebzeleri diğer yarım kabağın her tarafına yaydım. 

Üstlerine rendelenmiş kaşar ve dolmalık fıstık koyduktan sonra 200 dereceye ısınmış fırında üstü kızarana kadar pişirdim. 

Eğer seviyorsanız mantar da ilave edebilirsiniz...

 

 

 

AFİYET OLSUN

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...