Yumuşacık olur
patatesli börek... Hem patates hem hamur birlikte olur ama olsun tadı güzel
olur, arada yapmak iyidir. Sabah çayın yanına ya da bir salata ile akşam yemeği
niyetine...
MALZEMELER
1 yemek kaşığı
tereyağ
½ su bardağı
yoğurt
½ su bardağı sıvı
yağ
1 tane yumurta
1 tatlı kaşığı
tuz
2 yemek kaşığı
sirke
1 su bardağı su
4,5 su bardağı un
Ve
Bezelerin üstüne
serpmek için 1 su bardağı nişasta
Açılan yufkaların
arasına sürmek için 1 çay bardağı sıvı yağ
Üstü için
1 yumurta sarısı
Yeteri miktarda
susam
Unu yavaş yavaş
ekleyerek bütün malzemeleri karıştırın ve yumuşak bir hamur hazırlayın.
Hamur
pürüzsüz olana kadar yoğurun.
Hamurdan limon
büyüklüğünde bezeler alın ve elinizle yuvarlaklar halinde açarak üstlerine
nişasta serpin ve yarım saat dinlendirin.
Böreğin içi için;
8 orta boy
rendelenmiş patates
4 tane
rendelenmiş kuru soğan
1 su bardağı
ufalanmış beyaz peynir
Yeteri kadar tuz
ve karabiber
Hepsini
karıştırın.
Dinlenen
nişastalı yuvarlak bezeleri oklava ile teker teker açın. Çok ince olmasın,
kalın da olmasın. Yuvarlak bezelerin kolay açılıyor olması bu böreğin en zevkli
kısmı bence...
Açtığınız yufkanın
üstüne sıvı yağ gezdirin ve yarım ay olacak şekilde katlayın, katladığınız
hamurun üstüne de biraz sıvı yağ gezdirin.
Hazırladığınız
patatesli börek içinizden bir miktar alın ve yufkanızın yuvarlak tarafına
yerleştirerek yufkanızı düz kısmına doğru rulo yapın ve yağlı kağıt serdiğiniz
tepsinize yerleştirin.
Patatesli
karışımınız zamanla sulanacaktır. Bu nedenle yufkanın üzerine koymadan önce
suyunu bir başka kaba sıkarsanız yufkanız çok ıslanmaz.
Rulo yaptığınız
yufkalarınızı isterseniz düz olarak isterseniz kendi etrafına dolayarak
yuvarlak şekilde yerleştirebilirsiniz.
Bütün yufkaları
bitirdikten sonra üstlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve susamla süsleyin.
190 dereceye
ısınmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder