Ana içeriğe atla

PATATESLİ, PEYNİRLİ BÖREK


Yumuşacık olur patatesli börek... Hem patates hem hamur birlikte olur ama olsun tadı güzel olur, arada yapmak iyidir. Sabah çayın yanına ya da bir salata ile akşam yemeği niyetine...
MALZEMELER 
1 yemek kaşığı tereyağ 
½ su bardağı yoğurt 
½ su bardağı sıvı yağ 
1 tane yumurta 
1 tatlı kaşığı tuz 
2 yemek kaşığı sirke 
1 su bardağı su 
4,5 su bardağı un 
Ve 
Bezelerin üstüne serpmek için 1 su bardağı nişasta 
Açılan yufkaların arasına sürmek için 1 çay bardağı sıvı yağ 
Üstü için 
1 yumurta sarısı 
Yeteri miktarda susam 
Unu yavaş yavaş ekleyerek bütün malzemeleri karıştırın ve yumuşak bir hamur hazırlayın.
Hamur pürüzsüz olana kadar yoğurun. 
Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alın ve elinizle yuvarlaklar halinde açarak üstlerine nişasta serpin ve yarım saat dinlendirin. 
Böreğin içi için; 
8 orta boy rendelenmiş patates 
4 tane rendelenmiş kuru soğan 
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir 
Yeteri kadar tuz ve karabiber 
Hepsini karıştırın. 
Dinlenen nişastalı yuvarlak bezeleri oklava ile teker teker açın. Çok ince olmasın, kalın da olmasın. Yuvarlak bezelerin kolay açılıyor olması bu böreğin en zevkli kısmı bence... 
Açtığınız yufkanın üstüne sıvı yağ gezdirin ve yarım ay olacak şekilde katlayın, katladığınız hamurun üstüne de biraz sıvı yağ gezdirin. 
Hazırladığınız patatesli börek içinizden bir miktar alın ve yufkanızın yuvarlak tarafına yerleştirerek yufkanızı düz kısmına doğru rulo yapın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize yerleştirin. 
Patatesli karışımınız zamanla sulanacaktır. Bu nedenle yufkanın üzerine koymadan önce suyunu bir başka kaba sıkarsanız yufkanız çok ıslanmaz. 
Rulo yaptığınız yufkalarınızı isterseniz düz olarak isterseniz kendi etrafına dolayarak yuvarlak şekilde yerleştirebilirsiniz. 
Bütün yufkaları bitirdikten sonra üstlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve susamla süsleyin. 
190 dereceye ısınmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.


 
AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...