Ana içeriğe atla

KIYMALI, CEVİZLİ KREP




Bir çok kişiye göre hemen yapılıveren bir hamur işidir krep. Çırp ve tavada pişir, ince ya da kalın nasıl istersen...
Kolaydır ama yapamadığım zamanlar da oldu... Göz kararı çırparlar hemen... 
Genellikle tarifdeki ölçüleri kullanmayı tercih ederim. 
Krep yaparken yaptığınız hamurun kıvamı kadar tavanın sıcaklığı da önemlidir. Bu nedenle ilk krep genelde bozuk olur, tavanın sıcaklığını ayarladıktan sonra hem kalınlığı hem de pişme miktarı aynı olan krepler yapılmaya başlanır... Tavayı çok az bir sıvı yağ ile yağlamak da önemlidir. Tavaya bir damla sıvıyağ damlatıp peçete ile bütün tavaya dağıtabilirsiniz...
Tavanın yapışmaz bir tava olması da önemli aslında... 
Böyle sıraladım çünkü basit denilen krep yapımının gerçekten basit olması için bazı şartların gerekli olması... 
Yoksa hazırladığınız hamur güzel olsa da tavaya yapışan, kolay çevrilmeyen ve hemen yanan bir krep yapmak hoş olmuyor... 
Güzel krepler yapabilmek dileklerimle... 
MALZEMELER 
Krep için; 
2 tane yumurta 
2, 5 su bardağı süt 
2 su bardağı un 
1 çay kaşığı kabartma tozu 
1 çay kaşığı tuz 
¼ çay bardağı sıvı yağ 
Unu yavaş yavaş ekleyerek bütün malzemeleri iyice çırpın ve pürüzsüz bir hamur elde edin.
Biraz sulu bir hamur olmalı. Vaktiniz varsa buzdolabında yarım saat dilendirirseniz kıvamı daha güzel oluyor. 
Tavanızı ocağın üstünde kızdırın ve ocağın ateşini ortanın biraz üstüne ayarlayın. Bir damla sıvı yağ ile tavanızı yağlayın. 
Bir kepçe ile krep hamurunuzdan alın ve tavanın ortasına dökün. Tavayı sağa sola sallayarak krep hamurunun tavanın her tarafına yayılmasını sağlayın. Kenarlardan kalkmaya başlayan krep hamurunu kontrol ederek düz bir spatula ile yavaşca çevirin ve öteki yüzünü de pişirdikten sonra bir tabağa alın. Bütün hamur bitene kadar devam edin.
Krepler pişerken başından ayrılmayın, çabuk pişen bir hamur olduğu için yanabilir. 
Kıymalı Karışım için; 
250 g kıyma 
3 tane kuru soğan 
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
½ çay kaşığı tuz 
½ çay kaşığı karabiber 
½ su bardağı ufalanmış ceviz 
İnce doğradığınız soğanları ve kıymayı sıvı yağda karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. 
Ocaktan alınca yeteri miktarda tuz, karabiber ilave edin ve cevizleri  de ekleyerek karıştırın. 
Daha zengin bir iç malzeme isterseniz maydanoz, dereotu gibi yeşillikler, domates, biber gibi sebzeler de ilave edebilirsiniz. Böylece daha lezzetli olur... Bu malzemeler daha sade sevenler için... 
Yaptığınız kreplerin bir kenarına hazırladığnız kıymalı karışımdan yeteri miktarda koyun kenarlarını katlayarak rulo krepler hazırlayın. 
Hazırladığınız ruloları bütün halinde ya da ortadan ikiye keserek yarım yarım servis tabağına yerleştirin.



AFİYET OLSUN 


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...