Bir çok kişiye
göre hemen yapılıveren bir hamur işidir krep. Çırp ve tavada pişir, ince ya da
kalın nasıl istersen...
Kolaydır ama yapamadığım zamanlar da oldu... Göz kararı çırparlar hemen...
Genellikle tarifdeki
ölçüleri kullanmayı tercih ederim.
Krep yaparken
yaptığınız hamurun kıvamı kadar tavanın sıcaklığı da önemlidir. Bu nedenle ilk
krep genelde bozuk olur, tavanın sıcaklığını ayarladıktan sonra hem kalınlığı
hem de pişme miktarı aynı olan krepler yapılmaya başlanır... Tavayı çok az bir
sıvı yağ ile yağlamak da önemlidir. Tavaya bir damla sıvıyağ damlatıp peçete
ile bütün tavaya dağıtabilirsiniz...
Tavanın yapışmaz bir tava olması da önemli
aslında...
Böyle sıraladım
çünkü basit denilen krep yapımının gerçekten basit olması için bazı şartların
gerekli olması...
Yoksa
hazırladığınız hamur güzel olsa da tavaya yapışan, kolay çevrilmeyen ve hemen
yanan bir krep yapmak hoş olmuyor...
Güzel krepler
yapabilmek dileklerimle...
MALZEMELER
Krep için;
2 tane yumurta
2, 5 su bardağı
süt
2 su bardağı un
1 çay kaşığı
kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
¼ çay bardağı
sıvı yağ
Unu yavaş yavaş
ekleyerek bütün malzemeleri iyice çırpın ve pürüzsüz bir hamur elde edin.
Biraz
sulu bir hamur olmalı. Vaktiniz varsa buzdolabında yarım saat dilendirirseniz
kıvamı daha güzel oluyor.
Tavanızı ocağın
üstünde kızdırın ve ocağın ateşini ortanın biraz üstüne ayarlayın. Bir damla sıvı
yağ ile tavanızı yağlayın.
Bir kepçe ile
krep hamurunuzdan alın ve tavanın ortasına dökün. Tavayı sağa sola sallayarak
krep hamurunun tavanın her tarafına yayılmasını sağlayın. Kenarlardan kalkmaya
başlayan krep hamurunu kontrol ederek düz bir spatula ile yavaşca çevirin ve
öteki yüzünü de pişirdikten sonra bir tabağa alın. Bütün hamur bitene kadar
devam edin.
Krepler pişerken başından ayrılmayın, çabuk pişen bir hamur olduğu
için yanabilir.
Kıymalı Karışım
için;
250 g kıyma
3 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı
sıvı yağ
½ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı
karabiber
½ su bardağı
ufalanmış ceviz
İnce doğradığınız
soğanları ve kıymayı sıvı yağda karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin.
Ocaktan alınca
yeteri miktarda tuz, karabiber ilave edin ve cevizleri de ekleyerek karıştırın.
Daha zengin bir
iç malzeme isterseniz maydanoz, dereotu gibi yeşillikler, domates, biber gibi
sebzeler de ilave edebilirsiniz. Böylece daha lezzetli olur... Bu malzemeler
daha sade sevenler için...
Yaptığınız
kreplerin bir kenarına hazırladığnız kıymalı karışımdan yeteri miktarda koyun
kenarlarını katlayarak rulo krepler hazırlayın.
Hazırladığınız
ruloları bütün halinde ya da ortadan ikiye keserek yarım yarım servis tabağına
yerleştirin.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder