Ana içeriğe atla

FIRINDA BONFİLE


Dışı kızarmış, içi hafif pembe...
Et pişirme konusu her zaman korkutur. Yumuşak, lezzetli olmalı, ne çok pişmeli ne de çiğ kalmalı... Hepsi aynı anda olmalı. 
Şanslıyım ki bir çok yerde anlatılmış; iyi bir et pişirme tekniği nasıl olmalıdır diye, bu nedenle teşekkür ediyorum paylaşanlara... Bu sayede ben de yapmaya başladım. 
1kg bonfileyi marine etmek için; 
1 yemek kaşığı soya sosu 
1 yemek kaşığı taneli hardal 
½ limonun suyu 
3 yemek kaşığı zeytinyağ 
1 tatlı kaşığı kekik 
1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber 
Bütün malzemeleri iyice karıştırın ve derin bir kaba koyduğunuz bonfileyi hazırladığınız bu karışımla kaplayın. Bonfilenin üstünü streçle sarın ve buzdolabında yaklaşık 2 saat dinlendirin. 
Fırını 90 dereceye ısıtın. 
Bonfileyi dolaptan çıkarın ve üstündeki karışımı ellerinizle sıyırarak, alabildiğiniz kadar alın.  
En önemli yapılması gereken iyi bir mühürleme işlemi... Bunun için döküm bir tavayı ocakta iyice ısıtın ve bonfileyi tavaya yavaşça bırakın. İlk başta yapışan et yavaş yavaş kendini bırakınca çevirin ve her tarafını mühürleyin. Çatal ya da bıçak değdirmeden çevirin, etin suyu dışarıya çıkmamalı... Büyük bir maşa kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. 
Derin bir fırın tepsisinin içine şeklini bozmadan yerleştirin ve yaklaşık 2 saat yavaş yavaş pişirin. 
Fırından çıkardıktan sonra servis tabağına alın ve 1 yemek kaşığı tereyağını üstüne sürün ve kaya tuzu ile hafif tuzlayın. 
Eğer varsa bir fırın termometresi de kullanabilirsiniz. Fırın termometresi; etin iç sıcaklığını gösterdiği için etin pişmesi hakkında daha iyi karar verebilmemizi sağlıyor. 90 derecelik bir fırında, yaklaşık 2 saatte etin iç sıcaklığı 65- 70 dereceye ulaşıyor. Tabii bu değerler fırından fırına farklılık gösterebilir. Ama ilk denemeden sonra kendi damak zevkinize göre zamanı ve dereceyi rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. 
Bu değerler içi pembe kalan, hafif az pişmiş sevenler için... 
Daha yüksek sıcaklıkta daha hızlı pişirmeniz de mümkün...


 
AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...