Fırında pişen
ekmek kokusunu seviyorsanız pişirin ve koklayın derim... Kolaylıkla yapılabilen
ve yumuşacık olan bir ekmek tarifi... Ve uzun uzun yoğurmanıza da gerek yok...
MALZEMELER
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
¼ paket yaş maya
1,5 su bardağı
ılık su
Derin bir kabın
içine unu koyduktan sonra ortasına ufak bir havuz açın ve diğer malzemeleri bu
havuza dökerek dıştan içe doğru, bir spatula yardımı ile karıştırın.
Malzemelerin karışması yeterli...
Mayalandıktan
sonra hamurunuzu unladığınız tezgaha alın, elinizle dikdörtgen olacak şekilde
düzleyin, yanlardan ortaya katlayın ve ucundan başlayarak rulo yapın. Bu işlemi
bir kere daha yaptıktan sonra hamuru alta doğru toplayarak yuvarlak yapın.
Hamuru yağlı kağıt serdiğiniz derin bir kabının içine yerleştirin. 1 saat daha
mayalanmaya bırakın.
İsterseniz bu
aşamada buzdolabında 12 saat mayalandırabilirsiniz. Gece bu şekilde
mayalandırdıktan sonra sabah buzdolabından çıkarıp, 1 saat dışarıda
dinlendirin ve pişirme aşamalarına aynı şekilde devam edin.
Fırınınızı 230 dereceye
ısıtın ve ekmeği pişireceğiniz tencereyi de fırında ısıtın. Fırın 230 dereceye
gelince tencereyi fırından alın, ekmeğinizin üstünü istediğiniz şekilde keskin
bir bıçakla çizin ve tencereye yağlı kağıt ile birlikte yerleştirin. Tencerenin
ağzını kapatın ve yarım saat böyle pişirin. Yarım saat sonra tencerenin ağzını
açın ve 10 dakika daha kızarana kadar pişirin.
Fırından
çıkarınca ekmeğinizi, altı nemlenmemesi için bir tel üstüne koyarak soğumaya bırakın. Tel olarak
fırınınızın telini kullanabilirsiniz.
Kabukları hafif
çıtır, içi yumuşak bir ekmek...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder