YOĞURULMAYAN EKMEK


Fırında pişen ekmek kokusunu seviyorsanız pişirin ve koklayın derim... Kolaylıkla yapılabilen ve yumuşacık olan bir ekmek tarifi... Ve uzun uzun yoğurmanıza da gerek yok...
MALZEMELER 
3 su bardağı un 
1 çay kaşığı tuz 
¼ paket yaş maya 
1,5 su bardağı ılık su 
Derin bir kabın içine unu koyduktan sonra ortasına ufak bir havuz açın ve diğer malzemeleri bu havuza dökerek dıştan içe doğru, bir spatula yardımı ile karıştırın. Malzemelerin karışması yeterli... 
Kabın ağzını kapatın ve 3 saat mayalanmaya bırakın. 
Mayalandıktan sonra hamurunuzu unladığınız tezgaha alın, elinizle dikdörtgen olacak şekilde düzleyin, yanlardan ortaya katlayın ve ucundan başlayarak rulo yapın. Bu işlemi bir kere daha yaptıktan sonra hamuru alta doğru toplayarak yuvarlak yapın. Hamuru yağlı kağıt serdiğiniz derin bir kabının içine yerleştirin. 1 saat daha mayalanmaya bırakın.
İsterseniz bu aşamada buzdolabında 12 saat mayalandırabilirsiniz. Gece bu şekilde mayalandırdıktan sonra sabah buzdolabından çıkarıp, 1 saat dışarıda dinlendirin ve pişirme aşamalarına aynı şekilde devam edin. 
Fırınınızı 230 dereceye ısıtın ve ekmeği pişireceğiniz tencereyi de fırında ısıtın. Fırın 230 dereceye gelince tencereyi fırından alın, ekmeğinizin üstünü istediğiniz şekilde keskin bir bıçakla çizin ve tencereye yağlı kağıt ile birlikte yerleştirin. Tencerenin ağzını kapatın ve yarım saat böyle pişirin. Yarım saat sonra tencerenin ağzını açın ve 10 dakika daha kızarana kadar pişirin. 
Fırından çıkarınca ekmeğinizi, altı nemlenmemesi için bir tel üstüne koyarak soğumaya bırakın. Tel olarak fırınınızın telini kullanabilirsiniz. 
Kabukları hafif çıtır, içi yumuşak bir ekmek...


 
AFİYET OLSUN




Yorumlar