TOST EKMEĞİ


Bir de tost ekmeği yapmalıyım dedim tarifleri görünce, kabarmış tost ekmeklerine dayanamadım, ben de denedim...
Hamurla oynamak çok güzel, bir de mayalı hamursa daha da güzel... 
Kabarmış bir hamur kimleri mutlu eder bilmiyorum ama bana mutluluk veriyor. Pişerken bir daha kabarması... Fırının önünde kabaran ekmek ve poğaçaları seyretmek çok hoşuma gider... 
Bu tost ekmeğini yapmak da çok kolay, bir çok kişi aynı tarifle tost ekmeği yapmış, bu nedenle ben de ilk deneme için hiç tereddüt etmedim... 
MALZEMELER 
1 su bardağı ılık su 
1 tatlı kaşığı şeker 
½ paket yaşmaya 
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ 
2 tatlı kaşığı tuz 
4 su bardağı un 
Ilık su, şeker ve yaş mayayı derin bir kapta iyice karıştırın. Diğer malzemeleri de ilave edin. 
Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamur özleşene kadar yoğurun. Hafif ele yapışan bir kıvamda olması güzel olur. Hamurun üstünü örtün ve yaklaşık 1 saat mayalandırın. 
Mayalanan hamuru hafifce yağladığınız tezgaha alın ve dikdörtgen olacak şekilde yağladığınız parmak uçlarınızla açın. 
Dört yandan içe doğru katlayın ve rulo yapın. 
Aynı işlemi bir kez daha yapın. 
En son rulo yaptıktan sonra kat yerini elinizle iyice birleştirin. Hazırladığınız ruloyu ince uzun bir kalıba yerleştirin, üstünü örterek yaklaşık 1 saat daha mayalandırın. 
180 dereceye ısınmış fırında pişirin. Fırının içine su dolu bir kap koymayı unutmayın...
Yaklaşık 50 dakika içinde pişiyor. 
Fırından çıkardıktan sonra bir tel üzerine koyarsanız altının nemlenmesini önlemiş olursunuz. 
Ve dilim dilim kesebilirsiniz, ister tost yapın ister üstüne tereyağ, peynir sürün... Hepsi de çok güzel oluyor...




AFİYET OLSUN





Yorumlar