Mis gibi kokar,
el yakar, iftar için sabırsızlandırır... Ne güzeldir fırının önünden geçerken
iftara bir pide almak...
İftar
sofralarının en gözdeleri; peynir,
zeytin ve pide... Daha ne olsun, sıcacık pideyle yenen peynir ve zeytinin
tadını çok severim... Ve ağzımızın kenarının, ellerimizin unlanması... İyi
gelir bana, eskilere götürür işte beni...
Bir baktım ki
pideyi evde de yapabiliyormuşuz...
Hepsi aynı olan
bir çok tarif var elbette... Figen Ararat` ın tarifini denedim, teşekkür
ediyorum...
MALZEMELER
2 su bardağı ılık
su
1 tatlı kaşığı
şeker
1 tatlı kaşığı
tuz
1 paket kuru maya
( 8-10 g ) ya da yarım paket yaş maya ( 20 g )
4,5 su bardağı un
Üstü için;
2 yemek kaşığı un
½ çay bardağı su
½ çay bardağı
sıcak su
Ya da
1 tane yumurtanın
sarısı
Yeteri kadar
susam ve çörek otu
Unun yarısını
derin bir kaba alın, tuz, şeker, maya ve suyu ilave ederek yavaş yavaş bir
spatula yardımı ile karıştırın. Unun geri kalan kısmını yavaş yavaş ilave
ederek ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlayın. Unun hepsini birden dökmeyin,
kontrollu ilave edin, yumuşak bir hamur olduğunda un ilave etmeyin.
Hamuru çok az
unladığınız tezgahın üstüne alın ve parmak uçlarınızı hafif hafif unlayarak
hamurunuzu yaklaşık 15 dakika katlaya katlaya yoğurun. Alta doğru yuvarlayarak
şekil verin ve ağzı kapaklı bir kapta 1-1,5 saat mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru
unladığınız tezgaha alın ve üstüne de biraz un serpin ve katlayarak 1-2 dakika
yoğurun, iki eşit parçaya bölün.
Her bir parçayı
alta doğru katlayarak yuvarlak şekil verin ve unladığınız tezgahın üstüne koyarak
üstünü örtün ve yarım saat daha mayalandırın. Eğer isterseniz tezgahı unlarken
biraz da kepekli un ya da mısır unu ilave edebilirsiniz, fırınlardaki pideler
gibi olması için...
Bu arada pidenin
üstüne sürmek için sosu hazırlayabilirsiniz.
2 yemek kaşığı
unu ½ çay bardağı su ile karışana kadar çırpın ve üstüne ½ çay bardağı sıcak
suyu ekleyin ve karıştırın.
Ve yumurtalı
isterseniz bir yumurtanın sarısını çırpın.
Mayalanan
hamurlarınızdan bir tanesini yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin ortasına alın ve
üstüne hazırladığınız sosu ellerinizle yavaş yavaş sürün ve aynı zamanda
parmaklarınızla hamurun üstüne şekiller verirken hamuru da yavaş yavaş yuvarlak
bir şekilde tepsi boyutunda açın. Pidenin üstünü kareler halinde
şekilendirdikten sonra üzerine susam ve çörekotu serperek 250 dereceye ısınmış
fırında pişirin.
Diğer pideye de
aynı işlemleri uygulayın. Ben ikinci pideye sos olarak yumurta sarısı sürdüm.
Pideler fırından
çıkınca ılıyana kadar dinlendirin...
Pidelerin fazla
olanını derin dondurucuya koyabilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınız zamanda yeni
yapılmış gibi tazeleğini koruyor.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder