Ana içeriğe atla

RAMAZAN PİDESİ


Mis gibi kokar, el yakar, iftar için sabırsızlandırır... Ne güzeldir fırının önünden geçerken iftara bir pide almak... 
İftar sofralarının en gözdeleri;  peynir, zeytin ve pide... Daha ne olsun, sıcacık pideyle yenen peynir ve zeytinin tadını çok severim... Ve ağzımızın kenarının, ellerimizin unlanması... İyi gelir bana, eskilere götürür işte beni... 
Bir baktım ki pideyi evde de yapabiliyormuşuz... 
Hepsi aynı olan bir çok tarif var elbette... Figen Ararat` ın tarifini denedim, teşekkür ediyorum... 
MALZEMELER 
2 su bardağı ılık su 
1 tatlı kaşığı şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 paket kuru maya ( 8-10 g ) ya da yarım paket yaş maya ( 20 g ) 
4,5 su bardağı un 
Üstü için; 
2 yemek kaşığı un 
½ çay bardağı su 
½ çay bardağı sıcak su 
Ya da 
1 tane yumurtanın sarısı 
Yeteri kadar susam ve çörek otu 
Unun yarısını derin bir kaba alın, tuz, şeker, maya ve suyu ilave ederek yavaş yavaş bir spatula yardımı ile karıştırın. Unun geri kalan kısmını yavaş yavaş ilave ederek ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlayın. Unun hepsini birden dökmeyin, kontrollu ilave edin, yumuşak bir hamur olduğunda un ilave etmeyin. 
Hamuru çok az unladığınız tezgahın üstüne alın ve parmak uçlarınızı hafif hafif unlayarak hamurunuzu yaklaşık 15 dakika katlaya katlaya yoğurun. Alta doğru yuvarlayarak şekil verin ve ağzı kapaklı bir kapta 1-1,5 saat mayalanmaya bırakın. 
Mayalanan hamuru unladığınız tezgaha alın ve üstüne de biraz un serpin ve katlayarak 1-2 dakika yoğurun, iki eşit parçaya bölün. 
Her bir parçayı alta doğru katlayarak yuvarlak şekil verin ve unladığınız tezgahın üstüne koyarak üstünü örtün ve yarım saat daha mayalandırın. Eğer isterseniz tezgahı unlarken biraz da kepekli un ya da mısır unu ilave edebilirsiniz, fırınlardaki pideler gibi olması için... 
Bu arada pidenin üstüne sürmek için sosu hazırlayabilirsiniz. 
2 yemek kaşığı unu ½ çay bardağı su ile karışana kadar çırpın ve üstüne ½ çay bardağı sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. 
Ve yumurtalı isterseniz bir yumurtanın sarısını çırpın. 
Mayalanan hamurlarınızdan bir tanesini yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin ortasına alın ve üstüne hazırladığınız sosu ellerinizle yavaş yavaş sürün ve aynı zamanda parmaklarınızla hamurun üstüne şekiller verirken hamuru da yavaş yavaş yuvarlak bir şekilde tepsi boyutunda açın. Pidenin üstünü kareler halinde şekilendirdikten sonra üzerine susam ve çörekotu serperek 250 dereceye ısınmış fırında pişirin. 
Diğer pideye de aynı işlemleri uygulayın. Ben ikinci pideye sos olarak yumurta sarısı sürdüm. 
Pideler fırından çıkınca ılıyana kadar dinlendirin... 
Pidelerin fazla olanını derin dondurucuya koyabilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınız zamanda yeni yapılmış gibi tazeleğini koruyor.



AFİYET OLSUN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa