RAMAZAN PİDESİ


Mis gibi kokar, el yakar, iftar için sabırsızlandırır... Ne güzeldir fırının önünden geçerken iftara bir pide almak... 
İftar sofralarının en gözdeleri;  peynir, zeytin ve pide... Daha ne olsun, sıcacık pideyle yenen peynir ve zeytinin tadını çok severim... Ve ağzımızın kenarının, ellerimizin unlanması... İyi gelir bana, eskilere götürür işte beni... 
Bir baktım ki pideyi evde de yapabiliyormuşuz... 
Hepsi aynı olan bir çok tarif var elbette... Figen Ararat` ın tarifini denedim, teşekkür ediyorum... 
MALZEMELER 
2 su bardağı ılık su 
1 tatlı kaşığı şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 paket kuru maya ( 8-10 g ) ya da yarım paket yaş maya ( 20 g ) 
4,5 su bardağı un 
Üstü için; 
2 yemek kaşığı un 
½ çay bardağı su 
½ çay bardağı sıcak su 
Ya da 
1 tane yumurtanın sarısı 
Yeteri kadar susam ve çörek otu 
Unun yarısını derin bir kaba alın, tuz, şeker, maya ve suyu ilave ederek yavaş yavaş bir spatula yardımı ile karıştırın. Unun geri kalan kısmını yavaş yavaş ilave ederek ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlayın. Unun hepsini birden dökmeyin, kontrollu ilave edin, yumuşak bir hamur olduğunda un ilave etmeyin. 
Hamuru çok az unladığınız tezgahın üstüne alın ve parmak uçlarınızı hafif hafif unlayarak hamurunuzu yaklaşık 15 dakika katlaya katlaya yoğurun. Alta doğru yuvarlayarak şekil verin ve ağzı kapaklı bir kapta 1-1,5 saat mayalanmaya bırakın. 
Mayalanan hamuru unladığınız tezgaha alın ve üstüne de biraz un serpin ve katlayarak 1-2 dakika yoğurun, iki eşit parçaya bölün. 
Her bir parçayı alta doğru katlayarak yuvarlak şekil verin ve unladığınız tezgahın üstüne koyarak üstünü örtün ve yarım saat daha mayalandırın. Eğer isterseniz tezgahı unlarken biraz da kepekli un ya da mısır unu ilave edebilirsiniz, fırınlardaki pideler gibi olması için... 
Bu arada pidenin üstüne sürmek için sosu hazırlayabilirsiniz. 
2 yemek kaşığı unu ½ çay bardağı su ile karışana kadar çırpın ve üstüne ½ çay bardağı sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. 
Ve yumurtalı isterseniz bir yumurtanın sarısını çırpın. 
Mayalanan hamurlarınızdan bir tanesini yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin ortasına alın ve üstüne hazırladığınız sosu ellerinizle yavaş yavaş sürün ve aynı zamanda parmaklarınızla hamurun üstüne şekiller verirken hamuru da yavaş yavaş yuvarlak bir şekilde tepsi boyutunda açın. Pidenin üstünü kareler halinde şekilendirdikten sonra üzerine susam ve çörekotu serperek 250 dereceye ısınmış fırında pişirin. 
Diğer pideye de aynı işlemleri uygulayın. Ben ikinci pideye sos olarak yumurta sarısı sürdüm. 
Pideler fırından çıkınca ılıyana kadar dinlendirin... 
Pidelerin fazla olanını derin dondurucuya koyabilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınız zamanda yeni yapılmış gibi tazeleğini koruyor.



AFİYET OLSUN




Yorumlar