Ana içeriğe atla

KOCAMAN KURABİYE


Bazı pastanelerin vitrinlerinde kocaman kurabiyeler gördüğüm zaman hemen bir tane alıp ortadan ikiye bölüp koklamak gelir içimden... Sonra da yavaş yavaş yemek ve boğazımda tam takılacakken bir yudum çay içmek...
Hem göze hem de damağa hitap eden kurabiyeler bunlar... İstediğiniz şekilde çeşitlendirebilirsiniz, üstlerine ceviz, fındık ilave ederek daha da lezzetlendirebilirsiniz...
Kurabiyedeki bu doku hoşuma gidiyor, karbonat sayesinde...
Dışı hafif kıtır, içi yumuşak... 
Daha büyük yapabilirsiniz ama daha küçük yapmayın, bu kurabiye böyle kocaman kocaman güzel... 
MALZEMELER 
3 tane yumurta ( bir yumurtanın sarısı üstüne sürmek için ) 
1 su bardağı toz şeker 
½ su bardağı sıvı yağ 
½ su bardağı yoğurt 
1 tane portakalın kabuğunun rendesi 
1 portakalın suyu 
1 çay kaşığı karbonat 
1 paket kabartma tozu 
1 tatlı kaşığı zerdeçal ( isteğe bağlı ) 
5 su bardağı un ( yaklaşık )
Un hariç bütün malzemeleri karıştırın ve unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın. Un miktarı her zaman söylediğim gibi biraz fazla gelebilir ya da az gelebilir. Unu yavaş yavaş ekleyerek miktarını kontrol edebilirsiniz... 
Kurabiyeler biraz daha sarı renkli olsun diye zerdeçal ilave ettim, kullanmak isteğe bağlı...
Tadında bir değişiklik olmuyor... 
Hazırladığınız hamurdan orta boy limon büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak şekiller verin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. Aralarında boşluklar bırakmayı unutmayın çünkü pişerken kabaran bir kurabiye... 
Kurabiyelerinizin üstünü keskin bir bıçak yardımı ile hafifce keserek şekiller verin ve ayırdığınız yumurta sarısını üstlerine sürün. 
180 dereceye ısınmış fırında pembeleşene kadar pişirin.  
Bir kısmını buzluğa atmanızı öneririm, arada birer birer çıkarıp yemek güzel oluyor... 



AFİYET OLSUN




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...