PATLICAN ÜSTÜ KÖFTE


Biraz kızartılarak, biraz da fırında pişirme ...
İşlem aşaması çok gibi gelebilir ama kısa bir sürede hazırlayıp hemen fırında pişirebileceğiniz bir yemek. 
Malzeme miktarlarını kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Baharat miktarlarını ve çeşitlerini damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz ... 
Köfte yaparken ekmek içi kullanmıyorum uzun bir süredir, isterseniz bir miktar bayat ekmek içini ufalayıp köfte içine ekleyebilirsiniz ama böyle de deneyin, belki hoşunuza gider ... 
MALZEMELER 
2 tane büyük boy patlıcan 
3 tane büyük boy patates 
3 tane domates 
3 tane yeşil biber 
Sos için; 
3 tane domates 
1 tane yeşil biber 
2 yemek kaşığı zeytinyağ 
½ çay kaşığı tuz 
½ çay bardağı su 
Köfte için; 
½ kg kıyma 
2 tane kuru soğan 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı kuru nane 
1 çay kaşığı kuru kekik 
1 çay kaşığı karabiber 
Ve kızartmak için yeteri miktarda sıvıyağ
Köfte için; kıyma, rendelediğiniz kuru soğanlar ve baharatları iyice karıştırın ve dilimleyeceğiniz patates ve patlıcan büyüklüğüne uygun olacak şekilde yuvarlak köfteler yapın. Bu köfteleri bir tavada yağ koymadan orta ateşte çok kızartmadan pişirin. 
Sos için; bir tavaya zeytinyağını, kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve ince ince doğradığınız yeşil biberleri koyun ve orta ateşte yavaş yavaş suyunu çekene kadar kavurun. Tavanın ağzını kapatabilirsiniz, böylece kendi suyunda daha güzel pişiyor. 
Domates ve biberler suyunu çekince ocağın altını kapatın, tuz ve su ilave ettikten sonra iyice karıştırın.
Patates ve patlıcanları soyduktan sonra bir parmak kalınlığında yuvarlak olarak kesin.
Yuvarlakların boyutunun aynı olması görüntüsünün daha güzel olmasını sağladığı için patlıcan, patates ve köftelerin aynı büyüklükte olmasına dikkat edin ... 
Derin bir kızartma tenceresine bir parmak kalınlığında sıvıyağ koyarak yağı kızdırın, patates ve patlıcan dilimlerini pembeleşene kadar hafif kızartın. Derin tencerede ve fazla yağda yapılan kızartmalarda sebzeler daha az yağ çekiyor ve yağ çok fazla sıçramıyor ... 
Bütün bu işlemler bittikten sonra, derin ve yeterli büyüklükteki fırın kabının dibine hazırladığınız sosun yarısını dökün. Patatesleri fırın kabına yerleştirin. Üstlerine patlıcanları koyun, onların üstüne köfteleri yerleştirin. 
Domatesleri halka halka dilimleyin, köftelerin üstüne koyun ve en son olarak ince uzun kestiğiniz yeşil biberleri yerleştirin. Kürdan ile üst üste koyduğunuz dilimleri sabitleyin, pişerken ve servis yaparken dağılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz ... 
Kalan sosunuzu her bir porsiyonun üstüne eşit olacak şekilde dökerek paylaştırın. Ve 200 dereceye ısınmış fırında yarım saat pişirin.


 
AFİYET OLSUN




Yorumlar