Ana içeriğe atla

VANİLYALI KURABİYE


8 yaşındasın Hayat Mutfakta Güzel...
Her yıl sessiz sedasız bir yaş daha büyüyorsun... 
Bir çok tarifi deneyip not aldığım ya da kendimize göre uyarladığım tariflerim, gezdiğimiz yerlerden kalan hatıraları biriktirdiğim, içimden geldiğince yazdığım  ya da yazamadığım sayfalarım... 
Senin için gene bir kurabiye tarifi... Nice yıllarına olsun...
Bu vanilyalı kurabiyeler pastane kurabiyesine en yakın kurabiye oldu sanırım.  
Eğer çok şekilli yapmak isterseniz yapması biraz zaman alıyor.
MALZEMELER 
250 g tereyağ 
½ su bardağı sıvıyağ 
¾ su bardağı pudra şekeri 
1 tane yumurta 
1,5 su bardağı nişasta 
2 paket vanilya 
1 çay kaşığı kabartma tozu 
3,5 su bardağı un 
Unu en son azar azar ilave ederek bütün malzemeleri karıştırın. Çok sert olmayan, şekil verilebilen bir hamur olana kadar un eklemeye devam edin. Unu yavaş yavaş koyarsanız hamurun kıvamını daha iyi ayarlayabilirsiniz.  
Hamura istediğiniz şekilleri verebilirsiniz. Krema sıkma uclarını kullanarak bu şekilleri verdim. Farklı aletler kullanarak farklı şekiller verebilirsiniz... 
Şekillendirdiğiniz hamurları yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye yerleştirin ve 170 dereceye ısınmış fırında 15 dakika pişirin. Kurabiyeler beyaz kalırsa daha iyi oluyor. 
Pişen kurabiyelerinizi bu şekilde de servis edebilirsiniz... 
Çikolatalı servis yapmak isterseniz çikolatalı bir sos hazırlamanız gerekir. Ama bu sos kurabiyenin etrafında donabilen bir sos olmalı. Bunun için de çikolatanızı temperlemeniz gerekiyor. Çok zor bir işlem değil aslında ya da ben en kolay olanını uyguladım... 
Bir çok yöntem var uygulanan...
Temperlenmiş çikolata için; 
200 g kuvertür çikolata
2 g kakao yağı 
Kuvertür çikolata kakao çekirdeklerinin işlenmesi ile elde edilen saf çikolata.
200 g kuvertür çikolatayı eritme yapabileceğimiz bir kabın içine koyduktan sonra bu kabı da içi su dolu olan tencerenin üstüne yerleştiriyoruz. İçinde çikolata olan kabın suya değmemesi gerekiyor. Yani çikolatamızı benmari usulü eritmeye başlıyoruz. Su kaynamaya başlayınca çikolata yavaş yavaş erimeye başlıyor. Karıştırarak daha kolay erimesini sağlayabiliriz. Bu aşamada bir termometreye ihtiyacımız var. Sıcaklığı 50 dereceye gelince çikolatalı kabımızı bir kenara alarak karıştırmaya devam ediyoruz. Karıştırarak sıcaklığını 34-35 dereceye kadar düşürüyoruz ve 2 g kakao yağı ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Çikolata soğumaya başladıkca daha yoğun ve şekil alabilen bir kıvama geliyor.
Böylece hazırladığınız çikolata sosu ile kurabiyelerinizi istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Ve aynı zaman da hindistan cevizi, antep fıstığı da kullanabilirsiniz...
Kurabiyelerinizi ağzı kapalı bir kutuda uzun süre koruyabilirsiniz. 
Canınız istediğinde bir bardak çayın yanına afiyetle yemeniz dileklerimle...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...